Skön och viktig seger mot Borås

Lördag 10 mars 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Södertälje Kings tog i kväll sin andra raka seger genom att besegra Borås Basket på hemmaplan med 81-67 och har därmed inbördes på Borås i kampen om tredjeplatsen inför slutspelet. Poängbäst blev Valter Lindström, som gjorde hela 27 och i Borås stod Nimrod Hilliard för 19. Ytterligare en kingsspelare var tillbaka på planen efter skada, vilket innebär att Kings är ett steg närmare fullt lag.

– Jag tycker att det som var positivt med denna som vi inte lyckats göra på många matcher är att vi dödar matchen i slutet, inte liksom leder mycket i halvtid eller i tredje och sen tappar allting och rasar, det är ett stort steg framåt tycker jag. Vi hade det i början av säsongen, men inte nu. Jag tror bara att om man trillar för många gånger så lär man sig. Det är bara att vi gjort det så många gånger nu, så inte igen liksom, sade Martin Pahlmblad, som tillsammans med Aaron Anderson var näst bäste poänggörare i Kings med 10.

Guarderna för respektive lag, Lindström och Hilliard, bidrog till poängproduktionen genom effektiva assists och fina attacker mot korgen. En annan guard som inte spelade var Mario Blazevic, som enligt Pahlmblad hade skurit sig på smörkniven och fått sy tre stygn i tummen. Halvvägs in i den första quartern var däremot Alexander Lindqvist tillbaka på planen efter knäskadan som han fick under landslagssamlingen.

– Det är skönt. Och förhoppningsvis kan Rudy komma tillbaks också, jag vet inte hur länge. Han hade ju ett stort skydd och kunde inte gå, ändå var han här och körde pick and roll med en stol, liksom. Han är så jävla ivrig, man får hålla i tyglarna lite, sade Pahlmblad om Lindqvist och Rudy Mbemba och fortsatte:

– Jag menar, vi har haft två spelare borta till och från hela säsongen. Om man tar bort två spelare från Luleå, om man tar bort två Rozzell och Anzuluni, eller Kjellbom och Micke, det är tufft, det är inte många lag som skulle klara det.

Inget av lagen var särskilt hjälpt av trepoängsskyttet och det var först när drygt tre minuter hade spelats av den andra perioden som Pahlmblad satte matchens första och därefter Hilliard en. Kings drog på sig en del fouls för att få stopp på Borås och mot slutet av perioden fick Auston Barnes sätta sig på bänken med tre. En av dem som hemmalaget hade problem med var Marin Mornar, som gjorde ett bra jobb i insideområdet och när Borås ändå fick i några treor tappade Kings ledningen.

Pahlmblad hade den tuffa uppgiften att begränsa den produktive Hilliard och pressade honom ständigt över hela planen. Utan den insatsen hade Hilliards 19 poäng kunnat bli betydligt fler. 

– Det är jobbigt. Man måste få lite rytm i försvar, tempot är mycket högre i början oftast och man blir ganska trött och man kommer in i andra andningen. Han är tuff att hålla, alltså, mycket olika moves, hit och dit, berättade Pahlmblad.

Med den produktive Lindström i spetsen hade Kings inför q4 återtagit kontrollen från inledningen av matchen och ledde med 59-49. Det Borås hade svårt att få stopp på var märkligt nog inte distansskyttet, utan Lindströms attacker mot korgen.

– Han gjorde tjugosju poäng på layups, det är helt omöjligt alltså. Galet. Alltså om jag skulle göra trettio poäng skulle jag sätta minst fyra, fem treor, konstaterade Pahlmblad.

Båda lagen hamnade tidigt i lagfoul i den sista perioden, så det blev många avbrott för straffkast. Hilliard fortsatte vara en viktig kugge i Borås anfallsspel, men gjorde betydligt färre poäng än i den första delen av matchen. Kings aggressiva försvarsspel gjorde det svårt för Borås att komma till avslut och med några minuter kvar var hemmasegern säkrad. Nu väntar sex dagars förberedelse inför den kommande svåra bortamatchen mot tabelltvåan Norrköping Dolphins.

 – Fredag, Norrköping borta. Viktigt, vi har möjlighet att komma trea, antingen fjärde plats eller tredje plats. Vi vet, de kör ganska strikta försvar, man vet vad de gör, men de gör det bra. De är väldigt disciplinerade, så vi har ju en game plan som vi har gjort mot dem, jag tror att vi alla vet vad vi ska göra, men det handlar bara om att liksom ”executa” och sätta skotten, få ihop det, avslutade Pahlmblad.

Svenska Basketligan, Södertälje Kings – Borås Basket 81-67

(19-17), (15-20), (25-12), (22-18)

 

Poäng i Kings:

Valter Lindström 27

Aaron Anderson 10

Martin Pahlmblad 10

Auston Barnes 9

Toni Bizaca 9

Alexander Lindqvist 9

Adam Ramstedt 7

 

Poäng i Borås:

Nimrod Hilliard 19

Marin Mornar 14

Andreas Person 11

Jakob Sigurdarson 10

Simon Gunnarsson 9

Fredrik Andersson 2

Brett Bisping 2

 

Av: Lina Agnemar


Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings