Kings besegrade Luleå och spräckte förlustsviten

Lördag 17 februari 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Södertälje Kings och BC Luleås fjärde och sista möte i grundserien bjöd på högklassig underhållning inför en 1 912 personer stor publik i Täljehallen. Till en början kontrollerade Kings matchen, men Luleå arbetade sig successivt tillbaka vilket gav en spännande upplösning. Det blev dock hemmalaget som tog hem segern den här gången och vann med 86-83. Poängbäst i matchen blev Yannick Anzuluni med 29 poäng och Auston Barnes blev poängbäst i Kings med 25. Anzuluni och Adam Ramstedt utsågs till matchens lirare.

– Det fick stopp på blödningen. Det är ett första steg, vi måste bygga vidare på det och det känns bra att vinna igen och det ger oss självförtroende inför nästa match. Den fria entrén betydde mycket, kanske var det det som lyfte oss, sade Barnes efter matchen.

Innan matchstarten hedrades Ann-Marie Wikner med att få sin matchtröja med nummer fem upphissad i taket i Täljehallen, som den fjärde i ordningen. Wikner var med och tog SM-guld med SBBK alla de åtta säsonger som hon spelade för klubben och snittade otroliga 28.4 poäng per match.

Redan från start märktes att det skulle bli en händelserik och fartfylld match. Kings, med betydligt mer energi än i matchen mot Umeå BSKT, inledde med helplanspress och försatte Luleås guarder i knepiga situationer. Rudy Mbema kom in med ytterligare energi till ett redan tänt Kings och skapade fina lägen för sina medspelare, som tycks behöva lite tid att vänja sig vid de rakbladsvassa passningarna.

I andra änden började Adam Rönnqvist piggt och bidrog till poängproduktionen. Men q1 var det hemmalaget som dominerade (34-21) och när tio poäng skilde med strax över en minut kvar kallade Peter Öqvist till timeout, vilken hade lite effekt på det som hände på planen. Skyttet utifrån hjälpte gästerna att behålla kontakten, för i övrigt hade Luleå problem att attackera Kings försvar i insideområdet, men bäst lyckades Quinton Upshur och Rönnqvist.

När klockan visade 4:32 kvar av den andra perioden föll Mbemba ihop och höll sig för knäet och fick en stund senare ledas av planen. Han spelade inte mer i matchen men hann under sina 8:36 minuter med åtta assists och tre returer. I samband med det kom hemmalaget av sig lite och släppte in fyra snabba poäng som minskade ledningen till åtta poäng. Samtidigt kom Toni Bizaca in, nu i spelbart skick efter sin skada.

– Förhoppningsvis är det inget allvarligt, han är ett stort tillskott till laget och han ger oss den där annorlunda dynamiken att bara spela lite snabbare och mer avslappnat antar jag, kommenterade Barnes om Mbemba och fortsatte om Bizaca: 

– Toni, han är välkänd här och alla vet vad han kan göra. Så när han är tillbaka med full styrka tror jag att det kommer ge oss mer självförtroende, att göra fler varianter i spelet, andra varianter att göra det svårare för motståndarlaget.

Därefter tycktes energin stagnera från båda håll, så desto viktigare att Ramstedt tog ett steg fram och ledde laget. Perioden blev jämn och vanns av Kings med ett poäng vilket innebar 56-42 inför den andra halvan av matchen.

Gästerna startade den tredje perioden med mycket vilja och tog sig stadigt närmare, så en tidig timeout var nödvändig för Kings. Men Luleå fortsatte spela bra, framför allt i försvaret och gjorde det svårt för motståndarna att hitta rätt lägen. Barnes lät sig dock inte stoppas, varken vid trepoängslinjen eller under korgen och hans trepoängare med tre minuter kvar av q3 tog återigen upp Kings i en tiopoängsledning.

– Överraskning, överraskning. Coach har sagt till mig att vara aggressiv och jag vet inte, jag bara kände mig bekväm i dag. Jag känner mig bekväm och glad att vara här, jag lär mig mycket och jag tror att det bara är mitt jobb att tillföra energi varje dag, det är svårare än att bara säga det, sade Barnes.

Men Luleå, med Anzuluni i spetsen i anfall, fortsatte som man startade q3 och hade inför de tio minuterna minskat avståndet till 68-72. Brandon Rozzell däremot, sjätte bäste poänggörare i Svenska Basketligan, stannade på blygsamma en poäng under sina 21:22 minuter på planen.

– Hela laget gjorde det bra, stängde ute alla guarderna och ”the bigs” som bytte på honom. Kanske måste jag jobba på mitt försvar, för killen som jag försvarade (Anzuluni) gjorde 29, resonerade Barnes och fortsatte:

– Saker blev slarviga i slutet, men Alex tog några stora returer och vi satte några skott i slutet och det gjorde inte de. Rudy Mbemba gav oss mycket energi, han pushade bollen och vi sprang upp och ner, då kunde vi få fler enkla poäng istället för att spela halvplan. Hitta ett sätt att göra enkla poäng hjälpte oss.

Den sista perioden blev som väntat en nagelbitare och lika jämn som q2, men den här gången lyckades Kings hålla ifrån ända fram till slutsignalen och bröt därmed den fyra matcher långa förlustsviten. En mycket viktig seger enligt Barnes:

– Vi behövde en. Vi har förlorat många matcher på grund av den sista perioden, jag tror att vi behövde det här för att förbättra vår insats. Ibland är det inte snyggt, men man måste bara hitta en väg att få det gjort och spela tillsammans som ett lag.

Nu väntar ett uppehåll för landslagssamlingen och nästa match för Kings är mot Uppsala Basket i Täljehallen den 20 mars.

Svenska Basketligan, Södertälje Kings - BC Luleå 86-83

(34-21), (22-21), 16-26), (14-15)

 

Poäng i Kings:

Auston Barnes 25

Martin Pahlmblad 17

Alexander Lindqvist 16

Adam Ramstedt 16

Aaron Anderson 6

Valter Lindström 4

Toni Bizaca 2

 

Poäng i Luleå:

Yannick Anzuluni 29

Quinton Upshur 17

Tom Lidén 12

Adam Rönnqvist 11

Denzel Andersson 7

Anton Saks 6

Brandon Rozzell 1  

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings