Telges första vinst för säsongen

Lördag 8 oktober 2016

Idag tog Telge Basket sin första vinst i Basketligan dam genom att besegra Visby Ladies på hemmaplan med 79-75. Det var dock först i den sista perioden som hemmalaget lyckades ta tillbaka ledningen och vinna. Telges nya amerikanskor Jasmine Gill och Portia Durrett stod för 32 respektive 26 poäng och elva respektive 13 returer, medan Ellen Åström bidrog med 14 poäng och sju assists. I Visby var 193 centimeter långa Jose-Ann Johnson poängbäst med 22 och plockade också tio returer.

Det tog några skälvande minuter innan Telge började hitta rätt och vågade utmana i anfallsspelet, men började efter ett tag kapitalisera på sina amerikanskor som attackerade korgen både modigt och smart, med fin kommunikation sinsemellan och även serverade fina passningar av Ellen Åström. Ladies längdövertag kompenserade hemmalaget med snabbare fötter, och vid 15-9 efter den halva första quartern kallade David Leman till timeout.

Med strax över två minuter kvar av perioden gjorde Anita Ilic entré på planen för första gången på mycket länge. Ilics närvaro tycktes fungera som en energiinjektion för de övriga som dessförinnan hade stagnerat lite i tempot men som nu åter höjde sig. Inför q2 hade Telge ökat på ledningen till åtta.

Hemmalaget inledde den andra perioden lite forcerat, med stressade skott, ogenomtänkta passningar och ihåligt försvar, vilket innebar att gästerna redan efter två och en halv minut hade hämtat ikapp i stort sett hela underläget. Visby å sin sida såg till att bättre utnyttja Johnson under korgen och fortsatte sätta press på Telges guarder över hela planen. Taylor Gault imponerade defensivt mot Åström, som fick springa ordentligt för att skaka av sig sin försvarare.

Dessutom fungerade distansskyttet betydligt bättre än i början av matchen, bland annat för rutinerade Marlene Wallin. Men trots att Visby var tongivande i q2 lyckades Telge ändå stänga halvleken med en tvåpoängsledning, vilken var nog så viktig inför fortsättningen. En anledning var att hemmalaget ledde returtagningen.

Efter halvtidsvilan kom Ladies än en gång ut starkast och började lägga oroväckande många poäng mellan sig och sina motståndare. Helplanspressen fortsatte störa Telge, som vid flera tillfällen inte fick bollen till Åström och därför tvingades hitta andra lösningar från bakplan. Dessutom hade gästerna tagit över kontrollen av returtagningen under tiden som Telge stillastående tittade på. Orutinen gjorde sig påmind och ledde till bristande initiativtagning.

Telges trepoängsskytte var inte på en godkänd nivå idag, men när det som mest behövdes klev Lina Claesson fram till linjen och satte en som minskade avståndet till åtta poäng när sju minuter återstod av matchen. Visbys övertag i insideområdet, lett av Johnson, fortsatte dock vara ett gissel och bidrog till att Telge ändå inte kom ikapp.

Trots detta gav hemmalaget inte upp. Durrett fortsatte slita i returtagningen och just som om det såg riktigt mörkt ut satte Gill iskallt en trea som minskade avståndet till fyra, varpå Åström fick chansen att göra 2+1 vilket gav Telge ledningen med en poäng för första gången sedan halvtid. Och så fick Ilic bidra med ytterligare två oerhört viktiga poäng som drygade ut ledningen till tre när klockan visade 1:14.

En utmaning för ett ungt och oerfaret lag som Telge är naturligtvis att kunna behålla kylan i en situation som denna, men med stor beslutsamhet och en tillräckligt stor dos tålamod behöll laget välförtjänt ledningen ända fram till slutsignalen.

Basketligan dam, Telge Basket – Visby Ladies 79-75
(24-16), (16-22), (10-24), (29-13)

Poäng i Telge:
Jasmine Gill 32
Portia Durrett 26
Ellen Åström 14
Anita Ilic 4
Lina Claesson 3

Poäng i Visby:
Jose-Ann Johnson 22
Danielle McCray 19
Marlene Wallin15
Taylor Gault 15
Elin Sjöberg 2
Elsa Ericsson 2

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Telge Basket