Telge stod upp bra mot A3

Söndag 30 december 2018

Fighten mot sjukdomen ALS var en viktig ingrediens när Telge mötte A3. Någon välgörenhet i matchen gavs inte från umeålagets sida, men Telge gjorde en bra match - trots förlusten.

A3 Basket Umeå besegrade Telge Basket med 82-72. A3 alltjämt obesegrat medan Telge nu står på fyra vinster och fem förluster. 

Dagens entré som var valfritt belopp gick bland annat till kampen mot sjukdomen ALS och den insamlingen stannade på 4120 kronor. Det fortsätter nu med budgivning på landslagströjor för ALS-insamlingen. Det är Elin och Frida Eldebrink som signerat de tröjor de hade när Sverige tog sig till EM-slutspel tidigare i höst. 

Matchen föregicks också av en tyst minut för den tragiskt bortgångne baskettalangen Emil Isovic som insomnade på annandagen, efter att ha fått hjärtstillestånd i en match.  

Deanna Weaver gjorde en jättematch för Telge. Hon spelade hela matchen och svarade för en dubbel dubbel, med 24 poäng och 10 returer.

- Hon gjorde en jättebra match, vi behövde verkligen de där skotten utifrån, sa coach Viktor Bengtsson.  

Efter A3:s uppvisning mot Alvik verkade det på förhand som om Telge skule vara chanslöst, men försvarsspelet var bitvis mycket bra.

- Vi blir bättre och bättre på att göra det vi ska, men det finns fortfarande saker att förbättra, säger coach Bengtsson.  

Tiffany Brown svarade för några snygga attack stopp och skott, men annars var det Hollie Mershon som ställde till det mest för hemmalaget då hon också gjorde en dubbel dubbel, med 18 poäng och 10 returer.     

Positivt var det för Telge att Klara Lundquist nu är med igen efter hjärnskakningen i matchen mot Högsbo. 

 Hon drev sig själv och spelade 27 minuter och det var 25 vi hade pratat om före matchen. Det var vi överens om och det var under kontroll. Hon har inte haft några symtom i huvudet på nästa 10 dagar, säger Bengtsson.  

Matchen:  

Deanna Waver vann uppkastet och satte en trea direkt till en perfekt start för Telge. Sen fäljde en rad missar från båda håll, men A3:s Alyssa Lawrence kunde ändå reducera för A3. ortsatt stopp för Telge i anfall och A3 gick fram till 9-3, innen Nena Trajchevska bröt torkan med en tvåa. Vid ställningen 14-16 kom en riktig delikatess från Klara Lundquist som lurade ner sin bevakare på golvet och rann igenom för en tvåa. Följde upp detta med en steal och fick skjuta straffar - satte båda till 16-16. Men innan det var slut hade A3 återtagit ledningen. 

Ställningen efter första: 18-16 för A3

Klara inledde den andra quartern med en trea till ledning 19-18, men A3 gjorde sex raka innan Mikaela Gustavsson satte två för Telge. Deanna fortsatte att vara ovärdelig för Telge och hon ocj Klara tog Telge tillbaka in i matchen. Klara Lundquist kunde ge Telge ledningen med 33-32 och strax därpå satte Mikaela Gustavsson 36-34, efter en härlig passning från Ellen Åström. A3 kunde ändå gå till halvtidsvila med ledning. A3 hade då bara satt 3 av 13 försök till trepoängare och hade "bara" tagit tre returer mer än Telge. 

Ställningen i halvtid: 40-39 för A3

Den andra halvleken inleddes med åtta raka för A3, innan Ellen Åström satte stopp för den följden. Men det fortsatte med att Abigail Asoro kom in i ett stim och avståndet bara växte. Till slut hade A3 vunnit perioden med 21-9 och antalet offensiva returer hade växt från 9 till 16 för A3. 

Ställningen inför avslutningen: 61-48 för A3.

Ellen Åström satte en trea och Ulrica Holmqvist satte också en och då var underläget nere i nio. A3 svarade med 9-2, innan Klara Lundquist och Mikaela Gustavsson kunde minska underläget. Ellen Åström fortsatte att sänka och det gjorde verkligen Deanna Weaver också. Deanna bombade i treor i matchens slutskede, trots at hon spelat hela. 24 poäng och 10 returer och med det har hon stor chans att komma med i Veckan Lag.

Slutresultat: 82-72 för A3

19 offensiva returer för A3 och på dem 17 poäng blev en viktig faktor i den här matchen. Telges motsvarande siffra var 3.  

När det gällde trepoängsskyttet var Telge överlägset. Satte 11 av 18, att jämföra med 6 av 20 för A3.

- Vi borde ha skjutit många fler treor, eftersom det var svårare från nära håll, sa coach Bengtsson.

 

Det kommer att finnas intervjuer med både Deanna Weaver och med Hollie Mershon på SBL:s sajt för damligan och på youtube.

 

Poäng för Telge:

Deanna Weaver 24, Klara Lundquist 14, Ellen Åström 10, Mikaela Gustavsson 10, Patrcia Elias 6, Ulrica Holmqvist 6 och Nena Trajchevska 2.

Poäng för A3:

Hollie Mershon 18, Ama Degbeon 17, Alyssa Lawrence 15, Tiffany Brown 15, Abigail Asoro 10, Nina Dedic 4 och Sandra Hansson 3.  

  

Relaterade nyheter

 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
 • Inför Mark

  Skrivet 2020-10-23

  Medan SBBKs herrlag fortfarande väntar på seriepremiär gör sig SBBKs damlag redo för säsongens fjärde match. Det är Mark Basket som står för motståndet på söndag på bortaplan i Kinna.

  Läs mer
SBBK Damlaget