Två prövade lag möts i grundseriens näst sista omgång

Söndag 18 mars 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På tisdag möter Södertälje Kings Uppsala Basket i Täljehallen i den näst sista grundseriematchen innan slutspelet inleds. I fredags blev det klart att Uppsala slutar på sjunde plats i tabellen och därmed missar slutspel enligt säsongens nya regler där endast sex lag går vidare. Kings har haft en strapatsrik säsong som fortsätter att kantas av utmaningar, men har trots det en fortsatt stark sammanhållning i laget.

Kort innan bortamatchen mot Norrköping Dolphins i fredags kom beskedet att Auston Barnes inte skulle få spela på grund av problem med arbetstillståndet. Och förlust blev det för Kings, som var tvunget att snabbt anpassa sig till de nya förutsättningarna, men 73-79 mot tabelltvåan hade det kunnat bli även med Barnes på planen.

– Jag är stolt över hur grabbarna reagerade. Vi fick ju reda på det här några timmar innan matchen, så det var starkt av grabbarna hur de höll ihop det och fajtades. De hanterade det bra, vi spelade en stor line-up där ute och de försökte verkligen ta till sig och rätta sig efter de förutsättningarna vi hade inför och under matchen. Det kunde ha gått vilket håll som helst, de fick i några skott på slutet, det är små marginaler på slutet som avgör, berättar Kings head coach Ludde Degernäs och fortsätter:

– Jag tycker hur vi börjar matchen var bra, sen tyckte jag om att se; Oskar tycker jag gjorde en jättebra match, han startade matchen och spelade orädd, det betyder att han utvecklas. Mario har ju haft de här stygnen på sin tumme, som gör att han gör sig inte riktigt rättvis på matchen. Henke fick en smäll på benet, så att vi var lite tunna på guardpositionen i matchen, redan sedan tidigare med Rudy borta. Han (Henrik Sjölin) har haft en tuff säsong med mycket skador, det var ju en smäll på samma ställe, på hans ben, det är ju det man är lite orolig för, men vi får se. Jag har inte sett honom i full träning än.

Situationen med att Barnes har spelat ett antal matcher för Kings utan arbetstillstånd kan om det vill sig illa innebära att laget fråntas viktiga poäng för de vinstmatcher i vilka han spelat sedan hans tillfälliga tillstånd gick ut 31 januari, enligt information på lt.se där även SBBK:s klubbdirektör Robert Andersson berättar lite om situationen. Det i sin tur kan innebära en sämre placering inför slutspelet i en tabell där lagen – däribland Kings – på platserna 3-6 har väldigt lika poäng. Dessa fakta är dock ingenting som Degernäs kan påverka och som han i så liten grad som möjligt ska låta sig påverkas av, även om ovissheten naturligtvis är tuff.

– Det har varit bättre. Ja, alltså, jag kan inte det där och sen står det även på LT, de intervjuar Robban och där finns de svaren som han har, här i dag. Jag försöker tillsammans med laget hålla oss utanför det och försöker fokusera på de saker vi kan påverka, säger han och menar att konsekvenserna i dagsläget är okända:

– Det är det jag inte vet, det är det som är problemet. Jag väntar till på måndag, då har de ett möte och då får vi se hur det ser ut, det är det jag vet här i dag. Och det är som jag sa till Robban, att det viktiga för mig och laget just nu, det är att det tas ett beslut och så får vi rätta oss efter det och så får vi spela och titta framåt.

En god nyhet i relation till situationen med Barnes är att Rudy Mbemba enligt Degernäs är nära comeback: 

– Det går framåt, läkaren sa att det är nån vecka bort, troligtvis kan han inte spela mot Uppsala, men vi har inte gett upp hoppet ännu, jag vill inte ge upp allting. Så att vi testar honom på måndag, även lite på matchdag, så får vi se hur det känns då, för honom. Killen är hungrig att komma tillbaka.

Tisdagens motståndare Uppsala har haft en tuff säsong med 18 förluster och åtta vinster. Nyligen blev det dessutom klart att den rutinerade guarden Rhys Carter lämnar Uppsala för ett jobb hemma i Australien och att han redan gjort sin sista match i laget. Kings gör dock bäst i att förbereda sig på att Uppsala kommer göra sitt yttersta för att avsluta med flaggan i topp.

– Jo, men alla matcher den senaste månaden har vi behandlat som en playoffmatch, så att det kommer vara samma på tisdag som vi har haft det de senaste fem omgångarna. Vi kommer vara väl förberedda, vi kommer gå in med hög fokus och behandla matchen som en slutspelsmatch. Så att det är bara att fortsätta orka och fortsätta och tro på oss själva som grabbarna gör – vi är på väg.

– Det är en tuff match, vi måste vara väl förberedda. Vi kommer träna nu några dar innan och vi ska ta med det positiva från Norrköping och även mot Borås, till matchen och spela inför vår hemmapublik med full fart och hög energi. Och om vi gör det och får ihop det i fyrtio minuter tror jag verkligen att vi kommer vinna matchen, säger Degernäs.

Matchen mot Uppsala på tisdag börjar i vanlig ordning 19:04.

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings