”Vi växer som lag för varje match som går”

Tisdag 24 oktober 2017

På torsdag tar Södertälje Kings emot Norrköping Dolphins på hemmaplan. Kings har vind i seglen efter tre raka vinster, varav en i premiärmatchen mot regerande mästarna BC Luleå. Dolphins har vunnit två av sina fyra matcher, nu senast mot Nässjö Basket med övertygande 95-56. Men i det här tidiga skedet av säsongen handlar det naturligtvis mest om att respektive lag ska hitta sin identitet och få lite bättre uppfattning om sina motståndare.

– Vi är i början av säsongen, det är svårt att säga var vi riktigt står ännu. Det viktigaste är att vi fokuserar på vår utveckling – att Nick och Adam fortsätter, Valter är tillbaka och förhoppningsvis kan spela, och Martin fortsätter bära oss tillsammans med Bizi och Aaron, med deras rutin. Det är mycket som kan bli bättre också tycker jag, vi har fortfarande mycket att lära, säger Kings headcoach Ludde Degernäs.

Motståndaren Norrköping har fått in två tongivande amerikaner i laget: forwarden Tyrell Green, 16.8 poäng per match, och guarden Gerry Royce Blakes II, 8.0 returer samt 3.5 assists. Samtidigt har en stor del av kärntruppen behållits, med namn som Joakim Kjellbom, Johnell Smith, Mikael Lindquist och Tim Schüberg i laguppställningen. 

– Norrköping är som vi vet ett väldigt bra lag med en bra coach, Adnan där. Mycket struktur, de är väldrillade, sedan finns det mycket rutin i Micke Lindquist och Jocke Kjellbom. Tre amerikaner har de ju, men två nya amerikaner som är stora offensiva hot som vi måste försöka stoppa, och sedan har de ju Tim Schüberg och Johnell som vi vet sedan tidigare. Medjedoub är duktig, folk pratar inte så mycket om honom, men han har verkligen visat att han har tagit ett kliv i sin utveckling. Så honom måste vi respektera, han har gjort ett jättejobb. Det är ett väldigt starkt Norrköping och vi vet att vi behöver en hundraprocentig match om vi ska kunna matcha dem, säger Degernäs och kommenterar sitt eget lags inledning av säsongen:

– Jag tycker att det har varit en skön start, vi växer som lag för varje match som går. Vi är fortfarande inte klara helt, men det var ett steg framåt i matchen mot Borås. Det var kul att se hur Adam och Nick blommade ut, sedan vet vi att det kommer vara lite upp och ned, men de visar att de vill bära det här laget och spelar med stort självförtroende, det är jättekul att se. 

Att Kings har skadeproblem på guardpositionen (senast Valter Lindström i matchen mot Borås Basket i fredags) innebär att övriga spelare behöver lyfta sig lite extra och vara beredda att bidra med flexibilitet:  

– Det är en utmaning för oss alla, Tobbe är självklart en duktig spelare, men jag tycker grabbarna har skärpt till sig, nu ser vi till att vi gör allting och håller ihop det här tills Tobbe kommer tillbaka. Och de spelar lite olika roller, de har verkligen tagit det till sig och sett bra ut. 

– Valter fick en smäll på sin arm och kommer vila från träningen idag (måndag), men troligtvis kan han spela då på torsdag, jag hoppas verkligen det i alla fall. Henke har ju varit borta också då, jag räknar inte med honom i matchen mot Norrköping. Så förhoppningsvis är det ingenting mer, det har vi inte råd med, med den tunna rotationen vi har här idag. 

Han är naturligtvis väl införstådd med hur Adnan Chuk vill coacha sitt lag och vad som krävs i den kommande matchen på torsdag, och lyfter återigen fram hemmapublikens betydelse:

– Vi vill ju spela på vårt sätt: spela med bra fart offensivt och sedan hålla ihop det defensiva. Vi vill att det ska vara en match som vi kontrollerar, sedan vet jag att Adnan kommer att försöka spela på våra svagheter, han är en jätteduktig coach. Det kommer han försöka och vi måste svara upp på det. Idrott och speciellt basket handlar om att motståndaren försöker alltid attackera dig på dina svagheter.

– Vi hoppas att det kommer folk till matchen, det är ett bra lag vi möter, jag hoppas och tror att det kommer folk till hallen och stöttar grabbarna, för jag lovar: när det blir den här extra farten i hallen får grabbarna extra energi och det är viktigt. 

 

Av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings