Dags att försvara hemmaplan

Söndag 7 maj 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Slutresultatet 84-93 i finalmatch nummer två i torsdags var ett rejält bakslag för Södertälje Kings, som redan från början hade ett sämre utgångsläge i och med BC Luleås hemmaplansfördel. Till råga på det förlorades dessutom en spelare ur förstafemman när Tanel Kurbas bröt ett ben i foten i slutet av matchen. Laget hade med andra ord inte de bästa förutsättningarna inför den tredje matchen i lördags och förlorade med 67-84 i Luleå Energi Arena, vilket innebär att Luleå har 3-0 och är en match från SM-guld. I morgon måndag spelas den fjärde matchen i Täljehallen.

Trots det tuffa utgångsläget fanns ändå en förhoppning att Kings skulle lyfta sig en nivå och att förlustmatchen i torsdags skulle väcka revanschlusten. Men i stället reparerade Luleå den dåliga inledningen från de två första matcherna (minus 12 i början av match 1 och minus 18 i början av match 2) och tog kontrollen från start, vilket ledde till en 18-poängsledning för hemmalaget i halvtid, helt enligt vad Peter Öqvist önskade efter matchen i Täljehallen i torsdags:   

– Vi kommer fokusera på att göra en bättre start i den tredje matchen än vi har gjort i de två första, får analysera var vi kan skära, vad vi kan göra bättre. 84 poäng för Södertälje, de skjuter fantastiskt bra här hemma men kanske kan vi skära lite grann där i deras poängproduktion och sedan är det ny fight på lördag. Det är inget vunnet ännu, men vi har satt oss i ett mycket bättre läge i dag.

Och om 2-0 var ett bra läge är det naturligtvis desto bättre nu för Luleå vars styrka och atletism är en faktor som spelar in, och som välförtjänt har matchboll så pass tidigt i serien. Laget har hållit en hög defensiv nivå med undantag för inledningarna i de två första matcherna, som ändå säger mycket om karaktären och den mentala inställningen. Offensiven sköter trion Brandon Rozzell, Yannick Anzuluni och Quinton Upshur med bravur, vilket gör att övriga kan fokusera på att vara viktiga och nödvändiga rollspelare. 

Kings bygger anfallsspelet på sitt set offense och genomför det ibland utan att hitta Luleås svaga punkter i försvar, vilket i sin tur leder till förlorade possessions. Men så har också Thomas Massamba och Davis Lejasmeiers en svår uppgift att agera spelfördelare under konstant defensiv press av Luleå, som vet vikten av att fokusera på dessa två. 

I finalspelet har Kings bäste och mest pålitlige poänggörare varit Toni Bizaca, som utan att briljera har spelat för guldet, gått in med stort självförtroende och satt sig i respekt hos motståndarna. I det kritiska läge som serien befinner sig är det hög tid att laget inspireras av Bizacas inställning på planen och gör skäl för titeln fyrfaldig svensk mästare. Varje retur, varje bollinnehav och varje poäng i varenda sekund av matchen kan vara direkt avgörande i slutänden. Situationen är den tuffaste som Kings har stått inför på många år i ligan och utsikterna är inte de bästa, men för spelarna gäller det att enbart fokusera på morgondagens match. Tiden är inne att försvara hemmaplan. 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings