Telge tog serien tillbaka till Täljehallen

Söndag 9 april 2017

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

Inför den tredje semifinalmatchen mellan Telge Basket och Udominate Basket i Umeå i går hade Telge det svåra utgångsläget 0-2 i bäst av fem. Men laget fortsatte den positiva trenden, vann med 82-73 och bröt därmed Udominates säsongslånga segersvit. I morgon måndag spelas därför den fjärde semifinalmatchen på Telges hemmaplan. Den utestående frågan är nu om Udominate kan förvalta sina två återstående matchbollar mot en motståndare som visar på en stadigt uppåtgående formkurva. 

– Jag tycker att vi förberedde oss bra från onsdagsmatchen, vi har kollat lite på videor, vi har gjort en del justeringar som vi ville göra och jag tycker att vi genomför dem på ett väldigt bra sätt. Vi försvarar trepoängslinjen mycket bättre, samtidigt så får de gå lite mer inside då, men vi valde att fokusera på trepoängslinjen och det visade sig vara ett bra beslut, säger Viktor Bengtsson, som reste hem från Umeå under söndagen.

Att Jasmine Gill, som inte hade möjlighet att gå för fullt på hemmaplan sist på grund av sin axelskada, såg betydligt piggare ut i bortamatchen i går var av stor betydelse för laget, däremot fortfarande ingen Moa Filén-Hammarström, enligt Bengtsson:

– Hon (Gill) var mer återställd, absolut, hon gjorde bra ifrån sig, gjorde 20 poäng och elva returer, fem assists. Hon spelade utan att tänka riktigt på det, man såg i Södertälje senast att hon tänkte lite grann för mycket på sin axel, men igår då så var hon mycket bättre, hon tänkte inte alls på det då och spelade sitt spel. Moa är fortfarande off, hon kommer vila, i morgon kommer hon vara borta. 

– Fyra spelare på femton poäng och mer, sedan Anita på nio och Linnea tre, nu är statistiken korrekt, den som finns på nätet, tidigare var den inte korrekt. Nä, men vi har fyra spelare som gör mellan femton och tjugo poäng och det är viktigt för oss, samtidigt är det viktigt att Anita och Linnea sänker trepoängarna så att de hjälper poängskörden, poängen framåt, fortsätter han och poängterar vikten av återhämtning:

– Vila, vila, vi måste verkligen vila. Kika lite video, ta hand om kropparna och sedan bara mentalt förbereda oss igen för måndag. Inte jättemycket träning utan mest vila, video och ta hand om kroppen och sedan skjuta lite på måndag morgon. Inte fem-fem-träning riktigt.

Telges progress har kontinuerligt ändrat förutsättningarna för den här semifinalserien och det som förut sågs som exceptionellt har nu inträffat. Då är det naturligt att blicka tillbaka och tänka: ”Om inte…” även om laget fortfarande har möjlighet att vända underläget. 

– Nu känns den där förlusten på hemmaplan lite tyngre kan man säga. Hade vi tagit den vinsten, då hade vi ju lett med 2-1, och det hade självklart varit en annan situation för oss då, två matchbollar, men nu har vi press på oss igen, vi måste vinna två raka. Jag tror att vi har hittat ett sätt som funkar bra mot dem och vi började hitta det redan i den första matchen, i första halvlek. Andra matchen var lite annorlunda på det sättet, vi spelade lite mer zon än vad vi gjorde i går, i går spelade vi mer man-man. Så vi har hittat ett sätt som fungerar och vi måste bara fortsätta jobba och tro på det vi gör. Tjejerna spelar otroligt bra lagbasket just nu och så litar de på varann där ute vilket är en otrolig styrka. Det har blivit bättre och bättre för varje halvlek som har gått, berättar Bengtsson. 

I morgondagens match har visserligen Telge hemmaplansfördelen, men Umeå har ändå greppet om serien och bör vara tänt av den senaste förlusten. Samtidigt har laget visat upp svagheter som Telge fortsätter dra nytta av och det kan vara svårt att på kort tid justera ett spel som det inte funnits anledning att ändra tidigare under säsongen.

– Jag tror den kommer vara tuff, man får vara beredd på att det, som det var förra gången, kan avgöras i sista minuterna. Den här matchen, det kan vara match i fyrtio minuter och vi går ut stenhårt och fortsätter det vi tror på och genomför det vi har planerat. Men för att kunna göra det tror jag vi behöver vila kropparna och mentalt vila så att vi orkar. Vi går ganska hårt på några spelare och de har lite större rotation, de har ju fler spelare som de kan rotera på, de har väl ingen spelare över tjugoåtta minuter, säger Bengtsson och avslutar:  

– De har fortfarande lite problem med sitt sätt att spela anfall, de vet inte riktigt vad de söker, utan de mest bara går ut och lirar och det har funkat ganska länge i damligan och så där. Men nu har ju vi hittat ett sätt att kontrollera dem och när inte det funkar måste de falla tillbaks till någonting och det är det vi får se om de kan plocka fram.

Av: Lina Agnemar

 

 

 

Relaterade nyheter

Telge Basket