Övertygande seger i premiären av finalserien mot Borås

Fredag 3 maj 2019

 • Foto: Lina Agnemar
  Foto: Lina Agnemar
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Lina Agnemar
  Foto: Lina Agnemar
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Det blev en spektakulär inledning på SM-finalserien mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som fick spela inför hela 3 875 människor i Scaniarinken. Det var säkerligen till hjälp för hemmalaget, som tog kontrollen tidigt i matchen och kunde vinna med 92-81. Poängbäst blev William Gutenius, 22, följd av Auston Barnes, 21. En viktig spelare från respektive lag saknades i kväll: Kings Toni Bizaca och Borås Michael Moore. Nästa match spelas nu på söndag, när det är Kings tur att gästa Borås. 

– Bra arrangerat av Södertälje. Som väntat, Södertälje spelade aggressivt precis som de har gjort hela året. De vann serien av en anledning och vi blev tvåa av en anledning. Självklart spelade Södertälje bra och det gör att vi inte kommer upp i vår nivå. Vi måste kolla oss själva i spegeln och ta steg framåt och sen få tillbaka några spelare i dag som var tveksamma, att de blir helt friska så att vi kan vara oss själva också. Det syntes tydligt att det inte fanns så mycket ork, sade Borås head coach Henrik Svensson efter matchen, apropå att laget var sjukdomsdrabbat.

Borås fick en bra start i matchen och skaffade sig några poängs ledning, men Kings återhämtade sig och var snart ikapp. Att Moore inte spelade spelade naturligtvis roll för bortalaget, bland annat i returtagningen och i poängproduktionen, men hans två landsmän Nimrod Hilliard och Marcus Tyus såg till en början ut att kunna kompensera för Moores frånvaro på planen. Men trots att det blev en del poäng och assists för dem båda hölls de tillbaka från att spela utifrån sin fulla kapacitet. 

– Våra guards som håller Nimrod och Tyus gjorde ett superjobb, det är de som sätter press på dem hela matchen och egentligen tröttar ut dem. Och det är otroligt viktigt i den här serien att vi kan sätta så mycket press på de här duktiga spelarna så mycket som möjligt. Det är en lång serie, det här är bara första matchen, sade Adam Ramstedt, som näst efter Barnes blev poängbäst i Kings och som tillsammans med Eric ”Scottie” Adams drog ett extra tungt lass i Bizacas frånvaro (knäproblem).

– Jag tycker att Adam och Scottie gör det bra, cred till dem: Adam arton poäng, sex returer; Adams åtta poäng, 14 returer, de verkligen steppade upp i dag och visade framfötterna. Men när det gäller Adam så: nej, jag är inte nöjd, jag tror han kan göra mer. Den dan han förstår att han ska gå hundra procent så kommer han ta varje retur och det måste han fortsätta med om han ska bli basketspelare på högre nivå, sade Kings head coach Ludde Degernäs.

Redan ett par minuter in i den andra quartern fick Alexander Lindqvist, poängbäst i Kings så långt med nio, sin tredje foul och sattes på bänken. Ändå var det gästerna som hade problem att hitta rytmen och tvingades ta en tidig timeout, utan att lyckas förändra matchbilden, även om det fanns tillfälliga sekvenser i matchen när det poängmässiga avståndet minskade.

– Jag fick se fantastisk intensitet från våra grabbar, jag har ju varit lyckligt lottad som har varit med Vedran många år och har upplevt den här intensiteten. Och jag tycker att det vi lite visade i dag är den intensiteten som vi har sett hos tidigare lag under Vedran. Så jag är jätteglad med defensiven och att vi vinner returtagningen, sen att vi har 22 assists betyder att vi delar bollen och spelar lagbasket som vi har gjort under en stor del av säsongen, sade Degernäs.

Gästerna hade behövt inleda den andra delen av matchen lika bra som den första, men tappade istället bort några viktiga bollar som snabbt utökade underläget till som mest 25 poäng. Jonathan Person gjorde en viktig och imponerande försvarsinsats på Hilliard och var även en av Kings bästa offensiva spelare. Eric Garcia liksom Martin Pahlmblad ska också ha sin beskärda del av det framgångsrika försvarsarbetet på Borås guards, trots att det kostade den sistnämnde fouls som ledde till fyra i slutet av q3 och den femte i q4. Den fjärde perioden var bortalagets bästa (17-28), lett av William Gutenius (15 poäng enbart i q4!) på den offensiva planhalvan. När Hilliard satte två straffkast med 3:30 kvar att spela var ställningen 82-72. Han gjorde för övrigt sju poäng i den fjärde perioden varav ett trepoängsskott. 

– Det är sånt som händer i basket, ibland kommer de tillbaks. Men det viktiga för oss är när vi är uppe i 25 poäng att vi inte slappnar av och tror att matchen är över. Det här är ett väldigt bra lag vi möter och det är en av de främsta trepoängsskyttarna i hela ligan. Slappnar vi av i två minuter så kan det vara 10-0 där. Vi måste verkligen tänka på det när vi har en stor ledning, sade Ramstedt.

Närmare än så kom dock inte Borås, som får ny chans till revansch redan på söndag och alla är nog överens om att det här bara är början på en lång serie. Men vilken början sedan!

– Stor cred till organisationen SBBK, som har gjort det här till en happening, det var en fantastisk inramning i dag, 3 800 i den här fina arenan. Vi gjorde Scaniarinken till hemmaplan i dag och publiken hjälpte till, jag såg SBBK-familjen där uppe på läktaren. Jag är stolt och glad, sen så vet jag att det är 1-0 och vi måste fortsätta vara fokuserade, sade Degernäs.

SBL, final 1:7, Södertälje Kings – Borås Basket 92-81

(24-22), (22-12), (29-19), (17-28)

Poäng i Kings: Auston Barnes 21, Adam Ramstedt 18, Jonathan Person 14, Alexander Lindqvist 14, Martin Pahlmblad 9, Eric Garcia 8, Eric Adams 8

Poäng i Borås: William Gutenius 22, Marcus Tyus 20, Nimrod Hilliard IV 16, Brian Fitzpatrick 13, Fredrik Andersson 7, Simon Gunnarsson 3

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Säsongen över efter knapp förlust

  Skrivet 2021-05-29

  Den fjärde matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins blev betydligt jämnare än de tidigare, men efter några sista skälvande slutminuter kunde Dolphins titulera sig som svenska mästare säsongen 20/21 med ...

  Läs mer
 • Viktor Gaddefors - Årets MVP i SBL

  Skrivet 2021-05-29

  Varje säsong delas det ut utmärkelser till de spelare, ledare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsongen. Det mest åtråvärda priset är Årets MVP. Priset går till den ...

  Läs mer
 • Vinna eller försvinna i morgon

  Skrivet 2021-05-28

  SM-finalserien mellan SBBK och Norrköping Dolphins fortsätter i samma höga tempo och redan i morgon lördag spelas den fjärde matchen i Stadium Arena. Med tre raka segrar i följd har ...

  Läs mer
SBBK Herrlaget