Välförtjänt seger över Luleå

Fredag 24 februari 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

BC Luleå möttes av ett beslutsamt Södertälje Kings som tidigt övertog kontrollen och behöll den genom hela matchen. Vid något tillfälle skilde visserligen bara några poäng, men riktigt farligt blev det aldrig för Kings, som tog en meriterande hemmavinst med 82-67. Poängbäst blev Tanel Kurbas med 21, följd av Toni Bizaca, som dock fick linka av planen med 19 i protokollet efter en krock med en motspelare. I Luleå gjorde Tom Lidén flest poäng, 19, och därefter Brandon Rozzell med 17.

Allt eftersom slutsignalen närmade sig växte frustrationen hos Luleås spelare, som hamnade precis där Kings ville, nämligen i ett lägre tempo och i obekväma skottsituationer. Det blev extra tydligt i statistiken över trepoängare, där Luleå endast satte fyra av 24 försök, vilket inte är representativt för alla de skarpskyttar som finns i laget, exempelvis Adam Rönnqvist som sköt 0/4. Lidén gjorde dock skäl för sitt rykte och satte 5/6 tvåpoängare och 3/6 treor.

Södertälje lät sig inte stressas av motståndarnas försök att förändra matchbilden och hittade lösningar på Luleås försök att sätta press i försvar. I ett läge när passningsutrymmet minimerades för guarderna i deras försök att driva upp bollen hittade Thomas Massamba till Adam Ramstedt med en lång passning över och ifrån alla defensiva hinder. Ramstedt foulades därefter av Tim Kearney, vilket ledde till två straffkast.

Hemmalaget visade upp ett samspel som stundtals har lyst med sin frånvaro och spelade med ett självförtroende som ibland saknas. Ett skäl till det är Massambas fysiska närvaro på planen, som innebär trygghet och vägledning för medspelarna. En bonus med segern är att Kings nu har kommit upp jämsides med Dolphins på 34 poäng, medan Luleå stannar kvar på 40. Nästa match för Kings del är på tisdag, då Borås Basket väntar på bortaplan.

Basketligan herr, Södertälje Kings – BC Luleå 82-67

(23-15), 18-16), 20-20), (21-16)

Poäng i Kings:

Tanel Kurbas 21

Toni Bizaca 19

Valter Lindström 16

Davis Lejasmeiers 8

Thomas Massamba 6

Nicholas Spires 6

Darien Brothers 2

Adam Ramstedt 2

Lazar Radosavlevic 2

 

Poäng i Luleå:

Tom Lidén 19

Brandon Rozzell 17

Yannick Anzuluni 14

Quinton Upshur 8

Adam Rönnqvist 7

Jonathan Larsson 2

 

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

 • Fler bilder

  Vad coacherna sade efter matchen

  Skrivet 2017-04-28

  Citat av coacherna från presskonferensen efter den sjätte semifinalmatchen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins tisdagen den 27 april i Täljehallen.

  Läs mer
 • Fler bilder

  Kings vidare till final

  Skrivet 2017-04-28

  Tisdagkvällens match var viktig för både Södertälje Kings och Norrköping Dolphins. Kings ville gärna avsluta semifinalserien på hemmaplan medan Dolphins ville ta hem den en sista och avgörande gång till ...

  Läs mer
 • Matchboll till Kings

  Skrivet 2017-04-26

  Södertälje Kings och Norrköping Dolphins hade innan tisdagens match i Stadium Arena vunnit sina respektive hemmamatcher, det vill säga två vardera. Det gynnade främst Dolphins, vars hemmaplansfördel har inneburit att ...

  Läs mer
Södertälje Kings