Vinst som inte räckte för avancemang

Onsdag 11 oktober 2017

I kväll möttes Södertälje Kings och Szolnoki Olaj KK i returmatchen i kvalrunda 2 i FIBA Europe Cup. Att Kings behövde vinna med minst 24 poäng för att gå vidare visade sig bli en övermäktig uppgift, men en vinst blev det i matchen som slutade 75-73. I Tobias Borgs frånvaro fick Valter Lindström ännu mer boll än vanligt och bidrog med 24 poäng, sex assists och två returer. Szolnokis landslagsguard Daniel Vojvoda stod för 18 poäng, fyra returer och två assists innan han bänkades i början av den fjärde perioden med fyra fouls.

– Grattis till Szolnoki som nu avancerade vidare – fantastiskt lag, bra coach, bra spelare. De spelar bra lagbasket och det ska bli kul att följa dem under året. Vi har mycket att lära av dem, de visade att de är ett bättre lag totalt sett av de två matcherna. Vi förlorade med för mycket poäng nere i Ungern för att kunna ta igen i dag. Men energin från publiken i vår hemmaarena, den kändes levande, självklart hjälpte det våra killar. Jag vill verkligen betona hur viktig publiken var för oss idag, sade Kings headcoach Ludde Degernäs efter matchen.

Kings startade piggt och miminerade från uppkast motståndarnas utrymme att agera på, och Szolnokis viktige center Luksa Andric byttes ut redan efter en och en halv minut efter två snabba fouls. Gästerna spelade precis som i det första mötet runt bollen snabbt utanför trepoängslinjen för att hitta rätt skottläge, men lyckades inte hitta de öppna lägena som då. Trots det hade hemmalaget hamnat i ett tiopoängsunderläge efter de första tio minuterna, delvis till följd av obeslutsamhet i anfall och stundtals bristande fokus i försvar.

– De senaste 20 dagarna har vi haft lite för många matcher plus att vi inledde den här kvalificeringsrundan tidigare än Kings, så jag förväntade mig att det skulle komma några dippar vid några tillfällen. Faktum är att vi var glada att en dipp kom här nu när vi ändå kunde avancera vidare till nästa runda, det var viktigt. Alla är friska, ingen är skadad, det är vad vi bryr oss om, berättade Szolnokis coach Dragan Aleksic. 

I början av den andra perioden kom Oskar Holm in på planen med mycket vilja och energi, och fick totalt 15:13 minuters speltid, då han bidrog med ett par poäng och ett par returer. Strax innan dess att halva q2 hade spelats fick Szolnoki sin femte lagfoul, vilket gav Kings en chans att krypa närmare. När Nicholas Spires satte en trea med tre minuter kvar av perioden var ställningen 19-25, men eftersom hemmalaget var lite väl frikostigt med att ge bort bollen var ställningen i halvtid 24-36.

– Vi behöll fokus bättre än i den första matchen men fortfarande hade vi för många onödiga turnovers i den första halvan av matchen som ett bra lag straffar en för, fortsatte Degernäs. Oskar Holm, det är fantastiskt att se, han är rookie och kommer in och spelar orädd, han måste fortsätta jobba hårt, tiden kommer för honom under året, kanske inte jättemycket minuter, men det kommer, sade Degernäs.

Hemmalaget fick en fin start på den tredje perioden och hade efter fyra minuter hämtat ikapp till minus sex poäng. Ungrarna fick kämpa för att hitta lägena som inte alltid var de bästa, men Vojvoda var svårstoppad. Lindström och Ramstedt var viktiga spelare för kvällen och bidrog på olika sätt, den sistnämnde med en stark double-double, 14/13.

– Valter är här för att vara en av lagets ledande spelare, idag fick han lite mer boll i händerna och jag vet att han kan göra det här. Det är det jag älskar med Valter: han är ödmjuk och kommer fortsätta jobba hårt, berömde Degernäs och fortsatte:

– Jag är ledsen för Tobbes skull, men för mig handlar det om att om skador händer är det en investering inför framtiden att de unga spelarna tar tid. Det ger dem erfarenhet inför framtiden och vi måste ha fler spelare när vi kommer till slutet av säsongen. Så jag hoppas att Henke kommer tillbaka snart och han kommer tillsammans med Valter och Mario bära laget från bakplanen. Men jag är också lyckligt lottad som har Martin, jag pratar mycket om de unga grabbarna, men Martin och Bizaca är viktiga för det här laget när det gäller deras rutin. De sätter standard, kommer alltid i tid till träningarna; alltid jobba hårt, alltid lyssna på coach.

 Historien tycktes upprepa sig, för så snart Kings kom alltför nära tycktes Szolnoki göra en extra liten ansträngning som genast ökade avståndet. Tidigt i den sista perioden fick Vojvoda sin fjärde foul och fick bytas ut, medan Lindström gjorde sina fjortonde poäng. I nästa sekvens fick Spires sin femte foul och byttes ut mot Oskar Holm. När Lindström fick ställa sig vid straffkastlinjen tog han upp sitt lag jämsides med motståndarna, till 64-64, när lite mindre än fem minuter återstod av matchen. Och därifrån lyfte laget sig en nivå, tillräckligt högt för att det skulle räcka till en avslutande seger i FIBA Europe Cup 2018. 

– Vi var inte tillräckligt bra för att nå till Europa, europacuperna blir bättre och bättre. FIBA Europe Cup är en bra liga numera, det är bra ”competition” där nu. Förut var det inte så många bra lag som spelade där. Szolnoki är ett bra lag med tradition, så att vi förlorade mot dem är inte fy skam, men vi skulle ha gjort det bättre där nere för att ha en bättre chans här hemma, avslutade Degernäs.

 

FIBA Europe Cup, kvalificeringsrunda 2, Södertälje Kings – Szolnoki Olaj KK 75-73

(7-17), (17-19), (24-23), (27-14)

Poäng i Kings:

Valter Lindström 24

Adam Ramstedt 14

Nicholas Spires 10

Martin Pahlmblad 10

Toni Bizaca 8

Aaron Anderson 5

Mario Blazevic 2

Oskar Holm 2

 

Poäng i Szolnoki:

Daniel Vojvoda 18

Tarik Phillip 14

Quincy Ford 11

Adam Toth 10

Strahinja Milosevic 7

Laszlo Polyak 7

Kendrick Perry 6

 

Av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings