Telges säsong över efter storförlust i kväll

Måndag 10 april 2017

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

I kväll hade Telge Basket inget att sätta emot Udominate Basket och förlorade med 72-94. Därmed är säsongen över för laget, som trots utklassningen avslutade med flaggan i topp. Poängbäst i matchen blev Tayler Mingo, 29, som också plockade åtta returer och i Udominate stod Hollie Mershon för 21.

– De bara kom ut och spelade, och hur mycket vi än försökte kämpa mot dem, du vet, de är erfarna. Vi har spelat sex personer som mest under året så vi har spelat fyrtiominutersmatcher och de hade en bra game plan att spela upp bollen snabbt och jag tror att det har varit mycket ”wear and tear” på kropparna, vi behöver lite tid att anpassa oss. Allt som allt var det bara en bra match från deras sida, sade en känslosam Mingo efter matchen.

Gästerna satte omedelbart tonen i matchen genom att sänka tre snabba trepoängare och komplettera med en hel del starka attacker mot korgen. Och de skott som missades togs effektivt om hand i returtagningen, som Udominate vann med 48-25. Telge spelade efter bästa förmåga, men hade problem med motståndarnas zonförsvar och fick inte heller igång den värdefulla produktionen från trepoängsland, allt medan poängskörden ökade på motsatt sida.

– Energi. De kom ut med mycket bra energi, de spelar en sådan basket som de borde ha gjort hela serien, men de gör det egentligen bara en period och det är i tredje perioden i första matchen. De verkligen steppar upp och de visar vilken kapacitet de har och spelar de så här som de gjorde i dag, ja, då har de jättestor chans mot guld, men spelar de som de har gjort tidigare under serien, då får de det tufft, sade Viktor Bengtsson om Telges semifinalmotståndare.

Halvtidsresultatet 31-53 speglade mycket väl matchbilden och det var svårt att tro att det skulle ske någon förändring när tio nya minuter räknades ned. Och mycket riktigt fortsatte blödningen utan att Telge kunde göra mycket åt Udominates energiska intensitet. Inte för att någon var i närheten av att ge upp, men för att orken inte räckte till att stå emot ett motståndarlag med så mycket bättre förutsättningar.

– Jag tror fortfarande, de är ett fantastiskt bra lag när de springer så här, de spelar fantastiskt bra basket. Medan vi har gått fyrtio minuter på många spelare, två dagars vila, det räckte inte. Mitt sätt, jag väljer ju att gå väldigt hårt på få spelare vilket visar sig i dag att vi har inte energin och mental ork att kriga en match till, fortsatte Bengtsson. 

En av höjdpunkterna som Telge Basket får ta med sig från säsongen 2016/2017 är när tabellfyran Mark Basket slogs ut efter att Telge vände serien från 0-1 till 2-1, dessutom genom att besegra Mark i den avgörande matchen på bortaplan.

– Det var bara speciellt, vi gick in med inget att förlora och vi har gjort det sedan slutspelet började. Vi startade med Mark, där var oddsen emot oss och vi bara fortsatte köra. Jag kan inte ens beskriva hur fantastiskt det var att vinna där nere, berättade Mingo, vilket Bengtsson instämde i med stolthet i rösten:

– Tjejerna var helt fantastiska i förra matchen, de ska ha en eloge, mycket hjärta och jag är jättestolt över tjejernas serie mot Udominate, alltså vi spelade många perioder jämnt med dem. Säsongen slutar så här, men på något sätt känner jag mig oerhört stolt och att vi tar oss från niondeplaceringen den femte januari eller vad det är, och slår Mark i kvartsfinalen och då känns det som att nu är vi klara… Men vi var inte klara. Vi var tvungna att slå Udominate också, bryta deras segersvit och jag är otroligt glad över att spelarna fick göra det, att de fick verkligen slå ett så stjärnplockat lag.  

Bortasegern i Umeå i lördags, när Udominate Basket, obesegrat i 31 raka matcher (det vill säga hela säsongen), förlorade på sin egen hemmaplan med 73-82, är en imponerande bedrift. Och ärligt talat var det nog just den väckarklockan som behövdes för att Udominate skulle inse stundens allvar och utnyttja en större del av sin kapacitet. I slutänden blev Telge numret för litet, både storleks- och rotationsmässigt, men har samtidigt bevisat vikten av list och engagemang. Det är något att bygga på inför kommande säsong. 

– Vi är inte ett lag att leka med, de vet det sedan efter den första matchen. Om de inte skulle ha varit beredda på att spela i dag, då skulle vi ha fått dem att springa, vi är en tuff grupp, konstaterar Mingo frankt och summerar sin upplevelse av tiden med Telge:

– Det här är mitt andra år ”overseas” och sedan januari, sedan första månaden jag var här har jag önskat att jag hade varit här sedan september. Jag vet inte, jag vill veta vad vi skulle ha varit om vi hade haft det här laget från början. Allt som allt har det varit den bästa upplevelsen och jag kommer alltid att minnas min tid här. Jag älskar att spela med tjejerna, coacherna, klubben, och jag kommer ärligt talat att sakna det, jag ville fortsätta spela, jag ville inte att det skulle ta slut i dag. Jag älskar att vara här.

 

Basketligan dam, semifinal 4:5, Telge Basket – Udominate Basket 72-94

(14-23), (17-30), (20-26), (21-15)

 

Poäng i Telge:

Tayler Mingo 29

Jasmine Gill 17

Anita Ilic 8

Ellen Åström 6

Linnea Nilsson 6

Tide Ahlin 6

 

Poäng i Udominate:

Hollie Mershon 21

Ilaria Zanoni 18

Zenta Melnicka 15

Martina Stålvant 15

Tanya Massamba 10

Santa Okockyte 9

Klaudia Lukakovicová 4

Josefin Vesterberg 2

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket