Vilken otur, Telge

Lördag 17 november 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

19-åriga Teodora Turudic är knäskadad, det kunde du läsa här på sajten igår. Stämmer uppgiften om korsbandsskada så är säongen fösrstås över. Normat frånvaro efter en korsbandsskada är runt åtta månader. Det innebär att Telge blir av med en produktiv spelare med bra statistik. I SBL har hon "snittat" 17 poäng och 8 returer. I EuroCup står hon på 10,7 poäng och 6,3 returer. Surt för Telge, men också för Nena Trajchevska, som kunde brata med Teodora på sitt eget språk och de två var ett stöd för varandra.  

EM-kval, EuroCup och SBL, så skulle hösten ha sett ut för Nena Trajchevska. Som en dröm för en tjej som fyller 24 år om en dryg vecka, men drömmen krossades en kväll i Visby - ett ben i handen var av. Ett litet ben men ett stort elände. 

 - Jag vet fortfarande inte när i matchen det där hände. Jag trodde det skulle gå över under natten, men det hade blivit rejält svullet och då blev jag tvungen att gå till sjukkhus. Där visade det sig att det där benen var av, jag har ett foto av röntgenbilden här, säger Nena. 

Du har ju under din relativt korta tid här i Sverige behövt uppsöka både tandläkare och kirurg. Vad har du för uppfattning? 

- Det har varit bra, men det bästa var att jag slapp gå dit ensam. Varje gång hade jag någon från klubben med mig och det var verkligen skönt. Det här är lite av en "family club", säger Nena.   

Ett aber för både Telge och Nena är att hon får ha handen i paket lite längre än det var tänkt från början. Och därefter väntar flera veckor av rehab. Men hon har ändå inte helt släppt tanken på att få spela i EuroCup.

- Jag vet vad jag måste göra och det kommer att ta tid. Jag ska försöka att ine snabba på, men hoppas på spel i den sista matchen - den mot Gorzow borta. (13/12). 

Denna lördag spelar det svenska landslaget en viktig kvalmatch mot Makedonien och Nena Trajchevska är på plats i sin hemstad Skopje, där matchen spelas. Men hon kan ju inte spela utan får nöja sig med att titta på. Den enda tröst man kan hitta är att Makedonien inte har nån chans att avancera. Men hon missar chansen att få spela mot lagkamraten Klara Lundqvist i en EM-kvalmatch. 

Det var också i Skopje det började för Nena som var ett väldigt aktivt barn. Spelade mest fotboll, men förändringen kom när någon delade ut lappar med inbjudan att komma på basketträning. Nena gick dit samma kväll och där blev hon kvar.

- Jag var en av de kortaste och vi var både pojkar och flickor. Men när jag var 12 år så växte jag 12 centimeter under sommaren, alltså bara den sommaren. Det betydde att jag kunde börja spela med två tre år äldre, säger Nena.  

Hur stor är basketsporten i Makedonien ?

- Just nu är det nog handboll, med tanke på att Vardar Skopje är ett superlag. Därefter kommer nog fotboll, men sen är det basket. Det som är lite konstigt är att många tvivlar på ens förmåga när de hör att man kommer från Makedonien, säger Nena. 

Före Sverige och Telge har Nena Trajchevska hunnit ta en makedonsk proffesorsexamen och att spela i både Kroatien och Tyskland. 

- Mina föräldrar sa alltid att skolan måste gå först. 

Täljehallen hade hon spelat i tidigare, när Sverige och Makedonien möttes i EM-kvalet. Sverige vann den matchen med 91-51 - Nena spelade 37 minuter och gjorde sju poäng.  

Nena Trajchevska hade stark tro på Telge, eftersom gruppen fungerar bra, men då visste hon inte vad som drabbat Teodora.  

Jobbigt för tjejerna förstås, men också tungt för coacherna Viktor och "Jocke".  

 

 

Relaterade nyheter

 • Anna Dahl uttagen i Veckans lag

  Skrivet 2020-10-30

  SBL dam innehåller många profiler, och varje vecka lyfts de fem främsta prestationerna fram för att hylla dem som hyllas bör. Den här veckan är en de uttagna SBBK:s Anna ...

  Läs mer
 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
SBBK Damlaget