Unga Telge jagar säsongens första vinst mot Visby

Torsdag 6 oktober 2016

Mycket har hänt i Telge Basket sedan den förra säsongen avslutades. Under Silly Season kom det ena beskedet efter det andra som skulle komma att innebära stora förändringar i laget. När säsongen 2016/17 nu har inletts saknas flera spelare ur det äldre, mer rutinerade gardet, dessutom är lagets före detta headcoach Hanna Bouldwin och assisterande coach Markos Kiriakidis ersatta med Viktor Bengtsson som ny headcoach och Phil Spires som assisterande. 

– Det här är ett ungdomslag och jag har coachat ungdomslag tidigare. Det är hård träning som behövs, just nu är vi väldigt tidigt ute och kommer behöva lite tid innan det ser bra ut. Vi måste lyfta miniminivån innan vi kan börja vinna matcher. Nu på lördag ska vi se till att maximera vår topp där vi ligger nu men fortsätter jobba under säsongen fram till jul, säger Bengtsson och fortsätter:

– Phil har varit många år i klubben på herrsidan. Vi behöver mycket feedback på tekniksaker och där är Phil jätteduktig, han är en duktig ungdomscoach och det här är ett ungdomslag, så det passar perfekt.

De senaste åren har Telge haft en stabil stomme av spelare, både med och utan rutin, som har stannat kvar och därmed bidragit till trygghet och underlättat lagbygget. När en ny säsong nu tar sin början är nystarten också symbolisk för Telge, tyngt av ett omfattande lagbygge med allt vad det innebär, men säkerligen också inspirerat av möjligheterna.

En märkbar förändring är att den rutinerade kärnan utgörande Josefin Olheim, Tilde Ahlin och Frida Fogdemark inte längre finns kvar. Olheim avbröt ju redan föregående säsong på grund av sin graviditet, medan Ahlin tillsammans med en annan före detta telgespelare, Jennifer Stjärnström, har flyttat till den relativt nystartade klubben Kungsholmen Basket, som inför säsongen har startat ett damlag i division 2. Fogdemark har beslutat sig för att fokusera på sina studier.

Telges trupp säsongen 2016/17 består nästan uteslutande av unga, svenska spelare. Att landslagsguarden Ellen Åström blir kvar har stor betydelse för den värdefulla kontinuiteten, detsamma gäller för Anita Ilic, Linnea Nilsson och Jelena Jakovljevic. Både Ilic och Nilsson har fått heja på sitt lag från bänken i de första ligamatcherna. Jakovljevic har strävat på och visat att hon förtjänar sin plats i laget. Tillsammans måste dessa spelare nu ta ett ännu större ansvar för att bidra till en stabil grund att bygga upp laggemenskapen på.

– Lagbygget är klart. Anita ska komma tillbaka från skadan och Linnea från sjukdom. Sedan är vi fulltaliga, då får vi se, när vi har alla nyckelspelare med. Anita kommer testa på lördag lite grann, hon behöver korta bitar, begränsad speltid. Linnea har körtelfeber, hon vilar och behöver få en vecka till att bli bra, fortsätter Bengtsson.

Mycket förväntas naturligtvis också av säsongens två nya amerikanskor. Portia Durrett gjorde en stark debut mot Alvik BBK med 20 poäng och 14 returer (dock även sex turnovers), medan Jasmine Gill hann bli spelklar lagom till matchen mot Udominate Basket och bidrog med 22 poäng och sju returer (sex turnovers). Gill ersätter den först tilltänkta amerikanskan Deva´Nyar Workman.

Andra intressanta namn bland nykomlingarna är de unga spelarna Lina Claesson, Patricia Elias och Ebba Ahlqvist som debuterar i ligan, vilket också innebär att Moa Filén-Hammarström och Sanna Korkea-Aho inte längre är sist in.

– De unga tjejerna har gjort det bra i början, framför allt Lina och Patricia har klivit fram och vågat spela på en ganska hög nivå. De har gjort det väldigt bra som rookies. De får spela mer för att vi har flera spelare borta. Förra årets rookies, Moa och Sanna, behöver bli mer stabila, kunna tillföra mer på banan, samtidigt som Ellen behöver leda laget på ett större sätt, vara ännu mer ledare, säger Bengtsson och lyfter fram vikten av att få behålla spelare från säsong till säsong:

– Det är en extrem fördel om man får behålla spelare och coacher som Norrköping har gjort. De är mycket före alla lag och har gått 3-0 vilket är fullt rättvist, de är ett topplag så här i början. Det är litegrann att man glömmer hur viktig kontinuiteten är. Tanken är att vi behåller de här unga spelarna och bygger för år två, men vi behöver också prestera här och nu, inte tänka för mycket på nästa år eller nästa månad.

Efter tre raka förluster väntar nu Visby Ladies för Telge på hemmaplan på lördag klockan 14.00. Unga Telge höll visserligen länge jämna steg mot Udominate Basket i den senaste matchen men förlorade slut med 25 poäng. Nu ser Bengtsson fram emot den kommande matchen med förhoppning om lite lättare motstånd:

– Vi hängde med mot Udominate, det var länge tio poängs skillnad, det är bra att vi som ett ungt lag kan spela så mot ett proffsigt lag som Udominate. Men det är klart man är besviken, det är svårt att se det positiva när man får tredje förlusten. Vi har haft en tuff öppning. På lördag har vi nog kanske för första gången favoritskapet, att vinna, vilket betyder större press. De har tre amerikanskor i Visby och en kroatisk guard, de behöver mer tid tillsammans för att bli samspelta. De kommer att lyfta sig, de har börjat lite knackigt men de kommer att resa sig med tiden.

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Telge Basket