Vinna eller försvinna för Telge

Torsdag 23 mars 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

På lördag är det dags för den andra kvartsfinalmatchen mellan Telge Basket och Mark Basket, den här gången i TäIjehallen. I grundserien hade Mark 2-1 i inbördes möten och lyckades ta fjärdeplatsen just före Telge och därmed hemmaplansfördelen i kvarten. I onsdags inleddes slutspelet för Telges och Marks del i Kinna, i en match som gick till förlängning och som hemmalaget sedan vann med 89-83. Eftersom kvartsfinalen spelas i bäst av tre har Mark redan på lördag möjlighet att gå vidare till semifinal, men om Telge reducerar till 1-1 kommer den tredje och avgörande matchen att spelas i Kinnahallen den 27 mars.

Senast lagen möttes i grundserien var den 29 januari då Telge vann med 88-77 trots att Marks stjärnguard tillika Årets guard samt Årets MVP i Basketligan dams grundserie, Tiasha Gray, gjorde hela 36 poäng. Det är dock varken en engångsföreteelse eller toppnoteringen för ligans bästa poänggörare Gray (snitt 24.0 poäng). I matchen mot Östersund den 12 mars hade hon 44 poäng, 12 returer och fyra assists och under februari gjorde hon fyra matcher i rad 33, 28, 33 och 34 poäng. I onsdagens match mot Telge gjorde hon en triple-double med de imponerande siffrorna 33 poäng, tio returer och tio assists.

Att Gray är så pass tongivande i sitt lag behöver inte enbart vara en nackdel för motståndarna beroende på hur väl hon kan begränsas, och för Telge gäller det att reducera hennes effektivitet så att hon inte kommer upp i lika höga siffror som senast. Men även om Gray är viktig för laget finns andra spelare i Mark som bidrar till framgången. Hennes amerikanska guardkollega Malaika Green har snittat 9.9 poäng sedan hon kom i början av året för att ersätta lagets förra amerikanska Keyora Wharry och därmed bidra med mer fart och högre produktion. Elin Ljunggren är med sina 9.3 returer per match en utmaning under korgarna och var näst poängbäst mot Telge med 23 då hon även plockade åtta returer. Ljunggrens mångsidighet kräver hård och närgången bevakning av framför allt Telges större spelare.

Telge lyckades alltså pressa Mark ordentligt i den första kvartsfinalmatchen trots att endast sex spelare noterades i protokollet och en av dem som stod över var sjuka Anita Ilic. Förutom att de två amerikanskorna bidrog med varsin double-double (Jasmine Gill 27 poäng och 15 returer, Tayler Mingo 23 poäng och tio returer) kom Ellen Åström och Linnea Nilsson upp i 14 poäng var. Nu står allt på spel och vinst på lördag är ett måste för att kvartsfinalserien ska vända tillbaka till Kinna i en tredje och avgörande match. Om det inte lyckas är säsongen över för Telge, som på många sätt ändå har fått upprättelse för den svaga inledningen på säsongen. Men än lever hoppet, i allra högsta grad.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket