Revanschchans mot Dolphins i semifinalmatch 2

Söndag 16 april 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Redan i torsdags, två dagar efter att Södertälje Kings slog ut Jämtland Basket i förlängning i kvartsfinalseriens femte och avgörande match, inleddes semifinalserien på bortaplan mot Norrköping Dolphins. Matchen var jämn och såg i början av den fjärde perioden ut att gå Kings väg efter en niopoängsrun (där Thomas Massamba stod för sju). Men Dolphins, med en het Mikael Lindquist i spetsen, kämpade sig ur underläget, vann med 80-74 och skaffade sig 1-0 i matcher. På tisdag spelas den andra matchen i bäst av sju, den här gången på Kings hemmaplan.

Trots ännu ett omfattande lagbygge tog sig Kings till den andra omgången i FIBA Europe Cup och är nu i semifinal i den svenska ligan. Att laget har spelat betydligt fler matcher än sina motståndare kan vara både bra och dåligt: den knappa tiden för återhämtning innebär mer slitage på kropparna, samtidigt som fler matcher tillför värdefull erfarenhet och rutin.

– Det är vad vi har varit med om hela det här året, vi har rest och spelat mot alla typer av system och sätt att spela på och det är nu man tar igen det. Det är tufft under tiden, det är tufft under jul när man inte har fått vila på två månader, men det är nu vi tar igen det här och vi är vana att resa varannan dag. Så förhoppningsvis kan vi ta med vad vi har gjort hela säsongen och fortsätta, säger Thomas Massamba.

I årets upplaga av Kings finns ingen självklar matchavgörande point guard likt Skyler Bowlin eller John Roberson. Men när Massamba anslöt fick laget en tydlig ledare, en person som inte är rädd att säga sin mening och ser till att medspelarna gör det de ska, på vissa sätt jämförbar med den roll som Mike Joseph tidigare hade.

– Jag sätter ju tonen, om inte jag är med blir det en annan sak. Folk är inte vana vid att sätta den här pressen och spela på det här sättet. Jag är huvudet på ormen, jag har rätt att skälla på dem och väcka dem om de inte gör sitt jobb, berättar Massamba och lyfter fram bänkspelarnas betydelse:

– Sedan också måste man ge credit för de här unga spelarna som har varit viktiga när jag var skadad: Valter steppade upp och tog en jättestor roll, Henrik, Adam. Jag tror inte folk tänker på dem så mycket, men de hjälper otroligt mycket, bara de få minuter de kommer in eller är på bänken, de är alltid positiva. Framför allt när jag var skadad och när jag var avstängd så litade jag på dem, jag visste att de kunde göra sitt jobb.

– Vi håller på att hitta varandra. De spelarna som kommer in från bänken – Johnson, Brothers, Lazar, de jag nämnde förut – hjälper oss otroligt mycket. Och det är det vi behöver, för att vinna SM-guld behöver man ett helt lag. Alla kanske inte kommer göra tjugo poäng, men alla måste vara ett lag, ett lag som vinner. Det är det viktigaste för oss, jag tror inte vi ska fokusera på något annat. Alla är vana vid systemen, alla kanske inte får bollen och kanske inte får skjuta hela tiden, men ofta förlorar vi matcherna själva, för att vi försöker för mycket, säger han.

Dolphins slutade tvåa i grundserien, besegrade Nässjö Basket med 3-0 i kvarten och fick därmed en veckas vila innan semifinalstarten mot Kings. Mot Kings vann Norrköping tre av fyra matcher i grundserien och har hittills 1-0 i semifinalen samt hemmaplansfördel och får därför räknas som favorit i sammanhanget. Till det kan dessutom läggas en dos revanschlust efter den senaste säsongens finalförlust och möjligheten att bryta de fyrfaldiga regerande svenska mästarnas svit.

– Vi känner Norrköping, vi vet hur de spelar, de vet också exakt hur vi spelar. Förhoppningsvis kan vi ta med tempot som vi hade i jämtlandsserien, vi tackar Jämtland jättemycket. Hoppas vi kan ta med det här tempot och speeda upp Norrköping lite grann, för de spelar ”gå-basket”. De vill ha låga poäng, de har Kjellbom, rutinerad spelare. Så förhoppningsvis kan vi bara hålla det tempot och vinna den här serien, säger Massamba.

Av: Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings