Peter "Ankan" Andersson - SBBK-legendar

Onsdag 25 oktober 2017

Först ut blev Britt-Marie ”Bitte” Andersson och därefter Joon-Olof ”Jonte” Karlsson. Nu har turen kommit till Peter ”Ankan” Andersson.

 

Peter är en legendar i SBBK och den spelare som gjort flest matcher i SBBK:s herrlag och vunnit tre SM-guld för klubben – 1978, 1987 och 1988. ”Ankan” var den självklara lagkaptenen i SBBK under en lång period. Peter har också representerat svenska landslaget vid 83 tillfällen.

 

"Ankan" (som han kommit att kallas) stora hjärta, vilja och spelförståelse tog honom redan i unga år in i SBBK:s herrlag.

 

Peters lojalitet mot SBBK är oöverträffad då han förutom ha gjort extraordinära insatser som spelare också varit mycket engagerad som tränare i klubben, både som ungdomstränare och som tränare för SBBK:s damlag.

 

Hans engagemang för klubben har aldrig avtagit och de senaste åren har han varit med i den grupp som arbetat med lagbygget för Södertälje Kings och under framgångseran med de sex raka SM-finalerna 2012-2017 och fyra raka SM-guld 2013-2016. Och det stannar inte där utan han är också lärare på Södertäljes basketgymnasium. 

 

 Peter Anderssons basketkarriär i siffror

  ·        # 5 i SBBK (tröjnummer)

  ·        646 matcher i SBBK (flest i klubbens historia)

  ·        4.629 gjorda poäng  

  ·        3 SM-guld med SBBK

  ·        14 säsonger i SBBK

  ·        83 seniorlandskamper

  ·        Seniorlandslagsdebut 21 april 1978 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings