Förändringar i truppen inför mötet med Eos

Onsdag 7 december 2016

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På lördag är det dags för returmötet mot IK Eos, som ligger på sjätte plats i tabellen. Två placeringar där under återfinns Telge Basket, som befinner sig i en tung uppförsbacke bestående av tio förluster och två vinster. I dagarna åkte Portia Durrett, som leder hela Basketligan dam med antal poäng (19.7 per match) och returer (11.2), hem till USA igen. Samtidigt gör Tilde Ahlin, som inledde säsongen i Kungsholmen Basket, comeback.

– Portia har lämnat laget, hon har brutit kontraktet och åkt hem, anledningarna är lite diffusa. Jag tycker nästan det är bättre efter att hon lämnat, jag tror att det var en liten klyfta mellan grupperna, hon kanske inte kom in helt rätt i gruppen. Lagmässigt känns det bra, stämningen känns ganska bra. Det är nog inte allvarligt så, men det är väldigt tungt att förlora så pass mycket, det sätter sig i huvudet. Men vi visste innerst inne att det kunde bli så här, vi har en tunn trupp. Vi får se hur förhandlingarna fortsätter nu, berättar Viktor Bengtsson och fortsätter:

– Tilde kommer att vara kvar resten av säsongen, hon har klivit in och hjälper mycket med karaktär och teambuilding. Hon är ju inte gammal men ändå lite äldre än de andra, vi behöver verkligen spelare som har varit med ett tag, som sätter standarden, det har vi saknat jättemycket. Med Portia borta tror jag att vi har möjlighet att släppa in mindre poäng, spela bättre försvar, eftersom Tilde är en bättre försvarare än Portia. Men samtidigt kommer det också bli mindre gjorda poäng eftersom Tilde inte gör lika många som Portia. Så vi försöker vinna matcherna med low scoring game istället, vi kommer försöka hålla försvaret, vi har jobbat jättemycket med försvaret och det var riktigt bra mot Alvik.

Eos har fått in två viktiga importer för säsongen, amerikanskorna Veshaundra Young och Antoinette Thompson. Den 186 centimeter långa Young snittar 18.3 poäng och 10.4 returer per match, medan guarden Thompson kontrollerar spelet från bakplan och bidrar med 15.0 poäng, 6.4 returer och 2.6 assists. Ett bekant namn är österrikiskan Georgia de Leeuw, som har spelat i Basketligan dam tidigare säsonger och tog SM-guld med Norrköping Dolphins. Den här säsongen ingår också två före detta Telge-spelare i truppen, eftersom Matilda Edrén har fått sällskap av Cassandra Martinsson. I lagens första möte i början av säsongen vann Eos med 82-71.

– I den första matchen mot Eos hade vi det tungt i försvaret, vi släppte in för mycket i offensiva returer och breaks, de gjorde 82 poäng. Vi måste kontrollera dem i försvaret, försöka få ned dem på 60 poäng. De har två amerikanskor som varit duktiga, guarden har varit borta på sistone, men är antagligen tillbaka nu. De har en italienska, en danska och österrikiskan är väldigt rutinerad, hon har bland annat spelat i Norrköping och bott länge i Sverige. De har en bra och erfaren trupp som har spelat många säsonger, bra svenskor. De har även spetskompetensen. Cassandra har inte spelat så mycket, men Matilda Edrén får mycket förtroende, hon kommer in från bänken och gör poäng, hon har gjort jättemycket bra, berömmer Bengtsson och belyser sedan en anledning till det egna lagets tuffa utgångsläge: 

– Många av de här spelarna har noll erfarenhet av damligan och väldigt lite erfarenhet av att träna i en damligatrupp. Det har tagit sin tid att sätta vanor, men det får ta den tid som behövs. Lagen omkring oss har dessutom ganska starka trupper. Tidigare har lagen nere vid strecket inte haft så starka trupper, men nu har de många importer. Östersund är väl det laget som har flest egna produkter efter oss, och de har gjort det bra. Men det är klart det sätter sina spår för oss som har det, det märks i tabellen, för oss, Östersund och Uppsala. Första året är ett ”investeringsår”, man kanske får betalt för det först år 2 eller 3.

Mitt i turbulensen med spelarbyten i laget har Anita Ilic dessutom känningar av en skada som gör att hon måste vila, det är i dagsläget oklart hur länge, men Bengtsson kommer med lugnande besked:

– Vi fick nyligen veta att det inte är en allvarlig skada som Anita har, men vi måste kolla från dag till dag. Hon är snart tillbaka i spel. Tilde är spelklar efter de två karensmatcherna som gäller mellan division 2 och ligan, så hon kommer att spela på lördag. Vi kommer att slita hårt mot Eos, de har en bra trupp, vi kommer att kriga på lördag.

Av: Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

Telge Basket