Fokus på jämnare spel i skuggan av en sorglig nyhet

Torsdag 4 januari 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Hälften av säsongen 2017/18 har nu gått och Södertälje Kings, som avslutade 2017 med två förluster mot Norrköping Dolphins respektive Uppsala Basket, inleder det nya året mot Umeå BSKT i Täljehallen nu på lördag. Första gången lagen möttes var i november uppe i Umeå, där hemmalaget vann med 97-78. Sedan dess har resultaten varierat för dem båda, som för närvarande ligger i den nedre halvan av tabellen, bestående av åtta lag. 

I Norrköping kom Kings aldrig in i matchen, förutom i q3 när siffrorna snyggades till något med +10, till skillnad från mot Uppsala när Kings hade kontroll fram till halvtid, för att därefter tappa mark. Hemmalagets övertygande inledning höll inte hela vägen. 

– En del av matchen tycker jag att vi spelar bra basket, sen när vi förlorar fokus blir det för mycket neråt och det gör att vi förlorar rytmen i matchen. Sen orkar vi inte hålla fokus i slutet, när matchen ska avgöras. Jag tycker Auston gjorde en bra match, jag tycker att Aaron gjorde en bra match. Vad ska man säga? Det är inte så att vi underpresterar, det är det att vi har för mycket upp och ner i vårat spel. Det är viktigt att vi orkar hålla fokus, vi måste orka och tro på processen. Bli mer samspelta, få mer tid tillsammans, lita på varandra, menar Kings headcoach Ludde Degernäs och fortsätter:

– Det är upp till oss att ta revansch på oss själva med tanke på matchen mot Uppsala, men även mot Umeå borta. Det är viktigt att vi står på golvet bra i fyrtio minuter, vi är för mycket upp och ner i vårt spel, vi måste hitta standarden. Sen är vi fortfarande ett relativt ungt lag tillsammans, så det måste vi fortsätta jobba på: hitta tajmingen och lagkemin.

– Vi har en utmaning framför oss när det gäller allting. Det är viktigt att vi supportar varann – spelare, coacher och folk runtomkring – att ge grabbarna största möjligheten att prestera där ute på plan. Vi har pratat om vad vi behöver göra och vad vi måste ta bort. Det är bara att fortsätta.

Efter en höst kantad av skador och ett kännbart klubbyte är den befintliga truppen nu så gott som spelduglig, sånär som på Alexander Lindqvist.

– Han ska träffa vår fysio på fredag, i morgon, och då vet vi lite mer hur schemat kommer se ut de närmaste veckorna för honom. Men jag har inget att säga förutom att han träffar Kalle och sen, förhoppningsvis, så kan vi ta ett steg till på måndag och han kan vara med en liten del och sen får vi se när han är i skick att spela, säger Degernäs och berättar om kommande motstånd:

– Ett bra lag som har bra hot från alla positioner, bra insidespelare i Andre Nilsson, som jag tycker har utvecklats väldigt mycket den här säsongen. De har bra guardpar i Gilchrese och Arik Smith och det är vårt jobb att stoppa deras transitionsspel, de vill pusha bollen och vi måste se till att vi stoppar dem i defensiven och kontrollera returtagningen som de är starka på. Så det blir nycklarna till matchen, det är viktigt att vi spelar på topp och ger dem en bra match och tar revansch på oss själva, grabbarna är motiverade, vi coacher är motiverade, vi längtar till matchen på lördag.

I perspektiv till Kings spelmässiga utmaningar kom i dagarna ett tragiskt besked: Djurgården Baskets Oladapo ”Dee” Ayuba gick hastigt bort, 31 år gammal, efter ett akut hjärtstopp under sin nyårsledighet i Luxemburg.

– Jag beklagar sorgen, mina tankar går till hans familj, säger Degernäs, som är djupt berörd av den fruktansvärda nyheten.

Dee Ayuba blev 31 år gammal och lämnar efter sig fru och två barn.

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings