Förlust för Telge och 2-0 till Luleå

Fredag 6 april 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

I den andra semifinalmatchen mellan Telge Basket och Luleå Basket intog Luleå tidigt kontrollen i matchen och vann med 84-64. Poängbäst blev Jessica Thomas med 23 och i Telge Tayler Mingo med 13. Därmed står det 2-0 till Luleå, vilket innebär att Telge måste vinna på bortaplan på måndag för att stanna kvar i slutspelet. Innan matchen fick Mingo pris som Årets guard och Årets MVP i Basketligan dam och den före detta SBBK-spelaren Lottie Backner hedrades genom att få sin matchtröja upphissad i Täljehallens tak. Dessutom gjorde Linnea Nilsson match nummer 100 för Telge och firades även hon innan matchstart. 

Luleås helplanspress, med extra fokus på Mingo, försvårade Telges anfallsspel och i andra änden var gästerna, ledda av Thomas och Chioma Nnamaka, desto mer produktiva. När 3:25 återstod av q1 var ställningen 5-17 och en timeout var nödvändig för att Telge skulle försöka ändra den negativa matchbilden.

Tilde Ahlins trepoängare strax därefter var därför viktig för att hemmalaget skulle återfå kontakten. Chelsea Poppens nytillkomna närvaro inom det målade området var en tillgång för Telge och ett nytt hot för Luleå att ta hänsyn till, trots att hon inte är helt återställd från sin skada.

– Nej, jag har fortfarande problem med bakre lårmuskeln som jag jobbar med, men tyvärr har vi ingen tid att luta oss tillbaka och läka när matcherna ligger med några dagars mellanrum, sade Poppens efter matchen.

Det var ett beslutsamt motståndarlag som Telge mötte och som från matchstart tog kontrollen. Sofia Häggs utmärkta försvarsinsats på Mingo ledde till att det ofta blev Taylor Wurtz som fick driva upp bollen från bakplan.

– De kom ut och spelade hårdare försvar än de har gjort innan, cred till dem för det. De hade gjort ändringar och tog bort mycket av de enkla poängen som Mingo har haft historiskt sett och vi måste improvisera, jag tror inte att vi var fullt redo att göra det, sade Poppens.

Thomas och Nnamaka fortsatte att vara produktiva och bidrog till att poängskillnaden utökades till 16 poäng i halvtid, då gästerna också ledde returtagningen med tio, en siffra som vid full tid hade utökats till 23.

Bortalaget fortsatte behålla kontrollen efter halvtidsvilan och ökade avståndet ännu mer. På grund av den hårda bevakningen kunde Mingo inte producera på sin vanliga nivå och hade fram till halvtid endast gjort fem poäng. Att en av hemmalagets styrkor, trepoängsskyttet, inte fungerade särskilt bra samtidigt som det var svårt att räcka till i returtagningen var en anledning till att poängskillnaden oftast var närmare 20.

– Vi kom ut och satte inte de skott som vi behövde, som vi brukar sätta. Som i den förra matchen, när vi satte allting och i den här matchen satte vi ingenting, vi spelade inte det försvar vi verkligen behövde. Jag menar, vi kämpar fortfarande till slutet, men det gick bara inte vår väg, det var en sån match.

– I dag var det en enda kamp i uppförsbacke, de litar på att jag ska ta returer när jag inte är hundra procent heller, det gör det svårare för mig att plocka de där returerna. Så det var bara en av de där matcherna, vi kommer att vara redo att komma tillbaka på måndag, fortsatte Poppens.

Telge övergick till zonförsvar, men det gav inte den effekt som hade behövts för att närma sig och poängskillnaden låg stadigt på +15. Patricia Elias tillförde mycket viktig energi till laget, som i övrigt började tröttas ut av motståndarnas konstant höga tempo och i kväll var Luleå det starkaste laget.

– De var lika aggressiva som de var i den förra matchen – vi var bara inte lika aggressiva som i tisdags. Förhoppningsvis kan vi hitta tillbaka till det på måndag och ge dem bättre motstånd än vi gjorde i kväll. Vi får se vad Viktor har att säga och hur han vill ändra det, hur vi ska göra de där förändringarna. Jag är säker på att vi kommer att lista ut det, vi har inget att förlora, avslutade Poppens.

Basketligan Dam, Telge Basket – Luleå Basket 64-84

(12-24), (21-25), (14-16), (17-19)

Poäng i Telge: Tayler Mingo 13, Chelsea Poppens 12, Taylor Wurtz 10, Tilde Ahlin 9, Patricia Elis 8, Moa Filén-Hammarström 7, Ulrica Holmqvist 5

Poäng i Luleå: Jessica Thomas 23, Chioma Nnamaka 15, Jennifer Hamson 12, Adrienne Motley 11, Sofia Hägg 8, Silvia Favento 2, Allis Nyström 2

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket