Vinna eller försvinna för Kings

Måndag 23 april 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Efter ännu en jämn och oviss match mellan Södertälje Kings och BC Luleå i går innehållande tio ledningsbyten och fyra gånger oavgjort lyckades Luleå till sist säkra en enpoängsseger. Adam Ramstedt, som har haft en viktig roll för Kings i semifinalserien, inte minst ur ett returmässigt perspektiv, blev tillsammans med Brandon Rozzell poängbäst med 23. Luleås seger innebär att det står 3-2 i matcher och att Kings måste vinna på hemmaplan i morgon för att stanna kvar i slutspelet och ta serien till en sjunde avgörande i Luleå på torsdag.

 

Så sent som i den trettiofemte matchminuten i torsdagens match i Täljehallen låg Kings under med nio poäng, men lyckades med mycket vilja och beslutsamhet vända underläget, med en glödhet Toni Bizaca (totalt 30 poäng) i huvudrollen. De 833 personer som var på plats bjöds på stor dramatik ända fram till slutsekunden när Auston Barnes gjorde en tip in-dunk av Martin Pahlmblads missade skott som ledde till slutresultatet 91-89. I den matchen dominerade Kings returtagningen (40-23), men hade återigen problem med en hög andel turnovers i jämförelse med motståndarlaget (16-7).

 

– Det är nånting vi pratar om, självklart, returtagning är en viktig del av basket, det är en faktor. Den andra faktorn är att vi måste ta bättre hand om bollen. Det är basket, ibland tappar man en boll, ibland vinner man på sista skottet. Rutin är en viktig del, det är självklart: att ha spelare som Toni och Martin, som har varit i de här situationerna förut, underlättar. De ger mig trygghet, jag är rookie i det här. Får inte glömma bort att Rudy har inte tränat på tre månader, så det är självklart att det kan gå lite upp och ner, men han ger fantastisk energi till gruppen, som alla gör. Sen så, vi är inte ett lag som är beroende av en spelare. När vi vann hemma sist: Toni noll poäng. I dag trettio. Och det är en styrka med Södertälje Kings 17/18 tycker jag: att alla kan steppa upp och det behöver inte vara just en spelare hela tiden. Det var synd att inte fler folk kom och tittade, det var kul basket stundtals där ute, från båda lagen, sade Kings head coach Ludde Degernäs efter matchen i torsdags. 

 

I gårdagens match hade antalet turnovers sjunkit med ett par stycken till 14 för Kings del (17 för Luleå) och returtagningen vanns med 40-33. Däremot sköt antalet fouls i höjden: 31 att jämföras med motståndarnas 17 innebar att tre kingsspelare blev utfoulade och tre spelare hade fyra, varav Auston Barnes fick lämna matchen efter sin osportsliga på Tim Kearney. Och även om Luleå bara satte 25 av 37 straffkast, var det ändå betydligt fler än Kings sex av tio. 

 

Efter matchen gav Kings uttryck för sin känsla av orättvisa och irritation, en högst naturlig reaktion i stundens hetta. Den frustrationen gäller det nu att omvandla till glöd och energi att ta med sig in i morgondagens match, där det inte finns mycket utrymme för varken turnovers eller fouls. I morgon är det allt eller inget för hemmalaget, med siktet inställt på en sjunde avgörande i Luleå Energi Arena på torsdag.

 

Av: Lina Agnemar

 

  

Relaterade nyheter

Södertälje Kings