Telge vann måste-matchen – tredje och avgörande på måndag

Lördag 25 mars 2017

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Telge Basket fick sin revansch mot Mark Basket i den andra kvartsfinalmatchen och vann med övertygande 81-60. Poängbäst i matchen blev Elin Ljunggren, 26 (och tio returer), följd av Jasmine Gill, 24 (12 returer). Segern innebär att den som vinner av Telge och Mark nu på måndag i Kinna är vidare till semifinal.

– Vi spelade bra men inte fantastiskt, kul att det blev en happening här idag (fri entré och tjejmanifestation). Vi fick flyt och spelade helt okej från början till slut. Gray gjorde ändå 23 poäng men hon sköt också många skott, skjuter 15 treor och sätter tre, sade Viktor Bengtsson efteråt.

Matchen inleddes med några skälvande minuter där båda lagen, men i synnerhet Mark, missade sina skott innan Ellen Åström fick kicka igång med 2+1. Lagkamraterna tog vid i Åströms anda och byggde på ledningen med hjälp av smart försvar och tålamod i anfallsspelet. Mark växlade mellan zon och man-man för att försöka hitta bästa sättet att bromsa upp sina motståndare, men Telges stabila distansskytte gjorde det svårt att hitta den rätta balansen.

Mark sökte ständigt mismatch i offense genom screensättning av Elin Ljunggren som därmed fick Telges guarder mot sig, men eftersom hjälpförsvaret fungerade bra gav den strategin inte så mycket utdelning. Då var det svårare att få stopp på Tiasha Gray, som satte fart mot slutet av perioden och bidrog till att gästerna hade minskat underläget till 19-17 inför q2. Men sett över hela matchen hölls Gray på låg skottprocent och gjorde förhållandevis få poäng (23) för att vara henne.

– Försvaret var bra, Gray brukar ligga på högre siffror, vi gjorde henne obekväm och frustrerad, hon är deras motor och mycket hänger på henne och Elin. Vi hade poängen mer jämnt fördelad. Vi gjorde mindre misstag i den här matchen, det är lättare att spela på hemmaplan också, sade Tilde Ahlin som själv bidrog med 16 poäng. 

Hemmalagets kollektiva insats i returtagningen och ett fortsatt aggressivt defense ledde till många viktiga bollinnehav som åter ökade på ledningen, uppe i 32-19 när strax över fyra minuter återstod av den andra perioden. I halvtid var både Tilde Ahlin och Jasmine Gill uppe i tio poäng var, liknande siffror hade Ljunggren, 12 och Gray, tio. Moa Filén-Hammarström och Anita Ilic, som båda stod över den första kvartsfinalmatchen kom båda in på planen efter några minuter, en viktig detalj för Telges rotation.

– Det betyder jättemycket att de är tillbaka, vi är trygga med sjumannarotationen. Men vi sparade ändå på dem. Nästa match är hos dem och nu behöver vi ladda om, ta hand om kropparna. Resan i år har varit speciell. Det har hänt mycket både för mig och laget, vi har gått från ned till upp, vi visste att det skulle vara tufft i början. Det var lyckosamt att Tilde gjorde comeback och att vi fick in en så bra amerikanska som Tay, och dessutom att Anita och Linnea är tillbaka, konstaterade Bengtsson.  

Ahlin verkar också glad att vara tillbaka, både i laget och med Bengtsson som coach:

– Vi har utvecklats som lag och han har utvecklats, han lär sig hela tiden. Han är ändå rookie på den här nivån, även om han har coachat mycket ungdomslag tidigare. Jag, Anita, Ellen, Linnea och ”Jelle” har spelat med varann i tre år nu och känner varann bra. Jas och Tee har kommit in bra i laget och vi trivs bra ihop.

Telges fina rytm kom av sig lite när halvtidsvilan var över och Mark knappade in till elva under de första minuterna, men det skulle visa sig vara tillfälligt. Hemmalaget tog tillbaka kontrollen och dessutom fick Jasmine Gill avsluta q3 med att sätta tre straffkast så att poängskillnaden var 17.

Bortalaget satte in en helplanspress som framkallade några turnovers som än en gång minskade underläget. Telges ledning var dock aldrig i riktig fara och allt eftersom minuterna räknades ned stod det klart att kvarten inte var över.

– Det var jätteskönt att vinna, jag var så otroligt taggad, det är lite så när man har kniven på strupen och man vill inte att säsongen ska ta slut, sade Ahlin med ett leende på läpparna, men konstaterade i nästa mening att Mark är extremt svårspelat på sin hemmaplan.

 

Basketligan dam, kvartsfinal 2:3, Telge Basket – Mark Basket 81-60

(19-17), (20-8), (20-17), (22-18)

 

Poäng i Telge:

Jasmine Gill 24

Tilde Ahlin 16

Ellen Åström 12

Tayler Mingo 11

Linnea Nilsson 8

Anita Ilic 6

Moa Filén-Hammarström 4

 

Poäng i Mark:

Elin Ljunggren 26

Tiasha Gray 23

Charlotta Dahl 5

Senait Ghebremeskel 4

Johanna Wolde 2

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

Telge Basket