Dags för avgörandet i kvartsfinalen

Måndag 10 april 2017

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det blev ingen avslutning på kvartsfinalserien mellan Södertälje Kings och Jämtland Basket i Östersund i lördags. I stället lyckades Jämtland kriga sig till en femte och avgörande som spelas i morgon tisdag i Täljehallen och ställer allt på sin spets. Nu är det enbart vinna eller försvinna som gäller, för båda lagen.

– Nu är det dags för nästa match och vi behöver fokusera från den första minuten, fokusera på returerna, fokusera på allt. Vi spelar mot ett väldigt bra lag som har massor med bra individuella spelare. De är ingen överraskning längre det här året, alla vet att de är bra och att de har många bra spelare. Vi måste respektera dem fullt ut och göra en hundraprocentig insats, då har vi chans att vinna matchen, säger Vedran Bosnic inför matchen.

Även om både Norrköping Dolphins och Uppsala Basket hade några tuffa matcher i respektive serie innan de slog ut Nässjö Basket och Borås Basket, råder ingen tvekan om att Kings har haft den jobbigaste kvarten av tabellens topp fyra-lag. I den tredje matchen hade Södertälje bra kontroll över motståndarnas anfallsstrategier och det såg ut som om det skulle bli svårt för Jämtland att förändra en kommande fjärde matchbild. Men när slutsignalen ljöd stod det klart att Jämtland hade vunnit med siffrorna 90-83, efter att ha haft ledningen – som mest uppe i 15 poäng – i 40 minuter.

– Som alla slutspelsmatcher på bortaplan, det var en tuff match, det var Jämtland som spelade med mycket energi. Jämtland är ett lag med många färdigheter. Hallen var väldigt full där, jag tror att publiken hjälpte dem mycket. Det kommer bli en tuff match, den sista för ett av de här två lagen. Det betyder att den som vinner går till semifinal, stor match och jag tror att våra fans kommer att visa stort stöd för oss som de alltid gör. Det är en av de saker vi förväntar oss, fortsätter Bosnic. 

Som i de tidigare vinstmatcherna hade Jämtlands point guard Jabril Durham en ytterst framträdande roll och bidrog med 33 poäng, åtta assists, fem returer och fyra steals. Men trots Durhams imponerande siffror var det hemmalagets kollektiva insats som var den främsta anledningen till den viktiga segern. Att den 1 640 personer rekordstora publiken slöt upp bakom sitt lag är utan tvekan en viktig faktor till att Jämtland spelade med en intensitet som Kings inte kunde uppbringa.

– Vi måste spela bättre försvar på Durham, jag tror att särskilt i den första halvan gjorde han tjugotvå poäng. det är för mycket och vi måste göra ett mycket, mycket bättre jobb i den delen. Jag pratar alltid om laget, om vi har problem med en spelare är det ett lagproblem, inte bara den spelaren som försvarar honom. Lagförsvaret måste bli bättre, på honom och på andra också. Preston, den estniska killen, Bruesewitz, Cinac, alla de har bra kraft i anfall, de är bra offensiva spelare, de har Larsson, många bra spelare. Det är inte bara en spelare, men i den senaste matchen hade han (Durham) en stor del i det, analyserar Bosnic och fortsätter:  

– De slog oss i returtagningen, det är en stor faktor, de hade fler possessions än oss, det är en faktor som gjorde att vi förlorade matchen. Vi var nära, men aldrig i ledningen, jag menar, vi kom tillbaka två gånger från minus tretton eller fjorton eller femton och vi kom till minus tre eller något väldigt nära, men vi hade inte tillräckligt med tålamod, energi eller smarthet för att leda. 

En anledning till det var säkerligen beslutet om Thomas Massambas två matcher långa avstängning, som inte bara påverkade rotationen utan kanske ännu viktigare den mentala biten, med tanke på den ledarroll som Massamba har i laget. I tillägg saknades fortfarande skadade Lazar Radosavljevic, vilket innebär en försvagning under korgarna mot fysiskt starka Jämtland. I morgondagens avgörande match ska åtminstone Massamba vara tillbaka och kanske det kan hjälpa lagkamraterna att tända till när det gäller som mest. 

– Jag tror att det påverkade oss, hela laget. Vi förlorade Thomas i de sista tio minuterna av den andra matchen som vi förlorade med en poäng, i en väldigt jämn match, och vi förlorade honom i match tre och vi förlorade honom i match fyra. I den delen är vi väldigt handikappade, en kille som spelar många minuter. Även Lazar är skadad, och vi spelar utan honom så vi är väldigt handikappade. Två spelare som inte var med oss, jag hoppas i morgon att Thomas kan hjälpa oss och att Lazar också kanske kan göra det, berättar Bosnic.

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings