Förlust med minsta möjliga marginal

Torsdag 15 mars 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Revanschlystet och fokuserat inledde Telge Basket matchen mot Luleå Basket och ledde länge, innan gästerna visade varför de vann serien genom att komma tillbaka efter halvtid och till sist vinna med 89-88. Poängbäst blev Tayler Mingo med imponerande 32, följd av landsmaninnan Taylor Wurtz (elva returer) och Luleås Anna Barthold, båda 22. Även Allis Nyström gjorde en fin double-double med siffrorna 19/16. Chelsea Poppens var fortsatt borta för Telge, som trots det stod sig väl mot motståndarnas storlek. Därmed är grundserien färdigspelad för Telge, som torsdagen den 22 mars inleder kvartsfinalspelet mot IK Eos.

– Det är lite surt, för jag tycker att, åh, det är så nära liksom. Framför allt: vi borde få med oss vinsten för vårt självförtroende. Vi gjorde det bra, vi visar att vi är uppe på den här nivån där vi ska vara också tycker jag. Vi har ett bra lag, nu börjar vi också visa att vi är där. Sen är det ett skott hit, ett skott dit… Jag tycker att vi gör ett bra jobb, vi jobbar hårt. Och sen framför allt: vi har kanske inte samma djup i laget, vi har inte lika många spelare som vi kan rotera med och då blir det lite tuffare, sade Telges Ulrica Holmqvist efter matchen.

Telge övertog snabbt kontrollen och hade efter tre minuter skaffat sig en åttapoängsledning (8-0). Först när 6:16 minuter återstod av q1 gjorde Chioma Nnamaka gästernas första tre poäng, därefter tog Barthold vid poängproduktionen genom att göra lagets följande åtta poäng. Nyström kom också in med mycket energi och var ytterst effektiv i returtagningen. I övrigt lyste lagspelet med sin frånvaro hos Luleå, som hade problem att hitta rytmen och som alltför uppenbart tvekade att attackera korgen. Den främsta anledningen till det var Telges väl förberedda försvar, däribland det som head coach Viktor Bengtsson talade om innan matchen: att springa snabbt hem i försvar för att stoppa gästernas transitionsspel.

Tilde Ahlin gjorde ett bra defensivt jobb på Jennifer Hamson, som trots sina 201 centimeter stannade på förhållandevis blygsamma elva poäng och åtta returer, medan Ahlin själv satte alla sina 12 poäng från trepoängslinjen. Problem att komma till avslut hade däremot inte Telges T&T, Mingo och Wurtz, som inte lät sig stoppas från något avstånd från korgen. Telge behöll kontrollen genom hela den första halvleken och ledde i halvtid med 48-36. I Poppens frånvaro var Holmqvist liksom Ahlin och Moa Filén-Hammarström viktig, precis som i matchen mot Udominate Basket.

– Jag vet inte vad som är med hennes skada, jag vet inte varför hon inte var spelklar. Med henne med också har vi ju rätt bra rotation och en till spelare för djupet. Det är väl det som är största skillnaden för i år, att vi kan sätta in två spelare som jag och Chelsea, som kan få lite mer djup, vilket faktiskt gör att vi blir rätt kompletta som lag, kommenterade Holmqvist om Poppens och fortsatte om sin egen comeback:  

– Jag försöker tänka att jag har varit borta ett tag, jag har varit borta tio månader, men det känns att det kommer mer och mer, det gör det. Det är klart att det sitter i kroppen, men det har varit skönt att få fem matcher inför slutspelet nu också, lite självförtroende. Jag känner att jag har mer att ge.

Gästerna höjde den defensiva nivån efter halvtid i ett försök att ändra den negativa matchbilden och närmade sig successivt motståndarna, vilket tvingade coach Bengtsson till timeout när fyra minuter hade spelats av q3. Offensivt gick Nyström i täten med åtta poäng i perioden. Och även om Telge delvis svarade på attacken hade ledningen krympt till den mer ”normala” nivån fem poäng inför de sista tio minuterna. 

Luleå fortsatte spela beslutsamt och pressade hårt för att komma ikapp och förbi. När Nnamaka satte en trea gick Luleå upp i ett par poängs ledning för första gången i matchen samtidigt som tavlan visade att 5:30 minuter återstod. Allt eftersom minuterna räknade ned mot slutsignal tätnade matchen mer och mer, och små skillnader avgjorde i slutänden – bollen är ju trots allt rund – och Luleå är trots allt ett meriterat lag. 

– Grejen är ju att de är större än oss, de har fler spelare som kan komma in. Vi blir lite tröttare kanske i och med att vi inte har samma spelare, sen har Luleå fler proffs som är på den nivån, så det är alltid svårt. Sen är det klart att de har spelare med mycket mer erfarenhet, de har varit med, de har spelat i finaler, de har spelat i Europa, Eurocup och liknande. De vet när man tänder till. Vi har inte den erfarenheten, jag tycker vi gör det bra utan erfarenhet och nu börjar vi få mer erfarenhet. Nu har vi två tuffa matcher, där det handlar om små saker som gör att vi faktiskt skulle kunna vinna. Nu är det bara att få med oss den känslan till slutspelet, sade Holmqvist och satte ord på tiden fram till dess:   

– Nu är det mycket bara, först ladda om, sen är det tänka: nu är det nystart. Men också ta med oss det vi har med oss, försöka träna så pass mycket som det går, det går ju inte överträna. Det som inte finns nu kommer inte finnas i slutspelet, nu är det bara att ta hand om de resurser vi har och köra på. Vara redo också, vi måste vara redo inför slutspelet, alla börjar om. Det gäller att vi visar redan i kvartsfinalen att vi är redo. Jag tror att vi kan göra det jättebra, vi är lite underdogs.

 

Basketligan dam, Telge Basket – Luleå Basket 88-89

(21-18), (27-18), (20-27), (20-26)

Poäng i Telge:

Tayler Mingo 32

Taylor Wurtz 22

Ulric Holmqvist 13

Tilde Ahlin 12

Linnea Nilsson 3

Patricia Elias 3

Moa Filén-Hammarström 3

 

Poäng i Luleå:

Anna Barthold 22

Allis Nyström 19

Chioma Nnamaka 12

Adrienne Motley 12

Jennifer Hamson 11

Jessica Thomas 8

Silvia Favento 5

 

Av: Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

Telge Basket