Styrkedemonstration av Kings

Måndag 14 januari 2019

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Det blev en sevärd match mellan Södertälje Kings och Borås Basket, om än inte lika jämn och spännande som förväntat. Efter en stark andra quarter övertog Kings successivt kontrollen i matchen och vann till sist med 93-75, vilket innebär att Borås sju matcher i rad långa segersvit är bruten. MVP i respektive lag blev Valter Lindström och Michael Moore, 18 respektive 17 poäng. Tillbaka på planen var Adam Ramstedt som fick sparsamma 8.32 minuter, mycket till följd av hur matchen utvecklade sig. 

– Först och främst är jag väldigt glad över vinsten. Sista trettio minuterna spelade vi bra basket. Jag tycker vi börjar lite halvknackigt, man kan se att vi inte har spelat match på ett tag tycker jag. Men vi provocerar oss tillsammans till att hitta rytmen och det gör mig väldigt glad. Nånting som hjälpte oss tycker jag var att vi började dubbla hela banan, vi fick igång vårt försvarsspel, för vi vet vilken kapacitet Borås har offensivt. Att i slutändan hålla dem på sjuttiofem poäng är jag väldigt nöjd med. Jag är glad att Adam är tillbaka, han kommer behövas. Han kunde säkert spela mer än åtta och en halv minut i dag, men när matchen blev som den blev ville jag spara honom, för det är match redan på onsdag, berättade Kings head coach Ludde Degernäs efteråt. 

Tempot var som väntat högt, liksom den defensiva nivån i båda ändar av planen. Efter fem första jämna minuter lyckades Borås, främst genom Moores produktivitet (tre trepoängare i q1) gå upp i några poängs ledning. Jakob Sigurdarson gjorde come back efter sin skada medan Borås viktige spelfördelare Marcus Tyus saknades. Det blev extra kännbart för Borås i och med att ligans näst bäste poänggörare och målgörande passare Nimrod Hilliard IV hårdbevakades av bland andra Martin Pahlmblad som höll Hilliard på för honom blygsamma 13 poäng, fem assists och en retur. 

– Ja, självklart, det är ett avbräck för dem att Tyus inte spelar, det är en bra basketspelare och en av ligans bästa guards. Men jag tycker att vi gör ett bra jobb på Nimrod i dag. Vi släppte Moore för mycket i början och Gutenius, de fick scora lite för mycket. Men vi gjorde lite justeringar och jag tycker att de justeringarna i andra halvlek hjälpte oss att få lite mer trygghet i vårt försvar och det syntes också i poängen och resultatet i andra halvlek, fortsatte Degernäs.

Kings inledde q2 bra och hämtade snabbt ikapp till 23-24, hjälpt av Oskar Holms 2+1. Holm spelade totalt 8.53 minuter och hann även med tre viktiga returer. Gästerna krigade sig dock till några nya poängs ledning, hjälpta av att även Gutenius hittade rätt vid trepoängslinjen och av ett effektivt lagförsvar, som tvingade hemmalaget till svåra skottlägen.

– Det är alltid kul, jag förväntar mig inga minuter, jag försöker göra det så bra jag kan på träningarna och gör det bra. Man spelar med fyra andra på plan som är hur bra som helst. För det första har vi hur bra kemi som helst, alla gillar varandra, det är ingen som gnäller på varandra och alla får sitt utrymme att göra det de kan. På träningarna får alla sin chans, alla får spela mycket. Sen har vi Martin och Toni som sätter tonen i både anfall och försvar. Man lär sig av dem, berättade Holm.

Halvvägs in i den andra quartern klev Lindström fram, bidrog till att tvinga ned poängskillnaden till -1 igen och fortsatte sedan i samma anda matchen igenom (totalt 18 poäng, sex returer, fyra assists och två steals). Tack vare en stark avslutning på perioden kunde Kings gå till halvtidsvila med 48-40 och periodsiffrorna 30-16.

– Jag är lite på gång nu hoppas jag, efter en tuff höst individuellt – vi är ju placerat bra som lag – så har jag hittat lite rytm igen och det känns bra, så det är bara att försöka fortsätta bygga på det. Man blir mer fokuserad och man får en känsla av att nu kör vi bara och så går det ofta bättre och du kommer dit du vill, kommenterade Lindström om sin egen insats och form, och fortsatte om lagets insats: 

– Jag hade förväntat mig vinst, men kanske inte med arton poäng. Första quartern var lite upp och ner, men sen släppte det och vi började spela som vi ska och då går det som det ska. Vi sprang och hittade rätt lägen för rätt spelare och det är egentligen vad det går ut på.

Trots en tveksam inledning på q3 övertog hemmalaget kontrollen och ökade successivt på ledningen som var 64-50 när två och en halv minut återstod vilket resulterade i att Borås kallade till time out, men vad hjälpte det när Toni Bizaca därefter bjöd på 3+1. Kings behöll 14-poängsledningen genom resten av quartern och ställningen inför de sista tio minuterna var 72-58.

– De har haft en bra run nu på sju matcher i rad och vunnit och vi vet att de är ett bra lag som gillar att spela anfall och göra mycket poäng. Men vi visste också att om vi spelar vårt försvar och fortsätter så hela matchen så hänger de inte med oss. Vi kom inte ut helt fokuserade och vi satte inte våran kontakt som vi brukar göra, utan de satte kontakt på oss, och då blir det att de får momentum och sätter sina skott. Det var lite det vi ändrade i halvtid. De är bra på att hålla tempot i anfall, men vi är bra både i anfall och försvar, vi orkar spela vårt försvar hela matchen, konstaterade Holm.

När 6.45 återstod av matchen hettade det till mellan Auston Barnes och Gutenius, som resulterade i att Gutenius blev utfoulad och att Barnes fick ställa sig på straffkastlinjen där han satte en av två. Återstoden av matchen blev mer eller mindre en transportsträcka fram till slutsignalen allt eftersom Kings närmade sig en +20-ledning.

– Det är väldigt viktigt att vi tar en match i taget. Jag har pratat mycket om att vi måste upp 20 till 30 procent, men i dag tycker jag att vi visar att när vi spelar som bäst har vi ökat vårat spel i alla fall fem procent. Så säg att vi måste upp 25 procent till då, målet är att ta de procent i de här matcherna. Mot Uppsala, okej, vi tar fem till, så fortsätter vi utveckla vårt spel och förhoppningsvis kommer vi till de där 25 procenten och då tror och hoppas jag att vi kan vara med och fajtas i toppen i slutet av säsongen, berättade Degernäs, vars lag möter Uppsala Basket på bortaplan redan nu på onsdag.

SBL, Södertälje Kings, Borås Basket 93-75

(18-24), (30-16), 24-18), (21-17)

Poäng i Kings: Valter Lindström 18, Auston Barnes 15, Alexander Lindqvist 13, Eric Garcia 12, Martin Pahlmblad 9, Toni Bizaca 9, Eric Adams 8, Adam Ramstedt 6, Oskar Holm 3

Poäng i Borås: Michael Moore 17, William Gutenius 15, Nimrod Hilliard IV 13, Simon Gunnarsson 13, Brian Fitzpatrick 6, Fredrik Andersson 5, Jakob Sigurdarson 3, Ludvig Johansson 3

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings