Vad coacherna sade efter matchen

Fredag 28 april 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Citat av coacherna från presskonferensen efter den sjätte semifinalmatchen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins tisdagen den 27 april i Täljehallen.

 

Adnan Chuk:

– Jag är oerhört stolt över det här laget. Det här laget är det bästa en coach kan någonsin fråga om. Om jag kunde ha sådana här karaktärer resten av min karriär, då skulle jag ta det alla dagar i veckan. De här grabbarna tränar, sliter, vi lappar ihop dem, de vill bli ihoplappade, för de vill komma tillbaks två dagar för tidigt, en dag för tidigt. Stort tack till våra fysterapeuter Fredrik och David, gjort ett jättejobb, vår fystränare Micke Stenbom… Jag vill verkligen att ni citerar mig på allt det här för det är de som ska ha cred. Stort, stort, stort jobb av dem och grabbarna som verkligen ville det. Små marginaler här och där med allt det där som vi har gått igenom, så är det.

– Nu är det bara surt att vi inte kunde vara skadefria, det har varit en tuff, tuff, tuff, tuff säsong. Och jag sade det när folk trodde, att vissa tidningar i Norrköping trodde att det var en medveten strategi att snacka om en tunn trupp… Vadå medveten strategi att snacka om en tunn trupp? Det är ju ren fakta. Det handlar inte om strategier, det är inte så att jag har valt den här truppen. De här spelarna, det de gör på träningar och match – jag blir gråtfärdig, alltså det här är ju sjukt det de har fått utstå. Medveten strategi – vilken form? Så att jag älskar att se spelare lida, är det det ni menar? Skärpning. Det finns saker man får tycka, det finns saker man får säga, men man måste göra research innan, hur det ser ut. Man måste forska själv, inte Adnan säger, han säger… Forska själv, det är inte så svårt. Komma till en träning och se hur det ser ut.

Chuks kommentar om Joakim Kjellboms utmärkelse som "Årets center", "Årets försvarare" och "Årets MVP", Cole Darling som "Årets forward" och han själv som "Årets coach":

– Det gör mig oerhört stolt att Cole Darling, Jocke Kjellbom… Jag ska inte säga att Jocke Kjellbom har tagit steg för det är väl att ta i, men han har behållit sin form. Han har visat än en gång att han är bäst i ligan. Att Cole Darling har tagit de här kliven, det gläder mig för han lägger ned sin själ i det. Han jobbar hårt, han tränar målmedvetet och hårt, bra kille som har tagit kliv och jag hoppas verkligen att han försvinner från svensk basket, han är för bra för att vara här. En utmärkelse som inte är min, det är en utmärkelse för laget. Laget, min coachstab, det jag coachar på banan, det är någonting som vi sitter och förbereder tillsammans. Jag gör inte det här själv. Det heter ”Årets coach” men det borde heta ”Årets stab”. Jag är oerhört tacksam för att ni journalister och även mina kollegor, klubbar som har röstat fram det, men ännu en gång: det är inte ”Årets coach”, det är ”Årets stab”.

 Status på Johnell Smiths skada enligt Chuk:

– Redan efter tre undersökningar, tre olika läkare så har vi fått en bild av hela skadan. Det jag vet är att skadan kan inte förvärras. Knäet är intakt, det är en svullnad och det gör ont. Det är enbart smärtan som avgör. Jag har sagt från början att det finns ingen chans i världen vad insatsen än var – jag kommer aldrig någonsin tvinga en spelare att spela om det finns en möjlighet att skadan förvärras. Det visste Johnell om och han var arg och besviken på mig i förra matchen – för då visste jag inte det jag visste i går – för att jag inte ville att han skulle spela.

– Det finns en framtid efter basket, det finns nästa år, det finns så många faktorer – jag skulle aldrig låta en skadad spelare spela. Men när alla har undersökt och gjort sitt är bedömningen att knäet är intakt. Smärtan avgör vilket gör att smärtstillande kan göra att han med sådan hög smärttröskel kan kämpa sig igenom, men han har ont och det syns långa vägar, men det ger oss en trygghet att han är med oss. Det ger honom ett hopp att det är ganska nära en comeback ändå, att det handlar om veckor och inte månader som vi befarade från början.  

 

Vedran Bosnic:

– Stor respekt för vad Adnan har gjort det här året och även för laget. Jocke, Cole, Adnan, utmärkelserna de har fått, välförtjänta och de spelar väldigt bra basket. De hade Johnell som var skadad och det var ett stort handikapp för dem, om de hade haft Johnell hade det varit enklare att spela mot oss. För jag minns när Johnell spelade för mig i två år, vi hade 2-2 i Luleå tror jag och Johnell var skadad och vi kom hit och spelade femte matchen och vi förberedde Johnell för att spela. Jag pratade med killarna om det i dag och jag sade att han kommer vara på planen. Han är en stor karaktär och en stor del av vad de gör nu och vad de har gjort under säsongen.

– Mina killar har genomgått stor utveckling under säsongen. Vi har haft mycket problem under säsongen, jag ska inte gå in i detalj, men vi har kommit till en nivå nu där hur vi spelar defense i kvartsfinalen som slutade 3-2 och spelade fem matcher som var lite täta och sedan kom vi till semifinal. Under sex matcher mot Norrköping, jag tycker att vi är det bättre laget än Norrköping och statistiskt visar det också sig.

 Bosnic kommenterar Valter Lindströms sparsamma speltid:

– Vi förberedde matchen utifrån vad vi trodde skulle vara bäst. Vi hade en roll för honom i den här matchen, men tyvärr gick saker i en helt annan riktning än vi ville i den första quartern. Vi har också några små saker inom laget, små skador som stannar innanför fyra väggar och vi vet hur vi vill använda spelarna. Darien gjorde ett fantastiskt jobb i den tredje perioden, han hjälpte laget.

– Det här är en laginsats, alla hjälper till på något sätt för att komma till final. Ni minns ju, Thomas var avstängd under två matcher mot Jämtland, vår förste pointguard som spelade 35 minuter per match under hela säsongen och Valter hoppade in och gjorde ett fantastiskt jobb i match tre. Valter gör ett fantastiskt jobb, han är den bäste unge spelaren, han fick ju utmärkelsen, eller hur? Han har haft en fantastisk säsong. Han kommer att få sin chans att visa sin förmåga, vi har stort förtroende för honom. 

– Defensivt har vi gjort det bra i alla matcher. Vi gjorde några misstag i början, men… Vårt anfall, särskilt det här året, kommer från vårt försvar. Hur vi spelar, hur vi kontrollerar matchen defensivt. En stor del av vårt försvar är också returtagningen. Vi skapar situationen att vi har 39-23, det beror på att vi gjorde bra saker i försvarsspelet, box out. Alla pratar om hur många poäng Bizi gjorde, men Bizi i dag gjorde en double-double. Bizi elva poäng och tio returer. Vi använder spelarna i olika roller i olika situationer, försöker ta det de ger oss och tar inte det de inte ger oss. För det var väldigt tufft, de gav oss inte många saker, men i samma del måste vi ta några andra saker och det gör spelarna väldigt bra. I dag 78-69 – jag är glad över försvaret och det måste vi fortsätta med. Det här laget måste spela försvar på en hög nivå, hela tiden, det kommer ge oss mer självförtroende, mer av allt.

– Vi har kommit till final efter att ha slutat trea. Så får vi se hur den serien blir. Än en gång har det andra laget vilat mer än vi, men det var väldigt viktigt att vinna i dag. Det är bättre för oss nu när vi får två dagar mer att vila, nästa match är tisdag, borta, vi har lite mer tid att förbereda oss på.

Av: Lina Agnemar

 

 

  

 

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings