Tuff uppgift väntar i returmötet mot Szolnoki

Måndag 9 oktober 2017

På onsdag möter Södertälje Kings den ungerska FIBA Europe Cup-motståndaren Szolnoki Olaj KK i returmatchen på hemmaplan. Eftersom Szolnoki vann den första matchen med 86-63 måste Kings vinna med minst 24 poäng för att avancera till gruppspelet. Lyckas inte det är deltagandet i europaspelet över för den här gången. Utgångsläget är svårt, och till råga på det drabbades Tobias Borg av en handfraktur i lördags, när Kings lyckades med bedriften att vända ett 18-poängsunderläge mot BC Luleå efter halvtidsvilan.

– Jag är stolt över hur grabbarna reagerade i andra halvlek, de visade stort hjärta, stor glädje, men Tobbes skada… Det första beskedet är att han är borta i sex veckor. Så det är lite dubbelt, jag försöker vara så ärlig som möjligt. Men känner också att det var skönt att få en bra start, det är kul att grabbarna får den här känslan – att vi vet att vi kan spela mot de bästa och att vi har ett bra driv i laget, säger Kings nye headcoach Ludde Degernäs. 

I det första mötet i Ungern förra onsdagen var Szolnoki genomgående det starkare laget, även om Kings mot slutet av den tredje perioden hade minskat det 18-poängsunderläge som följde med halvtidsresultatet till minus åtta. Ungrarna kom dock tillbaka med besked i den sista perioden som slutade 27-15.

I Szolnoki spelar shooting guarden David Vojvoda, en av nyckelspelarna i det ungerska landslaget, som tog sig till sextondelsfinal i EM och bjöd EM-tvåan Serbien på hårt motstånd, trots liten erfarenhet av internationellt spel. Med sina 20.7 poäng per match toppar Vojvoda lagets statistik, följd av den amerikanske pointguarden Kendrick Perry, 19.7. Centern Luksa Andric har tidigare representerat det kroatiska landslaget och spelat i turkiska Galatsaray och de två kroatiska klubbarna Cibona och Cedevita.

– Deras bakplan – Perry och Vojvoda är ett väldigt bra guardpar. Det gäller att få stopp på dem, men det gäller även att få stopp på Andric under korgen, de har ett bra komponerat lag, många hot. Jag har varit ute med Vedran i Europa i många år och följt europaspelet, och Szolnoki är ett väldigt bra lag med bra coach, bra rutin, stora kroppar, de är samspelta. De har spelat på hög europanivå och har mycket av det som krävs för att kunna spela bra basket. Jag har stor respekt för Szolnoki,  när folk kommer och tittar på onsdag kommer de att se att det är bra basket, fortsätter Degernäs. 

Szolnoki är ett snabbt och atletiskt lag som kräver mycket av sina motståndare, vilket Kings fick erfara senast. Hemmalagets tuffa försvarsspel begränsade motståndarna i anfall, vilket visade sig både i förmågan att vårda bollen och i poänggörandet. I den sistnämnda kategorin slutade endast tre kingsspelare på tvåsiffrigt, varav Toni Bizaca stod för 26. I den kommande matchen behöver fler ta för sig mer, särskilt eftersom inte bara Borg, utan även Henrik Sjölin är skadad:

– Tråkigt att Henrik Sjölin är skadad, det var ju hans chans när Tobbe är skadad, det är en baksida som krånglar. Vi kommer till spel med ett lite sargat lag, speciellt på guardpositionen, men Valter och Mario får ta ett stort ansvar och det är viktigt för deras utveckling: att få mycket speltid och spela mot internationellt motstånd, berättar Degernäs och fortsätter:

– Viktigt för oss är att ha känslan från Luleå i andra halvlek och sedan att ta hand om bollen bättre. Vi hade 22 turnovers och det funkar inte på den här nivån. Det är en stor utmaning: 23 poäng och ta det till övertid eller vinna direkt med 24 för att gå vidare, så enkel är idrotten. Det blev ett litet bakslag med Tobbe, men de andra som är där måste spela för Tobbe, på en bra nivå.

Av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings