Kraftmätning mot tabellettan

Torsdag 23 februari 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Mitt i den hektiska spelperioden ställs Södertälje Kings imorgon mot BC Luleå. Tabellettan Luleå har visserligen spelat ett par matcher mer än Kings, men är ändå uppe i 40 poäng jämfört med Norrköping Dolphins 34 och Kings 32. Så i kampen om topplaceringarna är matchen mellan ettan och trean ikväll av lite extra betydelse, även om det är många omgångar kvar än. 

Head coach Peter Öqvist gör sitt tredje år i Luleå, som har haft en stabil säsong med endast fem förluster. Norrbottningarna är heta kandidater till SM-guldet och har en mängd duktiga och talangfulla spelare i laget. Under december och januari hade laget en segersvit på åtta i rad som Nässjö Basket spräckte i slutet av januaridärefter var det Malbas tur att besegra tabellettan i början av februari. Spelstilen är snabb och skyttet stabilt, så för att begränsa motståndarna gäller det för Kings att få ordning på försvarsspelet från start

Tre nya namn i Luleå för säsongen är Brandon Rozzell, Quinton Upshur och Yannick Anzuluni. Guarden Rozzell kommer närmast som MVP från den danska ligan. Han togs in som en målgörare och snittar flest poäng i Luleå, 16.5 per match, och gör även flest assists, 3.7. Forwarden Upshur utmärker sig framför allt på det defensiva planet och ger alltid maximalt på planenDen atletiske kongolesiske forwarden Anzuluni plockar flest returer i Luleå, 7.8 per match. Förra säsongen spelade han i Umeå BSKT och har även erfarenhet av spel i Europa. Smolket i glädjebägaren är Christopher Ryan, som inte har kunnat spela på hela säsongen på grund av sina ryggproblem. 

Mellan Södertälje och Luleå står det 1-2 i matcher. Och även om det är svårt att säga var lagen står i förhållande till varandra just nu är det nog ändå Luleå som är den mer formstarka av de två, med tanke på större möjlighet till återhämtning och ett färdigt lagbygge. Kings justeringar i truppen sent under säsongen innebär ett steg tillbaka för att kunna integrera de nya spelarna i laget, och hårt arbete krävs för att på kort tid hitta till en bra och jämn nivå för att inte riskera att halka nedåt i tabellen. Glädjande nog gjorde Thomas Massamba en försiktig comeback i matchen mot Malbas, men om Toni Bizaca är tillbaka mot Luleå återstår att se. 

– Vi spelar mot ett lag som ligger i toppen just nu och det är stor motivation för oss. BC är ett av de djupaste lagen i ligan med många bra spelare. Tyvärr betalar vi priset för vår framgång i Europa med tolv extra matcher i europacupen, vi har några spelare som fortfarande är skadade men vi försöker ändå att ge max med de spelare som har möjlighet att spela imorgon, säger Vedran Bosnic.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Södertälje Kings