”Som bäst har vi fem, sex, kanske sju spelare över tio poäng – det gör oss väldigt svårstoppade”

Torsdag 3 januari 2019

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

I årets första match på lördag tar Södertälje Kings emot Umeå BSKT, i lagens tredje möte för säsongen. Umeå är placerat på åttonde plats i den haltande tabellen, med 20 spelade matcher (fem vinster och 15 förluster) medan topplacerade Kings har spelat 19 (16 vinster och tre förluster). Kings har vunnit lagens båda tidigare möten under säsongen. 

Umeå har haft ett tätt spelschema på sistone, närmast var det Borås Basket den 30 december och dessförinnan Jämtland Basket den 28 december (förlust i båda matcherna). Kings mötte Jämtland två dagar innan julafton och avslutade därefter året med en jobbig tvåpoängsförlust mot Nässjö Basket den 27 december. I den matchen briljerade Nässjös 20-årige guard Felix Terins med 33 poäng, sex assists, fyra returer och tre steals.

– Det var jättekul att se han Terins, se en ung kille spela så bra – stor respekt. Det ska bli spännande att se hans utveckling här under våren, berömmer Kings head coach Ludde Degernäs, vars lag inte lyckades få grepp om matchen och vända underläget – trots favoritskapet.

– Alla lag i Basketligan är bra och om man inte är redo från början, då gräver man sig ett hål som det inte alltid går att komma ur. Den här gången var hålet alldeles för stort, de gjorde 28 poäng i första perioden och det är för mycket. Det var inte bara en eller två possessions, vi var överlag inte tillräckligt nära, fortsätter han.

Motståndaren Umeå har haft stor omsättning på spelare under säsongen och har dessutom flera namn på skadelistan. En spelare som återvände till Umeå och SBL i början av säsongen är Omar Krayem, som spelade tio matcher fram till den 24 november.

– Vad jag förstod så tränar han med laget, men om han spelar vet jag inte. Vi förbereder oss för alla tänkbara spelare, det gäller att vi gör en bra scouting. Bernat (Elias), min assisterande coach, gör ett fantastiskt jobb med scoutingen och ger alltid laget detaljerad information om spelare och om motståndarna. Det är också en viktig del i vårat bygge, säger Degernäs och fortsätter:

– Umeå är alltid ett lag som är svårspelta, de är välcoachade av Jesper Gustavsson. Det är kvalitet med deras point guard DeAndre Mathieu, Egal Saleman, Andre Nilsson, de har ett väldigt stabilt lag. Adam (Ramstedt) har spelat mot Andre förut, så han har bra koll på honom. Det gäller att inte ge honom nån position nära korgen och kontrollera returtagningen. Jag har stor respekt för Umeå och jag vet att det krävs en hundraprocentig insats från början om vi ska vinna på lördag.

I tillägg till vikten av en noggrann analys av motståndet och en välanpassad game plan därefter lyfter Degernäs också fram en annan viktig faktor, som han menar är signifikant för Kings under säsongen 2018/19:

– Vi brukar kalla det för ”Kings basketball” när vi spelar vårat spel. Vi fokuserar först och främst på oss, vad vi vill göra där ute och jag tror det är en av de stora nycklarna också till vårat facit under hösten. Vi vill ha bra bollrörelse, fördela bollen, vi vill ha många hot från många spelare. När vi spelar som bäst har vi fem, sex, kanske sju spelare över tio poäng. Det gör att vi är väldigt svårstoppade.

Positivt är också att det börjar lätta på skadefronten lagom till den andra delen av säsongen och med lite extra vila kring nyår. ”Scottie” (Eric Adams) har redan gjort come back och snart även landsmannen Eric Garcia, enligt Degernäs:

– Han är på väg tillbaka. När han blir spelklar är omöjligt att säga, om han spelar mot Umeå är 50-50 just nu. Han har fått bra rehab och jobbar på bra, har fått lite extra vila här nu under mellandagarna, sen får vi testa här i slutet av veckan och se hur han svarar. Men Eric Adams ska vara tillbaka hundraprocentigt, det känns skönt att skadeläget börjar bli bättre. Vi hade en väldigt kort julledighet, två dagar bara med matchen uppe i Östersund. Men sen har vi faktiskt haft tre hela dagar ledigt, grabbarna behövde det, för kroppen men även mentalt. Nu är vi revanschsugna efter senaste matchen och ser fram emot matchen på lördag.

Matchen börjar 15.04 på lördag och spelas i Täljehallen.

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Fler bilder

  Kings bygger nytt

  Skrivet 2019-09-16

  Efter två säsongers uppehåll som svensk mästare återtog Södertälje Kings förra säsongen SM-pokalen i den femte finalseriematchen mot Borås Basket inför 3 875 personer i Scaniarinken. När den nya säsongen ...

  Läs mer
 • Champions League-kvalet inleds på tisdag

  Skrivet 2019-09-15

  På tisdag spelar Södertälje Kings sin första match i Champions League-kvalet mot Balkan Botevgrad som gästar Täljehallen. Liksom Kings är regerande mästare i SBL är Balkan motsvarande för den bulgariska ...

  Läs mer
 • Förlust mot Helsinki Seagulls

  Skrivet 2019-09-12

  Finska Helsinki Seagulls bjöd på tufft motstånd i kvällens träningsmatch mot Södertälje Kings och vann till sist med 93-68. Poängbäst blev Seagulls Elijah Stewart, 26, och i Kings hemvändaren Dino ...

  Läs mer
Södertälje Kings