Hoppet lever vidare i Europe Cup efter kingsseger ikväll

Tisdag 3 januari 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

För både Södertälje Kings och BC Mures var kvällens match en som måste vinnas, med tanke på att förlust skulle innebära utträde ur FIBA Europe Cup. Och efter en tveksam start övertog Kings kontrollen (dock kantad av återkommande turnovers) för att sedan behålla den matchen ut. Slutresultatet blev 88-68 med Toni Bizaca som främste poänggörare med 23, följd av Mures Goran Gajovic, 18.

Bristande försvar och hackigt anfallsspel fyllt av turnovers blev inledningen för Kings. Bättre men inte perfekt gick det till en början för Mures, som saknade tre vitala spelare för kvällen: Goran Martinovic, Alhaji Mohammed och Andrew Barham. När Toni Bizaca och Valter Lindström satte två treor tätt efter varandra övertog hemmalaget dock ledningen, när strax över två minuter återstod av den första perioden. Av lagets 22 poäng så långt hade Bizaca bidragit med tre trepoängare. Mer ovanligt var det dock att Tanel Kurbas blev näst bäste poänggörare i hemmalaget (15).

– Vårt lag är mer rörligt. Deras stora spelare är inte så kvicka, och vi försökte utnyttja det. Vi attackerade när de kom ut och svingade bollen, var Kurbas kommentar efteråt enligt Länstidningen Södertälje.

Av Kings tveksamma start syntes inte mycket när tio nya minuter började räknas ned. Anledningen var framför allt en signifikant defensiv nivåhöjning som fick rumänerna att framstå som både osäkra och orutinerade. Offensivt var det än en gång Bizaca som stod för produktiviteten och drygt hälften av hemmalagets poäng under den första halvan av matchen. Det poängmässiga övertaget gynnade både Henrik Sjölin och Lindström som fick mycket speltid under matchen.

Det fokus som bidragit till att hemmalaget hade behållit en stor ledning sedan den första perioden stagnerade något efter halvtidsvilan och de onödiga misstagen dök upp på nytt. Goran Gajovic, som i sällskap med Ernests Kalve ledde poängproduktionen i Mures, reducerade underläget till 45-33 genom att sätta en trea tidigt i q3. Trots det lyckades Kings behålla kontrollen. Lindström fortsatte hitta till korgen och var näst efter Bizaca och Kurbas poängbäst i Kings så långt. För Bizacas del blev det dock inte så många fler poäng gjorda i den andra delen av matchen, vilket främjade medspelarna, till exempel Thomas Massamba, som liksom Lindström också störde motståndarnas guarder med sitt intensiva försvarsspel.

– När de ligger långt ut på mig kan de inte hjälpa till där inne – vi utnyttjade det med våra större spelare och andra som penetrerade. Jag behöver inte göra poäng varje gång. Det är inte det vi siktar på, sade Bizaca till LT och kommenterade även antalet turnovers (25):

– Jag skulle ljuga om jag sa att vi var helt nöjda. Det var en skön seger, men vi hade för många turnovers. Det vill vi inte ha i vårt spel. Mer än hälften måste bort. Det är verkligen för många. Om vi vill utmana om mästerskap är det en av aspekterna vi måste bli bättre på.

Ett litet problem för hemmalaget var antalet fouls som resulterade i att flera spelare fick sättas på bänken för att vila, men när Davis Lejasmeiers fick sin fjärde var ledningen uppe i 19 och i samma anda fortsatte resterande del av matchen. Segern innebär att Kings kan fortsätta sträva vidare i FIBA Europe Cup och att fokus nu riktas mot kommande tuffa hemmamatch mot Royal Hali Gaziantep i Täljehallen nästa tisdag.

FIBA Europe Cup, omgång 2, Grupp K, Södertälje Kings – BC Mures 88-68

(22-16), (23-14), (20-14), (23-24)

 

Poäng i Kings:

Toni Bizaca 23

Tanel Kurbas 15

Thomas Massamba 10

Tylor Ongwae 10

Valter Lindström 9

Delvon Johnson 8

Nicholas Spires 7

Davis Lejasmeiers 3

Adam Ramstedt 3

 

Poäng i Mures:

Goran Gajovic 18

Dalibor Djapa 14

Ernests Kalve 12

Daniel Popescu 6

Laszlo-Emil Lazar 6

Szabolcs Santa 4

Cornel-Andrei Ciocata 4

Dan-Tudor Bichis 2

Dragos-Mihai Andrei 2

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Södertälje Kings