Bizaca: ”Vi går för vinst som vanligt”

Tisdag 9 maj 2017

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I morgon onsdag spelas den femte matchen i finalserien mellan BC Luleå och Södertälje Kings i Luleå Energi Arena. Med ryggen mot Täljehallens vägg i går tryckte Kings ifrån med beslutsamhet och besegrade gästerna, som inte fick nöjet att ta med sig SM-bucklan hem till Luleå. Läget är dock – och kommer fortsätta vara – kritiskt för Kings, som måste vinna de tre återstående matcherna för att behålla titeln svenska mästare, medan Luleå har tre komfortabla chanser att erövra titeln, två på hemmaplan och en borta.

Det är ett faktum att Luleå har fått ihop en imponerande laguppställning den här säsongen, men att det skulle bli tre inledande raka segrar i finalen var ändå oväntat. Och även om minst en av matcherna lika gärna hade kunnat sluta i Kings favör var Luleås favoritskap ordentligt stärkt inför gårdagens match. När Peter Öqvist efter matchen fick frågan om varför Luleå förlorade, om det handlade om brist på fokus eller något annat, svarade han:

– Jag tror så här, om någon frågar dig innan: ”Kommer Luleå svepa Södertälje?” så hade du svarat…? Nej. Det finns ett motståndarlag också som spelar bra här hemma, sköt bollen bra i dag och var snäppet vassare än oss helt enkelt. Det är så det är, de pendlar och de går, de här fighterna, vi ska försöka täppa till defensivt lite bättre hemma på onsdag och får en ny fight helt enkelt. 

För Kings del påverkade Tanel Kurbas skada i den andra matchen laget, som behövde tid som inte fanns att ställa in sig mentalt på den förändrade rotationen. Det var också en stor anledning till att efterföljande match blev en övermäktig uppgift för Kings.

– Det påverkade oss väldigt mycket när vi förlorade en väldigt viktig spelare. Nästa dag – det var inte samma sak när vi såg att han var skadad och inte kunde spela. Det påverkade oss i match tre, vi försökte göra saker, men tyvärr hade vi inte rätt reaktion med den rotationen där. I dag kom de och sade: ”Okej, låt oss spela för honom”. Om vi hade förlorat matchen hade vi inte haft några fler chanser, sade Vedran Bosnic, som såg gårdagens seger som en bra laginsats, ändå långt ifrån perfekt:

– Vi hade plus 15 returer och en del defensiva saker när vi var fokuserade, men det fanns också delar av matchen där vi inte var fokuserade. Tro inte att jag är väldigt glad över allt som hände i dag – jag är glad att vi hade reaktionen och vann mot ett väldigt bra lag, men det fanns delar av matchen som jag inte är glad över och som vi försökte ändra på. För mot det här laget, för att vinna måste man spela en perfekt match. Vi måste förbereda oss inför onsdag, för att spela en perfekt match där. 

– Det är en väldigt avgörande faktor i dag – returtagningen. Vi har gjort det bättre i de andra matcherna, i dag vinner Södertälje kampen om de där returerna och de är viktiga helt enkelt, de där andrachanserna som Södertälje får. Vi kommer behöva tighta till försvaret, det är fortfarande fem importer och två landslagsgubbar kvar att ta hand om, så det är ett bra lag vi möter och vi kommer behöva göra det riktigt bra på onsdag. Men vi är sugna, vi har publiken, jag tror att Luleå kommer packa Luleå Energi Arena och det kommer nog att bli en härlig basketafton, sade Öqvist. 

Stabilt försvarsspel är ett måste för att lyckas störa Luleås snabba och fysiska offensiv, och en nyckel för Kings del är att fortsätta fokusera på att begränsa Brandon Rozzell, Quinton Upshur och Yannick Anzuluni i största möjliga utsträckning. I den senaste matchen gjorde visserligen Yannick Anzuluni 26 poäng, men däremot stannade Rozzell på åtta och Upshur på tre. 

– Jag tycker att vi hade bra defensiva delar, jag tror det är väldigt viktigt att de tre killarna som ofta gör mycket poäng, om vi kan hålla tillbaka dem så att en kille gör en bra match, då har vi bättre chans att vinna. Det är den där fokusen, att man fortsätter vara stark och gör enkla poäng, inte gör misstag i försvar, sade Toni Bizaca, som dras med en del fysiska åkommor, även om han gör sitt bästa för att inte låta dem påverka honom:

– Jag har ett par skador, men den senaste är från den första matchen, baksida lår som jag sträckte riktigt illa. Jag går på ultraljud, akupunktur, massage… Vad som helst som gör att jag kan bli lite bättre inför matcherna. Ibland känns det bättre, ibland känns det dåligt. Några saker kan jag inte göra, men jag försöker dölja det. 

I tillägg till försvarsspelet och returtagningen behövs också ett stort mått av fokus, en komponent som Kings till och från sliter med, enligt Bizaca:

– Vi är lite tunna i rotationen, alla är trötta och det är svårt att spela bra matcher i 40 minuter, särskilt när det är varannan dag. Och de har en mycket större rotation, de byter mycket mer. Vi går för vinst som vanligt. Vi måste behålla aggressiviteten och fokus i fler minuter, inte falla ned av trötthet eller skador. Vi har de delarna när vi faller ned, de behåller alltid rytmen och vi måste också ha det. Vi ska se på matchen igen och se vad vi gjorde bra och försöka behålla det och se vad vi gjorde dåligt och inte försöka upprepa det. Det är precis som jag sade: fokus, hur mycket vi kan behålla den under de 40 minuterna, det är det som kommer att avgöra nästa match. 

Av: Lina Agnemar

Matchen i morgon börjar i vanlig ordning 19.04. För den som inte har möjlighet att besöka Luleå Energi Arena visas matchen på O’Leary’s i Södertälje och på https://basketsverige.tv (kostnad: 89 kronor).

 

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings