Grusade förhoppningar efter storförlust mot Gaziantep

Tisdag 10 januari 2017

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

Förhoppningen om att gå vidare i FIBA Europe Cup blev just inte mer än så eftersom Södertälje Kings fullkomligt eliminerades av Royal Hali Gaziantep ikväll i och med slutresultatet 51-93. Visst fanns den fantastiska upphämtningen mot Telekom Baskets Bonn i minnet när hemmalaget låg under med 28-51 i halvtid mot Gaziantep, men efter den tredje periodens nedslående siffror 13-28 och ställningen 41-79 kändes den parallellen inte relevant i sammanhanget. Poängbäst blev den briljante Andrew Rautins med 19 (sju assists och fem returer), medan ende och bäste kingsspelare på tvåsiffrigt blev framtidslöftet Valter Lindström med 12.

– Den här matchen var över väldigt fort, vi försökte några saker som inte fungerade, de spelade väldigt bra och var mycket väl förberedda för oss. Vi spelade dåligt för att de gjorde oss dåliga. Några av mina spelare spelade inte på den nivån jag ville, men jag dömer aldrig en spelare utan laget som helhet. Jag tror att mina spelare behöver utnyttja tiden bättre på planen, sade en samlad men besviken Vedran Bosnic efteråt.

Kings fick en knackig start och hamnade snabbt i ett niopoängsunderläge som ledde till att Bosnic fick nog och kallade till timeout. Till saken hör att hemmalaget fram till timeouten (två och en halv minut) inte hade lyckats göra ett enda poäng men desto fler turnovers, vilket gästerna naturligtvis inte var sena med att straffa genom sina snabba uppspel. Rautins och Davon Jefferson var de mest produktiva i Gaziantep, där det dock var lagspelet som imponerade, i anfall, men lika mycket i försvarsspelet. Det var först när tiden på tavlan visade 6.20 som Davis Lejasmeiers gjorde Kings tre första poäng och reducerade underläget till 3-15.

Den pålitlige trotjänaren Toni Bizaca var uppenbarligt välscoutad och extremt hårt hållen, så han blev utbytt efter halva q1 och spelade med hans mått mätt blygsamma 21:43 minuter. In kom istället Adam Ramstedt, som gavs betydligt mer utrymme och såg till att ta för sig av det som gavs så att han i början av q2 hade gått till att bli poängbäst i Kings med sex. Inte heller Nicholas Spires fick många minuter under den första perioden, men gjorde tillsammans med Bizaca comeback på planen i början av den andra perioden. Bizaca var dock nollad så länge som in i den tredje perioden, vilket är talande för nivån på Gazianteps försvarsspel.

 Turkarnas fysik gjorde det svårt för hemmalaget att penetrera in i tresekundersområdet och från distans var skottprocenten låg, vilket gjorde att det var svårt att närma sig bortalagets 20-poängsledning som envist höll i sig under perioden. I andra änden av planen lyckades Kings emellanåt pressa motståndarna till tuffa avslut, men oftast såg det alldeles för enkelt ut när Gaziantep snabbt svingade runt bollen tills rätt skottläge infann sig. Returtagningen (13-22 i halvtid) var ytterligare en anledning till att ställningen i halvtid var 28-51.

– Det var en väldigt bra match för oss, vi kom ut hårt. Defensivt fokuserade vi på Bizaca, och den stora ledningen var en nyckel, vi avslutade den första halvan med två eller tre turnovers. En del i det hela är också hur vi startade matchen och att vi inte lät dem komma tillbaka efter halvtid, sade Gazianteps head coach Stefanos Dedas och fortsatte:

– Jag följer det här laget och vet att om du inte spelar riktigt bra hamnar du i trubbel. Den samlade bilden är att det är ett mycket bra lag, en match betyder ingenting. Om man slappnar av det minsta kommer de att döda en. Det här var den bästa insatsen det här året för oss och det var viktigt. Jag tycker bättre om laget nu, sedan bara de två-tre veckorna. Vi inledde fruktansvärt, men nu spelar vi bättre. 

Efter halvtidsvilan positionerade sig Kings bättre i försvar och lyckades bromsa upp sina motståndare, men det visade sig bara vara tillfälligt. För Gaziantep fortsatte skjuta lika högprocentigt från trepoängslinjen och kapitaliserade på varenda litet misstag som motståndarna gjorde. När tre perioder hade spelats var Rautins uppe i 5/8 trepoängare. 

– Vi kom ut aggressivt och höll tempot. Det är ett farligt lag och de spelar bra hemma. Vi höll rytmen och behöll den matchen igenom. De har ett bra system, men vi höll oss till vår plan hela tiden, kommenterade Rautins.

Ljusglimtarna var få för hemmalaget som successivt halkade efter i poängprotokollet, men Valter Lindström bidrog med en intensitet och framför allt med ett självförtroende som laget i övrigt saknade. 

– När vi spelar mot ett så pass bra lag som Gaziantep kan vi inte spela så här, vi måste kämpa, vi behöver mer energi. För mig personligen har det här varit en fantastisk erfarenhet, det är första gången i Europe Cup som seniorspelare och jag försöker lära mig att spela mot sådana här lag. Tempot och spelet är mer fysiskt jämfört med svenska ligan. De har massor med spelare med mycket potential. De var uppenbarligen väl förberedda för oss och vi fick inte bollen dit vi ville, de spelade bra försvar, sade Lindström efteråt och fick medhåll av Bosnic:

– Idag dominerade Gaziantep. Men mina spelare måste också anstränga sig mer för att bli bättre om de vill spela i bättre lag i framtiden. Jag var arg efteråt, vi tog dåliga beslut, vi hade arton turnovers. Vi hade förberett oss för hur de kunde spela, men de är ett mycket bättre lag. Vi spelade kanske sex, sju minuter totalt i matchen som jag ville. Men vi roterade spelarna bra, de unga spelarna fick tid. Vi borde uppskatta att vi har ett lag som tog sig till den andra omgången och får spela mot lag som Gaziantep och Chalon, det är bra för både Södertälje och Sverige.

Nu återstår två bortamatcher mot Élan Chalon respektive BC Mures innan europaspelet är över för den här säsongen för Kings del. Gaziantep däremot, har siktet inställt på sextondelsfinalen, vilket nog inte är ett orealistiskt mål med tanke på kvällens insats.

FIBA Europe Cup, omgång 2, Södertälje Kings – Royal Hali Gaziantep 51-93

(14-32), (14-19), (13-28), (10-14)

Länk till statistiken:

http://www.fiba.com/europecup/16-17/1101/S%C3%B6dert%C3%A4lje-Kings-Gaziantep#tab=boxscore_statistics

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Södertälje Kings