Serien utjämnad till 2-2

Torsdag 19 april 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Den fjärde semifinalmatchen mellan Södertälje Kings och BC Luleå blev jämn ända in i det sista och slutade till sist 91-89. En avgörande faktor var returtagningen, som vanns av Kings med 40-23. Poängbäst blev Toni Bizaca med 30 och i Luleå Adam Rönnqvist och Yannick Anzuluni, båda 19. Därmed är serien utjämnad till 2-2 inför kommande match som spelas i Luleå på söndag.

Matchen inleddes i högt tempo, där även Kings anammade de snabba uppspelen, ledda av Rudy Mbemba, som ingick i startfemman men som vilade mer mot slutet av matchen. Bizaca, som gjorde totalt sju poäng i den förra matchen, hade redan i den första quartern gjort tio och skulle visa sig bli Kings stora ess i rockärmen i matchens avgörande slutminuter.

– De lade upp ett par anfall för mig och den här gången var det lite mer utspritt på planen, lite mer utrymme och jag använde det och genom att sätta ett antal skott får man mer självförtroende och det blir lättare att få kontakt. Jag hade bara en bra dag. Om man sätter två, tre skott i rad – alla spelare får bättre självförtroende då, de andra spelarna letar efter dig och då får du ännu mer självförtroende. Vi hade lite för många turnovers, vi måste ha lite mer kontroll där, sade Bizaca efter matchen. 

Hemmalagets aggressiva försvar gjorde det svårt för Luleå att hitta rätt skottlägen och i andra änden låg procenten i trepoängsskyttet på 70-80% under den första halvan av matchen. Kings kastade dock bort bollar (totalt 16 i matchen) som gjorde att Luleå genast hämtade upp det mesta av underläget. När Rönnqvist satte två straffkast med mindre än två minuter kvar av q2 var ställningen 40-40.

– Det var en väldigt tät match, den första quartern var jämn, sen ledde vi med tio och efter det tappade vi lite fokus och de kom upp jämsides. Men varje gång vi hade timeout och tittade på varann på planen – man kunde se att vi var fokuserade att vinna matchen. Vi slutade inte tro att vi kunde vinna, alla hade i huvudet att vi skulle vinna, vi fick självförtroende från varandra. Jag kan inte säga att vi hade utmärkt försvar och så, men jag kan säga att vi aldrig gav upp, fortsatte Bizaca.

Luleå kom ut med ny energi efter halvtidsvilan och fick motståndarna att bli lite stillastående i anfall. När Anton Saks fick sin fjärde foul återstod 3:39 av q3 och Luleå var i lagfoul, vilket gav Bizaca möjlighet att utjämna till 55-55. Rönnqvists och Denzel Anderssons offensiva framfart bidrog dock till att gästerna gick upp i ledning med 68-62 inför de sista tio minuterna.

– Jag tycker det är en jättebra slutspelsmatch, fart och fläkt genom hela matchen. Mycket poäng, lite sämre försvar då kanske, men jag tycker ändå det är känslor och det krigas. Bizaca gör trettio poäng på oss, mycket poäng i slutet. Men vi visste att det skulle bli en sån match, jag tror han gör tio poäng första fyra minutrarna, attackerar hårt och det fortsätter han göra hela matchen. Vi måste försöka få lite mer stopp där. Nu är det två-två i matcher och det är så här det ska vara i en slutspelsserie, det är inget snack om saken. Så vi ser fram emot att åka upp till Lule och spela igen, sade Rönnqvist efter matchen.

Inledningen av q4 fortsatte i en negativ trend för Kings, som hade svårt att skapa i anfall och fortsatte kasta bort bollar. I quarterns första halva hade Luleå gått upp i en niopoängsledning som ur Kings perspektiv såg oroväckande stabil ut, men med kniven lite halvt mot strupen skärptes fokus allt eftersom minuterna gick och Bizacas enorma rutin och kreativitet visade vägen.

– Jag gratulerar Södertälje till vinsten. Som Adam sa, det var en härlig slutspelsmatch. Vi kände ju att vi slänger den här lite grann, vi tycker att vi hade den. Det är aldrig roligt att tappa en match så där på slutet, vi gör en del misstag i hur vi ska spela försvar på de här spelen de använder för Toni på slutet. Vi drar på oss en teknisk och vi blir lite statiska offensivt där i stunder där i fjärde quartern. Det sammantaget, tillsammans med returtagningen blev avgörande faktor, sade Luleås head coach Peter Öqvist och fortsatte:

– Returtagningen, den kommer ifrån övriga försvaret, det vill säga att vi blir slagna lite för lätt och jagar lite grann och då är det mycket svårare att få kropp i returtagningen, då börjar man tappa returtagningen. Samtidigt som Södertälje är ett storvuxet lag och de gjorde det riktigt, riktigt bra i returtagningen i dag. 

Lagen turades om att utjämna till lika i varje possession och det var ytterst nära förlängning i och med att Martin Pahlmblad missade sitt halvdistansskott i slutsekunderna, när Auston Barnes i sann Michael Jordan-anda kom från till synes ingenstans och tippade/dunkade i det missade skottet.

–  Martin har burit oss från början av säsongen, jag kan inte förklara vilket stort förtroende jag har för Martin, vad han har gjort för den här gruppen, hållt i det. För mig var det ganska solklart att det skulle vara han eller Toni som tar det där skottet, och vem av dem det är, det spelar ingen roll för mig, jag har stort förtroende för dem båda, sade Kings head coach Ludde Degernäs och fortsatte: 

– Jag tycker de (Luleå) kontrollerar den större delen av matchen. Sen är det ett plus att ha en sån spelare som Toni Bizaca i laget, med hans rutin, han har gjort det förut och jag är väldigt glad och lyckligt lottad att ha en spelare med en sån kaliber. Men laget höll huvudet högt, fortsatte att tro på det, det är därför vi vinner. Att det är just Barnes som kommer upp med den ”hustle playen” och vinner matchen – det är typiskt Barnes. Han har visat under serien att han vill gå på alla returer och är redo att ta alla fajter.

Men även om Barnes (14 poäng, tio returer) tog matchens viktigaste retur tillika andra chansens poäng på det mest publikfriande sättet, höjdes ändå kritiska röster ur ett regelmässigt perspektiv eftersom han hängde i korgen under tiden bollen gick i på ett sätt som kan ifrågasättas, vilket blev föremål för en del diskussion efter matchen. 

– Jag vet inte vad reglerna säger, men tyckte det såg lite skumt ut, hänger i ringen och så studsar den, studsar den, studsar den och så går den i. Men det är ju vårat fel, vi måste boxa ut, Barnes ska inte få chansen att göra ett sånt här magiskt spel och vinna den på tip-in-dunk. Hade vi gjort det hade det blivit förlängning och då hade det kanske slutat på ett annat sätt, men riktigt bra spel av Barnes, kommenterade Rönnqvist händelsen.

Nästa match spelas klockan 17 i Luleå på söndag och kan i vanlig ordning ses på https://basketsverige.tv för 99 kronor.

Svenska Basketligan, semifinal 4:7, Södertälje Kings – BC Luleå 91-89

(21-18), (21-26), (20-24), (29-21)

Poäng i Kings: Toni Bizaca 30, Martin Pahlmblad 18, Auston Barnes 14, Alexander Lindqvist 12, Adam Ramstedt 8, Valter Lindström 5, Aaron Anderson 2, Rudy Mbemba 2 

Poäng i Luleå: Adam Rönnqvist 19, Yannick Anzului 19, Denzel Andersson 17, Quinton Upshur 11, Brandon Rozzell 10, Tom Lidén 5, Brice Massamba 5, Anton Saks 3

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings