Ann-Marie Wikner, en SBBK-legendar

Onsdag 14 februari 2018

Södertälje Basketbollklubb – SBBK –  går med spänstiga steg mot sitt 50-årsjubileum, den 17 juli 2018. SBBK är en av landets mest framgångsrika föreningar med snart 140 SM-guld, varav 23 senior SM-guld, och har under perioder även har haft landets största breddverksamhet. 

SBBK:s styrelse har beslutat att hedra ett antal SBBK-Legendarer genom att hissa deras tröjor i taket på Täljehallen.

”En SBBK-Legendar skall vara en SBBK-produkt eller en spelare som spelat mycket länge i klubben och gjort exceptionella insatser som spelare för föreningen och/eller svenskt seniorlandslag. Utnämningen beslutas av SBBK:s styrelse i varje separat fall. Spelare som erhåller utmärkelsen ”SBBK-Legendar” kommer att få sin tröja upphissad i taket i Täljehallen.”

 

Under sin karriär var Ann-Marie den i särklass mest dominerande svenska damspelaren. Ann-Marie var en av de största anledningarna till att SBBK startade sin ”Guldera” och att den blev så lång – SBBK vann SM alla de åtta säsonger som Ann-Marie spelade i klubben.

Ann-Maries längd och styrka kombinerades med att hon dessutom var en av allsvenskans bästa atleter. Som ung junior gjorde hon 12,4 sekunder på 100 meter och hoppade 5,79 i längd!

Detta var en faktorerna som gjorde henne så pass dominerande och en spelare i yttersta Europaeliten.

Hennes poängsnitt över karriären i SBBK med 28,4 poäng per match över 8 säsonger är det ingen annan spelare som är i närheten av.

 

Ann-Marie Wikners karriär i siffror:

  •   Tröja # 5
  • 310 antal spelade matcher i SBBK
  • 8.791 gjorda poäng – 28,4 poäng i snitt
  • 8 SM-guld i SBBK (samt ett med Högsbo och två med Västerås) – lagkapten
  • 16 säsonger i SBBK
  • 86 seniorlandskamper
  • Uttagen i Europalaget vid EM i Italien 1981

 

 

Relaterade nyheter

Telge Basket