Degernäs: ”Vi måste ha tålamod, vi sätter ett nytt lag”

Torsdag 7 december 2017

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
Efter Telge Baskets match mot Eos på lördag möter Södertälje Kings Nässjö Basket, som har förlorat åtta av sina tio matcher och ligger placerat på sista plats i Svenska Basketligan. I skadedrabbade Kings pågår lite av en nykonstruktion som också återspeglas i de senaste fyra raka förlusterna. Att Nicholas Spires fick kontrakt med den spanska toppklubben Monbus Obradoiro är en positiv nyhet på flera sätt, samtidigt som laget tappar en av sina nyckelspelare. 

– Jag är superglad för Nicks skull och även för våran skull, det betyder att vi har ett bra program och att vår klubb fortsätter att producera spelare som tar nästa kliv i sin utveckling. Det betyder också att folk runt omkring i Europa tittar på våra matcher – det är ju inte så att de bara plockar Nick från skyn – alla de här lagen runtom i Europa gör ju ordentlig scouting på sina spelare. Vi kommer sakna Nick som en bra basketspelare, en fantastisk människa och energiknippe. Men vi har haft ett bra snack kring det här, Martin drar ett jättestort lass med att vi håller ihop gruppen, har tålamod. Vi måste se lite längre fram, inte bli stressade, säger Kings huvudtränare Ludde Degernäs, som därefter berättar om klubbens senaste nytillskott, Alexander Lindqvist:

– Vi vet vilken kvalitet Alex har. Han är en bra kille, han är bra kompis till Martin och gänget, så det passar in i de personligheter som vi vill knyta till oss. Alex är tillbaka i mitten av januari, efter sin rehab med sitt hopparknä, så det är en process som måste fortsätta, så får vi se vilken produkt som står på banan i slutet av januari.

Nyss anlände också en annan nykomling, den 202 centimeter långe amerikanske forwarden Auston Barnes, som spelade i just Nässjö förra säsongen där han snittade 10.0 poäng och 4.9 returer.

– Det är viktigt att vi får in nya kroppar, vi har ju haft problem med träningssituationen och det är bara att acceptera att man inte kan träna när man blir av med spelare. Men nu känns det som om vi kan börja träna igen med bra intensitet och energi, för som man tränar – det är så man spelar. Det som Barnes ger oss är en större kropp, hoppas att han kan ge oss en bra defensiv och hjälpa till med returtagningen, säger Degernäs som har förhoppningen att Barnes hinner bli spelklar till lördagens match.

I den situation Kings befinner sig är Tobias Borgs nya skada extra kännbar för laget, även om den inte är så allvarlig och därför är Henrik Sjölins comeback en viktig energiinjektion i sammanhanget. Degernäs ser med tillförsikt på de båda guardernas återkomst:

– Man var ju orolig när det hände att det skulle vara något korsband som rök, men jag är glad för Tobbes skull. Sedan är jag självklart glad för våran del – Tobbe har ju tagits hit för att vara en av våra bärande spelare och leda laget. Men vi kan inte stressa fram något, han fortsätter sin rehab med Kalle Karlsson, sjukgymnasten.

– Henke är på väg tillbaka, vi får inte glömma att han inte har spelat på ett tag, men jag var jätteglad att se honom på banan mot Jämtland. Resultatet är en annan sak, men i situationen för Henke och laget är det jätteviktigt att han är på väg tillbaks. Men han behöver också tid, en dryg månad i träning för att komma upp i en hundraprocentig form.

Motståndaren Nässjö har behållit en stomme i spelare som Karim Wazzi, Mantas Griskenas, Kristian Heder Ternell och Daniel Eliasson, men har även tagit in ett antal nya spelare. 

– Nässjö slog Borås i förra matchen, de spelade mot Umeå igår (tisdag) och torskade knappt uppe i Umeå, och vi vet ju vilka skalper Umeå har tagit i år… De har gjort lite ändringar i sitt lag nu här under landslagsuppehållet, de har bytt ut deras stora center Isaiah Johnson mot en mer guard-/forward–spelare, (Devin) Gilligan, så det är ett mer rörligt lag än de var innan. Deras pointguard, (Sango) Niang, nummer fyra, har spelat väldigt bra, så det är väldigt viktigt att vi får stopp på honom, för han har öppnat upp golvet för dem de senaste matcherna, säger Degernäs och fortsätter:

– Det har varit mycket de senaste veckorna här med allting. Det är bara att hålla energin uppe, behålla tålamodet, det är viktigt i det här läget. Vi sätter ett nytt lag på papperet och vi måste jobba in våra nya roller också. Vi kan inte tänka för mycket framåt, det viktiga nu är att fokusera på Nässjö och gå ut och göra en så bra match vi kan och självklart gå för vinsten på hemmaplan och visa att vi är ett bra lag.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings