Damernas EM-kval i Täljehallen

Tisdag 3 oktober 2017

Alla grupper i EM-kvalet för damer
Alla grupper i EM-kvalet för damer

Totalt kvalar 32 lag om 14 platser, gruppvinnarna och de sex bästa tvåorna går vidare till EM2019, värdnationerna Serbien och Lettland är redan kvalificerade. - En tuff grupp med lag som spelar publikfriande, säger förbundskapten Francois Gomez.

Sverige var seedade i den andra seedningsgruppen av fyra. Seedningen var baserad på de resultat Sverige gjorde i det förra EM-kvalet där laget vann två matcher av fyra. Från den första seedningsgruppen fick Sverige Italien. Italienskorna gjorde en väldigt stark EM-turnering nyligen och var bara en poäng från att kvalificera sig till VM. Den stora stjärnan är unga Cecilia Zandalasini som gjorde 19 poäng per match och fick en plats i All Star team. 

Från den tredje seedningsgruppen fick Sverige den unga men klassiska basketnationen Kroatien. Kroatiskorna kvalificerade sig inte till EM2017 men var i en liknande situation som Sverige då de hade urstarka Frankrike i gruppen. En snöplig förlust mot Nederländerna blev kroatiskornas fall och de deltar med en klar målsättning om att ta sig till EM.

Från den sista seedningsgruppen hämtar vi Makedonien. De är ett landslag på uppgång och har Jelena Antic, som i år blev svensk mästarinna med Luleå Basket och utsågs till Årets forward och årets artist i Basketligan dam.

Förbundskapten Francois Gomez kommentar:

Den svenska publiken kommer att få se strålande basket eftersom både Italien och Kroatien är mycket starka lag med bra spelare. Italiens Zandalasini är redan en världsspelare, vi får se om deras äldre spelare blir kvar eller om de genomför en liten generationsväxling.

Kroatien känner jag väl till då jag har coachat deras point guard Iva Ciglar. Tillsammans med centern Marija Rezan kan hon göra stor skada.  De är lite ojämna men har deltagit i många stora mästerskap de senaste åren inklusive OS i London. 

Makedonien är väl snäppet sämre på papperet än de båda andra lagen men kommer från en ex-jugoslavisk basketkultur som gör att de är mycket kompetenta. 

Spelschema

Lördag 11 november Kroatien - Sverige

Onsdag 15 november Sverige - Makedonien, Täljehallen kl. 18.30 - Köp biljetter här!

Lördag 10 februari Sverige - Italien

Onsdag 14 februari Sverige - Kroatien

Lördag 17 november Makedonien - Sverige

Onsdag 21 november Italien - Sverige

Relaterade nyheter

Telge Basket