Storförlust för Telge

Torsdag 8 november 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

FIBA EuroCup-matchen mellan Telge Basket och InvestInTheWest ENEA Gorzów började lovande för Telge, som kom ut fokuserat och vann q1 med 19-13, men quartern blev en väckarklocka för Gorzów, som därefter tog över och vann med 84-57. Poängbäst blev Telges MVP Klara Lundquist med 20 och i Gorzów Annamaria Prezelj, 14 (MVP Sharnee Zoll-Norman). Telge har nu förlorat alla sina tre spelade matcher i Grupp A men får en ny chans i returomgången som inleds 29 november. 

– Vi har en väldigt intressant situation i vår grupp eftersom Bydgoszcz vann med ett poäng över Moskva. Tre lag är i samma situatuon: två vinster och en förlust. Telge är ett väldigt ungt lag som också är kort om folk, bänken tror jag består av fem spelare. Vi känner till den situationen och den främsta nyckeln var att spela väldigt aggressivt i offense och defense. Det var bara i den första quartern som vi hade stora problem, huvudsakligen för att vi inte spelade smart, sade Gorzóws head coach Dariusz Maciejewski.

Telge inledde matchen med just den energi som behövdes för att undvika en tidig svacka. Hemmalaget, med Lundquist och Ellen Åström i spetsen, drev upp tempot i anfall och lyckades defensivt att tvinga fram obekväma skottlägen för motståndarna som kämpade med att hitta rytmen.

– Jag tror att vi tappade tempot och våran intensitet som vi är vana vid att spela med. Så vi kommer ut i första perioden och jobbar hårt och får dem att missa skotten och det gör att vi kommer in i vår rytm anfallsmässigt, men sen tappar vi det i de tre sista perioderna, sade Åström, som också förklarade sina fyra assists i relation till sina blygsamma fyra poäng:

– Jag försökte nog bara leta mina lagkamrater extra mycket i den här matchen och det får jag ta med mig till nästa match att jag ska vara mer av ett hot, men jag försökte spela för laget idag.

I q2 tätade Gorzów till försvaret genom att pressa över helplan och tvinga guarderna utanför trepoängslinjen. Telges tidigare så snabba och rörliga anfallsspel bromsades upp och hemmalaget fick anstränga sig för att hålla anfallen inom 24 sekunder. Dessutom ställde den 195 centimeter långa centern Katharina Fikiels närvaro i insideområdet till med problem och kompletterades av två kvicka forwards: Laura Juskaite och Maryia Papova.

– Tolv (Juskaite) och tretton (Papova) som är lite mer rörliga slajdade ju väldigt bra på guards. De lite större zonade upp vilket de gör på våra långa pull ups, vilket vi inte väljer så ofta. De täckte korgen, men vi försökte attackera dem på fel sida där det var lite trångt, vi kanske skulle ha attackerat där det var lite öppet, sade Telges head coach Viktor Bengtsson.

Alla dessa faktorer sammantagna resulterade i att gästerna hade skaffat sig en 12-poängsledning lagom till halvtidsvilan. Poängbäst i halvtid var Lundquist med elva, som alltid duktig på att hitta lägen utifrån situationen, fem turnovers till trots.

– Nummer sju, Lundquist, är en väldigt bra och ung spelare, vi känner till henne. Kanske hon spelar i ett större lag nästa år, berömde Maciejewski och fick medhåll av en av sina amerikanska guarder Ariel Atkins: 

– Vi visste att nummer fjorton (Ulrica Holmqvist) är en väldigt bra skytt och nummer sju en väldigt bra ledare, en point guard som vet hur man pushar bollen. Så de var vårt huvudokus och sedan startfemman, bara försöka förstå vad de gjorde och försöka göra dem obekväma.  

Telge lyckades inte förändra matchbilden efter halvtid och tappade ytterligare mark allt eftersom tiden gick. När Bengtsson kallade till timeout halvvägs in i q3 var ställningen 29-52.

– De har ett längdövertag, men jag tycker inte att de är större än Artego eller Moskva är. Jag tycker att deras större spelare är lite långsammare än Artegos stora spelare, som var jätterörliga och lite svårare att spela försvar på tycker jag. Men det visade sig att de stora spelarna här tog offensiva returer ovanför oss och sen när position fyrorna postar upp oss drajvade de förbi oss och gjorde up and under-fintar, de hade ett väldigt fint fotarbete. Så att ena gången var vi för korta och andra för långsamma, sade Bengtsson.

14 poäng hade Lundquist bidragit med efter tre perioder, följd av Ulrica Holmqvist och Tilde Ahlin med tio respektive sju, men i övrigt var uppförsbacken konstant, i jämförelse med Gorzóws betydligt större rotation och fyra spelare på +10. Med tanke på ställningen 39-67 inför de sista tio minuterna blev den sista quartern av förklarliga skäl en transportsträcka, även om den blev jämn. Med tanke på Gorzóws längdövertag är det inte alltför konstigt att lager vann returtagningen med 13, desto mer anmärkningsvärt är lagets 18 offensiva som ledde till många andra chansens poäng. Telges 19 turnovers mot Gorzóws åtta talar också sitt tydliga språk. 

– I första halvlek skulle vi ha kollapsat mycket mer, vi skulle ha bjudit dem på fler trepoängare istället för så mycket poäng inside. De sköt ju bara tolv trepoängare, vi skulle kanske ha fått upp dem till tjugofem. Och sen får vi leva och dö litegrann att de missar, för de missade ju faktiskt i början, fortsatte Bengtsson, vars lag nu får ladda om inför returmatchen mot Sparta&K M.R. Vidnoje på hemmaplan den 29 november.

FIBA Europe Cup, grundserien, Telge Basket – InvestInTheWest ENEA Gorzów 57-84

(19-13), (7-25), (13-29), (18-17) 

Poäng i Telge: Klara Lundquist 20, Ulrica Holmqvist 10, Tilde Ahlin 10, Mikaela Gustafsson 6, Patricia Elias 5, Ellen Åström 4, Teodora Turudic 2

Poäng i Gorzów: Annamaria Prezelj 14, Katharina Fikiel 13, Maryia Papova 13, Laura Juskaite 12, Ariel Atkins 11, Sharnee Zoll-Norman 9, Kyara Linskens 5, Yuliya Rytsikava 5, Daria Stelmach

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Anna Dahl uttagen i Veckans lag

  Skrivet 2020-10-30

  SBL dam innehåller många profiler, och varje vecka lyfts de fem främsta prestationerna fram för att hylla dem som hyllas bör. Den här veckan är en de uttagna SBBK:s Anna ...

  Läs mer
 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
SBBK Damlaget