”Vinner vi den här matchen är vi klara för position fyra”

Fredag 23 februari 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Med bara fyra matcher kvar av Basketligan Dams grundserie är varje match av stor betydelse för Telge Basket. Anledningen till varför Telges hemmamöte mot Visby Ladies i morgon lördag betyder mycket berättar headcoach Viktor Bengtsson om, vars lag närmar sig slutspel med förstärkta resurser.

– Det är en viktig match just för att Visby ligger femma där och vinner de den här så har de chans att gå förbi oss i tabellen så småningom. Det är en så kallad fyrapoängsmatch kan man säga och så klart viktig, och vinner vi den matchen är vi klara för position fyra. Men Visby slog Alvik här senast och vi hade stora problem med Visby borta. De har varit ojämna den här säsongen, de har en hög högstanivå, men de har också en ganska låg lägstanivå om man säger så. De är väldigt ojämna, men de kan vara väldigt bra. Nu när de spöade Alvik här på bortaplan så tror jag att de har självförtroendet med sig. Det kommer bli en bra match i morgon tror jag.

I matchen mot Mark Basket senast gjorde Ulrica Holmqvist debut efter sin skadeperiod. I Holmqvist ser Bengtsson ytterligare en viktig komponent som kommer att få ännu mer betydelse lite längre fram:

– Hon gjorde debut i förra matchen där och fick känna på att spela match och det var längesen. En helt okej förstamatch, självklart offensivt funkade det bättre, defensivt är det fortfarande det här med tajming. När man inte har tränat fem-fem så mycket förlorar man den här själva tajmingen och även en del saker defensivt. Men offensivt tycker jag hon gjorde jättebra ifrån sig och defensivt kommer det att bli bättre och bättre ju mer träning hon får. Vi kommer få större storlek, det är det vi har kämpat med hela säsongen, att vi inte är tillräckligt stora. Så nu har vi ju fått Ulrica tillbaks och även rekryterat Chelsea, så då blir det ju ännu mer storlek.

– Men sen så ska vi lära oss att bli effektiva med den storleken också. Det är inte bara storleken, ja vi löser returtagningsproblem, det har vi ju gjort, men det blir ett annat sätt att spela på när man har så kallade femmor på banan, vi har ju inte spelat med femmor tidigare. Mer kommer bollen fokuseras på att hamna mer inside, så kommer det ju bli. Så mer insidespel kommer vi nog få se än vi har gjort tidigare under säsongen, säger Bengtsson och fortsätter om det senaste nyförvärvet Chelsea Poppens:  

– Hon kommer hit med en väldigt stor kropp, otroligt bra returtagare, tar position offensivt, kan göra poäng nära mål, nära korgen, och kan även ta offensiva returer och lägga i den. Vi får de här enkla poängen nära korgen, det har vi inte fått så mycket tidigare. Men nu får vi ju det mer och det är positivt, hon ger oss en helt ny dimension. Men vi behöver som sagt lite mer tid för att hitta det effektiva spelet med de här två nya spelarna, vi har inte riktigt hittat det än.

Telge vann visserligen första matchen mot Visby, men det var långt ifrån en promenadseger och Bengtsson vet vad som kommer att bli nyckeln för att Telge ska kunna förstärka positionen med ännu en vinst:

– Visby blir ju att kontrollera deras breaks, de är ju väldigt duktiga på att vända spelet. Samtidigt som det blir att på något sätt när vi tar skott i anfall att vi hittar ett ”hemspring”, ett defensivt transition som man säger. Att hela tiden kontrollera att de inte får göra snabba uppspel på oss. Och sen returtagningen är viktigt, de har ju ganska bra storlek de också, så det kommer bli att kontrollera returtagningen, försöka vinna den matchen en gång till. Så det är mest det som det är fokus på.

Trots Holmqvists comeback är truppen inte helt skadefri, enligt Bengtsson, som dock menar att läget är under kontroll:

– Jo, vi har fått en del skador. Mingo har ju fortfarande ont i sitt knä sen hela säsongen egentligen. Det är lite från dag till dag, liksom, hon fick ju en smäll här mot Mark. Det gäller bara att man inte får överbelasta det knäet under den sista delen av säsongen, men det är nåt som vi vet om och försöker lägga upp en plan för så att hon hela tiden kan spela matcherna.

Nu som tidigare har Bengtsson och hans team lagt ribban högt och den stannar inte vid att utmana tabelltrean Alvik Basket – Telges mål är ligans absoluta toppskikt.

– Vi har ju vunnit två matcher som varit riktigt tajta och det stärker oss lite grann, självförtroendet, när det är jämna matcher. För i början av januari där hade vi två jämna matcher som vi förlorade, så att det är skönt att vi får vinna jämna matcher nu. Samtidigt så gäller det väl att glädja sig åt segrarna, men samtidigt fortsätta jobba mot vårt mål som ju är att utmana de två största lagen Umeå och Luleå, även kunna tävla mot dem. Och då krävs det att vi tränar hårt och utvecklar de detaljerna vi behöver göra för att utmana dem.

Den betydelsefulla matchen mellan Telge och Visby börjar klockan 15.00 i morgon lördag och spelas i Täljehallen.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket