Teodora trivs i Telge

Onsdag 17 oktober 2018

Teodora Turudic, från Serbien, är en av nykomlingarna i årets Telge. Hon har fått en bra start på säsongen och nu fått belöning i form av en landslagsplats i det serbiska seniorlandslaget. En dröm för en nittonåring. 

- Jag är glad förstås, det här är betydelsefullt. Att få spela i landslaget är varje tjejs dröm, säger Teodora efter beskedet 

Har ni sett någon av Telges matcher den här säsongen, har ni säkert lagt märke till tjejen med nummer nio - det är Teodora Turudic. Då har ni väl sett hennes "fighting face" också. Men hon är inte bara en kämpe, utan har också en märklig förmåga att åla sig igenom motståndarförsvaren för lay-up. Dessutom tar hon många returer.

- Det där med returer har jag i mig. Det finns uppe i huvudet att jag ska bara ta den där bollen, säger Teodora.

Efter den tre första matcherna har hon "snittat" 17,7 poäng och 10 returer.

Men vi tar det från början. 

Teodora var nio år när hon började spela basket hemma i Indjija, en stad med runt 26000 innvånare belägen mellan Belgrad och Novi Sad. Men det var ett problem - det fanns inget flicklag, så hon fick spela med pojkar. Det blev sen spel med flicklag men då inte i hemstaden. Två olika klubbar, innan hon anslöt till belgradklubben Radivoj Korac och det blev den sista anhalten före flytten till Södertälje. 

- När min agent hörde av sig och berättade om det här så kände jag att det är rätt för mig just nu. Jag vet att jag kommer att kunna spela i större ligor senare i karriären och jag är inte bara här för att bli en bättre basketspelare, utan också för att växa som människa, säger Teodora. 

Hon kom ju hit som nybliven silvermedaljör vid U 20-EM.

- Det var faktiskt två silvermedaljer kontrade Teodora. Först U 18 och sen U 20.

Hur kändes det då ?

Alltså den första gången det var helt fantastiskt. Vi visste inte ens om vi kunde komma topp åtta och så gick vi ända till final. Där mötte vi Belgien och förlorade bara med två poäng, tror jag. Den resan kommer jag att bära med mig under resten av mitt liv. Den senaste finalplatsen var inte lika överraskande, men det var starkt av oss att slå Italien som hade imponerat. I finalen blev det förlust igen - mot Spanien. Men att beskriva hur det kändes det går inte, det måste man uppleva.  

Hur vill du beskriva dig själv ?

Jag är en känslomänniska som tycker att det är viktigt att folk i min närhet mår bra och är glada.

Som basketspelare ?

- Jag ger aldrig upp ! Det är så´n jag är och det är så vi serber är.

Vad säger då Telges coach Viktor Bengtsson om Teodora Turudic ? 

- Hon är ung och har en stor talang. Men hon behöver lära sig kontrollera sitt temprament och bli av med tendensen att hänga med huvudet och istället fokusera. Helt enkelt att bli proffsig. Men hon har en jättestor utvecklingspotential, enligt Bengtsson. 

Nu ska det handla om utmaningar. 

Onsdag nästa vecka inleder Telge spelet i FIBA EuroCup Women med borta match mot Spartak Vidnoje.

- I can´t wait är Teodora enda kommentar.

Men före det finns en match på fredag kväll - på Gotland mot Visby.

- Det ser jag fram emot, jag älskar gamla städer.

Men där väntar höstens största utnmaning på Teodora, enligt coach Bengtsson.

- De har en jättebra spelare, Agee och vi har ingen riktig "match-up"  mot henne så jag tror vi får låta Teodora göra det jobbet. 

Branndais Agee är uppenbarligen en av de främsta spelarna i liga. I skrivande stund är hon etta i returstatistiken med 12,0 och tvåa när det gäller poäng med 22,0. Det är tur för Teodora att hon har försvarat i position fyra under tiden i Serbien.

Medan denna artikel skrevs kom en inbjudan från det serbiska basketbollförbundet, som vill se Teodora Turudic i en seniorlandslagssamling senare i höst.  

Matchen mot Visby spelas alltså på fredag. Onsdagen den 24:e oktober spelas matchen Spartak Vidnoje-Telge och 13:e till 18:e november pågår den serbisklandslagssamlingen.  

Lycka till Telge och Teodora Turudic !!!!!!  

Foto: Anna Forsström

Text: Kenneth Range 

  

  

Relaterade nyheter

 • Storförlust mot Norrköping

  Skrivet 2021-01-24

  Liksom i den förra matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins hamnade SBBK i ett stort underläge under den första halvleken vilket också lade grunden till slutresultatet 78-108. Flest poäng gjorde ...

  Läs mer
 • Revanschchans mot Dolphins

  Skrivet 2021-01-22

  Spelschemat i SBL är späckat för tillfället och för SBBK:s del innebär det hemmamatch mot Norrköping Dolphins på söndag, efter onsdagens bortaseger mot Helsingborg BBK, sedan match mot Mark Basket ...

  Läs mer
 • SBBK vann i Helsingborg

  Skrivet 2021-01-20

  SBBK kom tillbaka efter en riktigt svag start och kunde till slut vinna med 72-62, efter en bra andra halvlek.

  Läs mer
SBBK Damlaget