Chans till revansch mot ligans gigant

Måndag 3 april 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

På onsdag tar Telge Basket emot Udominate Basket i Täljehallen i den andra semifinalmatchen i bäst av fem. Den första matchen spelades redan i torsdags i Umeå, bara tre dagar efter Telges segermatch över Mark Basket och vanns av Udominate med hela 90-63. Fram till halvtid var ställningen dock jämn, 37-33, innan hemmalaget stängde matchen i q3 med de förkrossande siffrorna 35-8.

– Vi är ett lag som tycker om att förbereda oss och nu hinner vi inte det inför första matchen. Det var en miss, Udominate hade fått okej att flytta matchen, men vi fick inte veta det. De kunde förbereda sig medan vi inte ens hade börjat tänka på semifinal på bussen hem, berättar Viktor Bengtsson och fortsätter:

– Tycker ändå att vi går ut väldigt starkt, vi är smarta, men spelar inte med hundra procent hjärta eller fighting. Det var mer smartness som gjorde att vi var med till halvlek, inte att vi var superheta i skyttet, vi missade alla treor. Men vår smarthet gjorde att de kom lite ur balans. Men i andra halvlek visade de varför de är obesegrade, de pushade bollen, gick inside, körde lite helplanspress som gjorde att vi tappade lite bollar. De sprang i breaks, i kontringarna, trepoängarna började sitta mer och mer, de var riktigt bra i tredje.

Umeå är storfavorit till SM-guldet, gick obesegrat genom hela grundserien med 27 segrar och hittills ytterligare tre i slutspelet. Bland de svenska spelarna kan nämnas Agnes Nordström, Josefin Vesterberg, Martina Stålvant, Sally Kabengano och Tanya Massamba. Bland importerna finns spelare som Hollie Mershon och Klaudia Lukakovicová, samt lagets poängledande (16.2) och bästa framspelare (4.5 assists) Santa Okockyte och 197 centimeter långa Zenta Melnicka som plockar 9.5 returer per match.

– Udominate har en imponerande laguppställning, men det som de visade upp mot oss i första halvlek var inte vackert. Jag tror att de inte får ut sin fulla potential av sitt lag, de är kanske sjuttiofem procent av sin fulla kapacitet. Jag vet inte om det är motivationen, de kör järnet en period och sedan går de på sparlåga och det räcker. De vet att de kan ta oss, de har gjort så förut. Jag vet inte riktigt, har svårt att se hur det ser ut i deras omklädningsrum. Jag är imponerad av alla spelare, de spelade bländande basket i tio minuter och jag tror att när de bestämmer sig för att lira har vi ingen chans mot dem, men det borde vara så från start, säger Bengtsson och lyfter fram sitt eget lag: 

– Vi är ett extremt starkt hemmalag, har inte förlorat på hemmaplan sedan den tionde december mot Eos, den där snöpliga förlusten. Vi är starka, har åtta raka på hemmaplan och med lite mer flyt, nu när vi får vara lite mer beredda har vi en bra chans, vi vet att vi skjuter bättre hemma. De två bra perioderna från förra matchen ska bli tre och en halv och sedan kan vad som helst hända. Vi har hunnit ladda om efter urladdningen i kvartsfinalen mot Mark och ser fram emot att kunna försvara hemmaplan. Vi har lite småskador, har lite frågetecken kring ett par, tre spelare och vi får se hur det ser ut på onsdag, vi försöker behandla dem fram till dess.

– Efter säsongen när vi fått lite distans kommer vi att titta tillbaks och vara väldigt nöjda. I början av januari låg vi nia och slutade sedan femma, vi slog Mark, det är första gången på fem, sex år som ett lägre placerat lag slår ett högre. Jag är väldigt nöjd med hur tjejerna har presterat lite med kniven mot strupen. Mot Udominate hann vi inte motivera oss, men vi har fått vila några dagar nu så att vi har kunnat hitta motivationen och köra. I dag såg det bra ut, i söndags sisådär. I morgon kommer vi att hitta sista rycket, gå igenom taktiken. Vi vill att det blir fem-fem-spel, de vill snabba upp och vi vill sakta ned, säger han.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket