Tredje gången gillt mot Östersund för formstarkt Telge

Tisdag 31 januari 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Telge Basket har inlett den andra delen av säsongen betydligt bättre än den första. Innan den knappa sexpoängsförlusten mot Luleå Basket i torsdags hade Telge fyra raka vinster, däribland mot både Östersund Basket och Visby Ladies, som tillhör de främsta konkurrenterna i kampen om viktiga tabellpoäng. Och i söndags besegrades även tabellfemman Mark Basket, som vunnit lagens båda tidigare möten under säsongen. Imorgon är det dags för den tredje matchen mellan Telge och Östersund.

Segern mot Mark innebar att Telge avancerade från näst sista plats till en slutspelsplats och att formkurvan fortsätter peka uppåt. Men på grund av den svaga inledningen på säsongen är utgångsläget ändå tufft och frågan är vad som är realistiskt att förvänta sig av laget.

 

– Vi har spelat mindre strukturerat, gett dem friare tyglar i anfall och det passar de här spelarna. Samtidigt kämpar vi med defensiven. Vår offensiv har en ganska stor potential, den håller hög nivå, men defensiven håller inte riktigt och vi har klarat oss lite med nöd och näppe i många lägen. Vi har vunnit fem av sex matcher nu, men de har varit mot lagen i den nedra halvan av tabellen och 5-9 är ganska jämna. Vi vet inte var vi står mot lag som Alvik eller Norrköping som är lite bättre, vi vill mäta oss med dem men det får vänta lite, säger Viktor Bengtsson.

 

Det senaste nytillskottet, den amerikanska guarden Tayler Mingo, togs in för att stärka upp bakplan snarare än att bli en direkt ersättare för lagets förra center Portia Durrett. Mingo har nu spelat fem matcher och hade en bärande roll i segern mot Mark där hon stod för 20 poäng varav 3/5 trepoängare, vilket var näst bäst efter landsmaninnan Jasmine Gill.

 

– Vi valde att ta in en guard för att få en mer kreativ bakplan. Vi tänkte att Tilde fixar den stora positionen, och där hjälper även Jas och Moa till. Vi har spelat lite smalare, de som spelade mer på hösten spelar mindre nu. Det är stor konkurrens om positionerna, på träningarna är det mer tävling, fortsätter Bengtsson. 

 

Gill har sedan Durrett valde att bryta kontraktet och åka tillbaka till USA gått från att vara en duktig returtagare till att bli en av lagets mest tongivande spelare på flera plan. Numera är hon Basketligan dams mest effektiva spelare, näst bästa poänggörare (17.6 per match) och returtagare (10.3). I matchen mot Mark hade Gill en fantastisk kväll och var så nära en triple-double man kan komma med sina 24 poäng, 16 returer och nio assists.

 

– Jas har klivit fram och tagit mer ansvar. Hon passar bättre ihop med Tilde än med Portia, Tilde spelar längre från korgen och kan skjuta från distans, det ger Jas mer utrymme, konstaterar coachen.

 

Den positiva tendensen är dock inte bara amerikanskornas förtjänst, utan lagets som helhet. Med Anita Ilic, Linnea Nilsson och Tilde Ahlin tillbaka märks ett stärkt självförtroende och en identitet som saknades när förlusterna radades upp en efter en. Att det möblerades om en aning i laguppställningen hjälpte säkerligen till att bryta den negativa trenden, dessutom har träningen och de tuffa lärdomarna från förlorade matcher börjat ge utdelning.

 

– Det har varit förändringar i truppen, vi har fått tillbaka Tilde och hon har hjälpt till med ledarskapet, med attitydfrågor i omklädningsrummet, att försöka jobba mycket med hur man tänker kring det. Anita och Linnea är hundra procent nu och det betyder mycket, Anita fick en liten meniskskada men klarar att spela med den, säger Bengtsson och fortsätter:  

 

– Konkurrensen om speltiden gör att det är skarpare läge, mer krig om speltiden. Det kan vara både positivt och negativt. Det håller oss alerta på träningarna, men det är tufft för dem som inte får spela, så var det inte i höstas, då räckte det med att man dök upp på träningarna. Så är det inte längre. Men som lag borde vi ha en mer positiv känsla nu eftersom laget har flyt, samtidigt är vi hungriga, nöjer oss inte och slappnar inte av än. Efter senaste segern mot Mark var vi i ett segerrus i ungefär fem sekunder, det kanske vi måste öva mer på; att vara glada längre när vi vinner.

 

Det var inte många veckor sedan Telge och Östersund möttes i en match som slutade med fyrapoängsseger för Telge. Utgången i kvällens match är viktig och samtidigt oviss enligt Bengtsson:

 

– Östersund har en ny coach, en italiensk som bara har coachat en match. De har lite förändringar i truppen, men vi har inte fått bekräftat än hur eller vem det handlar om. Jag vet inte hur de kommer att spela, men de har säkert fått en nytändning. Vi måste spela vårt spel och om vi kan hålla dem under 60 poäng kan vi nog vinna, men har vi en dålig dag förlorar vi, vi måste fokusera i försvaret. Matchen är lika viktig för Östersund som för oss, särskilt om man tittar på hur tabellen ser ut.

 

Av: Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

Telge Basket