"Telge har höga förväntningar på sig"

Onsdag 21 mars 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon torsdag inleder Telge Basket slutspelet och möter i den första kvartsfinalmatchen IK Eos. Telge slutade på fjärde plats i grundserietabellen och har därmed hemmaplansfördel gentemot femman Eos i bäst av tre matcher. Telge har vunnit lagens båda två tidigare möten under säsongen.

– Jag tycker Eos har gjort en bra säsong, deras bästa hittills i historien, tror jag. Men samtidigt så tycker jag vi har gjort en bättre säsong just för att de matcherna vi har spelat mot Eos har vi tagit båda segrarna. Många tycker att Eos har gjort en fantastisk säsong, men man räknar så mycket med att vi ska vara så bra hela tiden. Det är liksom ingen chock att vi hamnar fyra, folk tycker vi borde hamna fyra, och det tycker jag är lite oförtjänt. Vi har inga seniorlandslagsspelare i vår trupp, vi har två, tre stycken som har längre erfarenhet, medan Eos har nästan fyra, fem spelare som har mer erfarenhet, alltså spelat många säsonger i ligan. Jag tror att Telge har höga förväntningar på sig, medans Eos som är en relativt ny klubb i damligan har inte så höga förväntningar på sig, för de har inte den historien. Men om man tittar spelare för spelare så är det ju ganska jämnt, jämför Telges head coach Viktor Bengtsson och fortsätter:

– Vi är lite mer offensivt inriktat lag, Eos lite mer defensivt inriktat lag. Lagbygget är väldigt likt varandra, hur man har byggt laget. Sen så tycker jag väl vi kanske vi har spelat en basket som gjort att vi har försökt effektivisera det vi har, med de spelarna vi har, så mycket som möjligt och jag tycker vi har fått ut väldigt mycket.

Telge avslutade ju grundserien mot topplagen Udominate Basket och Luleå Basket, som förlorades knappt med två respektive en poäng, vilket naturligtvis lämnar en bittersöt eftersmak:

– Jag tycker att vi får nästan maximalt ut av laget, tjejerna gör en jättebra insats. Vi får ett litet försprång på Luleå när Luleå inte riktigt är... Ja, de är inte riktigt hundra procent, det är ofta att de inte är det när de möter andra lag. Och efter femton minuter, då vaknar de ju till och spelar på riktigt och hela andra halvlek fick de ju faktiskt kämpa för segern. Så att på nåt sätt så är vi nog väldigt... Eller jag ska säga så här: besvikna att vi inte lyckades vinna matchen, men samtidigt ganska stolta att vi kan tvinga Luleå och kämpa så pass mycket för att vinna matchen. Och man får inte glömma bort att ja visst, vi har ju två proffs och Chelsea var ju inte med, medans de har ändå sju, åtta proffs. Så att det ska egentligen inte gå, men jag tycker tjejerna gör en jämn match av det, säger Bengtsson och jämför matchen mot Udominate:

– Det var också en jämn match ganska länge, det var lite tvärtom där: vi ledde ju matchen mot Luleå länge och sen kom Luleå ikapp, medans Udominate så ledde ju de en liten bit mer av matchen och kontrollerade matchen mer. Men vi kämpar oss tillbaks i slutet och lyckades få det till en jämn match. Samma sak där: jag tycker att tjejerna gör en jättebra insats efter förutsättningarna. Vi har ju problem med returtagningen mot de här lagen och det är det som är den avgörande faktorn i vinst och förlust lite grann, att det är ju returtagningen som vi behöver bli bättre på när vi möter de här lagen.

Telge har haft en säsong bestående av 12 vinster och tio förluster. Sedan truppen utökades med Chelsea Poppens och Ulrica Holmqvist har förutsättningarna förändrats, både rotations- och storleksmässigt. Poppens är dock skadad för tillfället, vilket framför allt påverkar den för laget så viktiga returtagningen negativt enligt Bengtsson:

– Självklart var ju rekryteringen av Chelsea tanken att hon skulle hjälpa oss med det, nu är det ju olägligt att hon har blivit skadad. Just nu är det fortfarande oklart för spel, vi tar lite dag för dag och vi får se hur det går. Hon har ju inte kunnat träna med laget, men vi hoppas att hon ska kunna komma tillbaks, torsdagens match troligtvis inte, men måndagen större chans.

– De plumparna som vi har gått på – Uppsala, Visby – det har ju berott väldigt mycket på att vi inte lyckades kontrollera returtagningen och det blir så ibland när vi är lite korta. För Ulrica kom ju tillbaks här nu efter jul och hela själva grundserien spelade vi nästan utan henne och innan det så hade vi ju Tilde och Moa och Tee som spelade stora spelare. Det är ett kort lag, men vi lyckades ändå vinna så pass många matcher att vi slutade fyra, jag tycker tjejerna har gjort en fantastisk säsong med det materialet och de förutsättningarna vi har haft.

Eos coachas av Kevin Taylor Lundgren som Bengtsson ser fram emot att möta i den kommande coachduellen och se hur han har förberett laget inför matcherna mot Telge:

– Kevin, han är en väldigt duktig coach som förbereder väldigt mycket, han är analytisk och taktisk, han har gjort en bra säsong och det ska bli kul att se vilka justeringar han gör, jag är ganska säker vad han kommer göra mot oss. Och så klart kommer han försöka spela ett sätt som vi inte riktigt är bekväma att spela mot och då har vi ju så klart förberett för det ganska mycket. Att de tricks som jag tror Kevin plockar in – eller tricks och tricks, jag tror inte det är så mycket tricks – jag tror att han vet vad vi är mindre bra mot och att vi själva vet också vad vi är mindre bra mot. Så har vi försökt förstärka det lite extra inför slutspelet och jag tror att serien är ganska öppen.

I Eos är de främsta aktörerna Brene Mosely, som ligger trea i Basketligan dams poängstatistik med 23.0 (inte långt från ettan Tayler Mingo, 23.6) och Daniela Wallen, som med sina 11.8 returer ligger trea i returtagningen.

– De får också ut väldigt mycket av sitt material, de har precis som vi svenska spelare och två amerikanskor. De har ju faktiskt nästan fem, fyra spelare som har gjort fyra, fem säsonger i ligan, så att de har ett lite äldre, rutinerat material än vad vi har. Och sen har de Mosely som är en jätteduktig amerikanska och Wallen som också är väldigt duktig. Så att vi är ganska lika i laguppsättningen där; vi är lite undersize, lite för korta, man spelar lite kortare spelare för att överleva och det kan man göra ganska mycket, förutom mot de högsta två lagen, säger han.

De sista förberedelserna handlar mycket om att putsa på detaljerna och att jobba med den mentala inställningen, enligt Bengtsson:

– Vi har jobbat väldigt mycket på detaljer, vi har dragit ner tempot lite grann och försökt jobba mer på detaljer och förståelse, ”Om Eos spelar så här så måste vi tänka lite så här…”. Jag försöker ge dem förståelsen av hur de spelar och var de så kallade luckorna kan finnas för att sen när tjejerna väl är där ute så ska de kunna fatta rätt beslut. Jag vill inte styra dem till rätt beslut, för det är ganska svårt, utan snarare försöker man sätta dem i situationer där det är lättare att välja rätt beslut.

– Jag tycker att de är avslappnade och taggade. Återstår att se om de har, ska vi säga: ”playoff character”. När man möter Umeå och Luleå, då är det en annan basket när matchen blir tajt. De spelar mycket mer fysiskt och de puttas och de kommer undan med saker och det tillhör sporten måste jag säga, det tillhör att spela fysiskt. Det är slutspel, ja men då blir allt lite mer fysiskt, lite fulare, säger han och menar att det inte är en självklarhet för vem som helst att plocka fram:  

– Jag tycker tjejerna är så bra tjejer, så att jag behöver nån som är, vad ska man säga, man måste släppa lite på etiken och moralen. Man måste våga spela lite så där fult eller osportsligt på nåt sätt, man måste göra allt för att vinna, "Vad är du beredd på att göra för att vinna?". Det tror jag att man måste plocka fram och det är nånting man lär sig med erfarenheten tror jag, ju äldre du blir, ju mer erfaren blir du på de här situationerna. Medans är du lite ung fortfarande, då har du inte lärt dig riktigt de här grejerna. Jag tror att tjejerna är beredda nu faktiskt på att kliva in där, i den miljön, eller kulturen: ”Jag måste spela lite fult alltså, om vi vill gå långt”, det är det som krävs.

Matchen börjar klockan 19 i morgon torsdag och har fri entré eftersom SBBK ordnar en så kallad tjejmanifestation i samarbete med Tjejhuset i Södertälje och Brottsoffer- Kvinno- och Ungdomsjouren i Södertälje, och Bengtsson berättar om betydelsen av stor hemmapublik samt det arbete som han och laget har lagt ned för att locka så många som möjligt till Täljehallen:

– Det är bäst av tre, så att man har inte råd att göra en dålig match, man måste göra två av tre bra matcher direkt. Vi har gjort en stor insats här, vi har gått ut till alla skolor. Jag är faktiskt utanför en skola just nu (onsdag förmiddag) och väntar på spelare. Så vi har gått ut till många skolor i Södertälje för att göra PR, så att vi hoppas det kommer många på torsdag.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket