Viktig bortamatch i dag

Söndag 22 april 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
I dag är det dags för den femte semifinalmatchen mellan BC Luleå och Södertälje Kings uppe i Luleå. Hittills har lagen vunnit sina respektive hemmamatcher, men förr eller senare måste Kings vinna en på bortaplan för att kunna avancera till final. Ställningen är 2-2 i matcher i en serie i bäst av sju, vilket innebär att den som vinner i dag skaffar sig seriens första matchboll.

Så sent som i den trettiofemte matchminuten i torsdagens match i Täljehallen låg Kings under med nio poäng, men lyckades med mycket vilja och beslutsamhet vända underläget, med en glödhet Toni Bizaca (totalt 30 poäng) i huvudrollen. De 833 personer som var på plats bjöds på stor dramatik ända fram till slutsekunden när Auston Barnes gjorde en tip in-dunk av Martin Pahlmblads missade skott som ledde till slutresultatet 91-89. I den här matchen dominerade Kings returtagningen (40-23), men hade återigen problem med en hög andel turnovers i jämförelse med motståndarlaget (16-7).
 
– Det är nånting vi pratar om, självklart, returtagning är en viktig del av basket, det är en faktor. Den andra faktorn är att vi måste ta bättre hand om bollen. Det är basket, ibland tappar man en boll, ibland vinner man på sista skottet. Rutin är en viktig del, det är självklart: att ha spelare som Toni och Martin, som har varit i de här situationerna förut, underlättar. De ger mig trygghet, jag är rookie i det här. Får inte glömma bort att Rudy har inte tränat på tre månader, så det är självklart att det kan gå lite upp och ner, men han ger fantastisk energi till gruppen, som alla gör. Sen så, vi är inte ett lag som är beroende av en spelare. När vi vann hemma sist: Toni noll poäng. I dag trettio. Och det är en styrka med Södertälje Kings 17-18 tycker jag: att alla kan steppa upp och det behöver inte vara just en spelare hela tiden. Det var synd att inte fler folk kom och tittade, det var kul basket stundtals där ute, från båda lagen, sade Kings head coach Ludde Degernäs efter matchen i torsdags. 
 
För Luleås del kändes förlusten naturligtvis bitter, men höjer samtidigt motivationen inför den kommande matchen. 
 
– Vi behöver göra det bättre defensivt. Sen behöver vi skaka av oss det faktum, ni vet den här lilla tomheten som blir när man tycker att fan, den här hade vi ju alltså, men det tror jag kommer gå bra, det kändes som det var klart redan i omklädningsrummet. Snarare en känsla av att de vill ha match i morgon än på söndag och det brukar vara en bra känsla. Jag tycker ändå att vi mådde ganska bra under stora delar i den här matchen, vi skulle ha stängt den här bättre. Bizaca har gjort det tidigare, han gör det väldigt bra, sade Luleås head coach Peter Öqvist efteråt.
 
Matchen i Luleå Energi Arena börjar klockan 17 och kan ses på O’Leary’s i Södertälje eller https://basketsverige.tv för 99 kronor för den som inte har möjlighet att ta sig till Luleå. 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Kval till FIBA Europe Cup

  Skrivet 2018-07-20

  Södertälje Kings startar kvalet till FIBA Europe Cup med bortamatch den 20 september. Hemmamatchen spelas den 26 september.

  Läs mer
 • Peter ”Ankan” Andersson 60 år!

  Skrivet 2018-07-11

  Peter "Ankan" Andersson fyller 60 år idag. Han är en legendar i SBBK och den spelare som gjort flest matcher i SBBK:s herrlag och vunnit tre SM-guld för klubben – ...

  Läs mer
 • STJÄRNAN ”ÄNTLIGEN” KLAR FÖR KINGS

  Skrivet 2018-06-30

  Södertälje Kings sökande efter sin nye härförare och pointguard har pågått i snart två månader, men nu har jakten avslutats och man har ”äntligen” lyckats fånga pointguarden Eric Garcia.

  Läs mer
Södertälje Kings