Semin utjämnad till 2-2 efter storseger

Söndag 23 april 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Prognosen inför kvällens match mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins var mycket oviss, men Kings skickade ett brutalt styrkebesked till sina motståndare genom att vinna med 88-68. Johnell Smith skadade tyvärr knäet så illa att han fick lämna planen efter halva matchen och det är i nuläget inte klart vilken skada han har. I och med segern är serien utjämnad till 2-2 inför kommande match på tisdag i Norrköping. Poängbäst i matchen blev än en gång Tanel Kurbas med 24 (fem av sju trepoängare) och bäst i Dolphins var Cole Darling med 12.

– Grattis till mina spelare, reaktionen var fantastisk. Jag tycker att vi dominerade i varje sekund av matchen idag. Vi dominerade returtagningen, vi skjuter bättre, bättre assists. Vi kontrollerade matchen från den första minuten. Vi var ett mycket bättre lag idag, vi visar vilken nivå vi har när vi är på topp, sade Vedran Bosnic efteråt.

Södertälje höll en hög och kontrollerad nivå matchen igenom och fick bra stopp på motståndarna med sitt täta och intensiva försvar. Norrköpings spelare var grundligt scoutade på individnivå och fick begränsad möjlighet att utnyttja sina styrkor, faktum är att Darling var enda dolphinsspelare över tio poäng och den låga poängproduktionen påminde om Kings insats på bortaplan i fredags. Samtliga av Dejan Jeftics nio poäng var från trepoängslinjen, medan Mikkel Plannthin bara fick i en av tre.  Smiths skada strax innan halvtid påverkade naturligtvis Dolphins både psykologiskt och rotationsmässigt.

– Jag vet inte exakt vad det är, en tackling från Thomas, jag såg den ju live, den ser inte så vacker ut. Den är jävligt tveksam, jag såg den live och uppfattade inte situationen under matchens gång men nu när jag ser den på tv så är det en kapning bakifrån, jag tycker att den är ganska ful. Tyvärr händer sådana saker, ibland blir de straffade, ibland blir de ostraffade. Den är inte så speciellt basketmässig, sade Adnan Chuk och syftade på Smiths kollision med Thomas Massamba men lade också till:

– Kings gör många bra saker idag, det är inget snack om det, det var välförtjänt, det kan ingen ta ifrån dem. Vi släpper in vissa saker från början väldigt enkelt vilket gör att de hittar rytmen. Det finns saker att förbättra, sedan får vi ju se vem som drar det längsta strået.

Hur det än var med Smiths och Massambas sammandrabbning så tillät hemmalagets fokus och kontroll inga upphämtningar. I halvtid var ställningen 46-32 som sedan byggdes på, returtagningen slutade 35-26 och antalet assists 22-14.  Thomas Massamba fortsätter leda sitt lag med beslutsamhet och kloka beslut i anfall och Nicholas Spires utnyttjade sin räckvidd på ett effektivt sätt och bjöd publiken på alley oops, dunkar och även en trepoängare. Toni Bizaca, som hade en tuff match i Norrköping, hittade sätt att hantera den hårda defensiva uppvaktningen och hade bättre siffror än senast: 12 poäng, fem returer och tre assists.

– Bizi gör ett bra jobb, kanske allra mest i den första halvan snarare än i andra. Men han har fortfarande en roll, vad han behöver göra för de andra i laget, sådant som folk inte pratar om, de pratar bara poäng och stats. Bra reaktion från honom efter förra matchen. Men jag tycker att lagreaktionen var väldigt bra. Kurbas blir bättre och bättre, Thomas var fantastisk, Davis, Nick – fantastisk. Jag tycker att alla ger någonting och de följer det som är viktigt för oss i den här matchen, i försvaret, var de måste vara, att vi måste spela aggressivt, fortsatte Bosnic.

Norrköping dubblade till och från i försvar under matchens andra del och det resulterade i att motståndarnas guarder kastade bort några bollar, men ledningen var aldrig hotad och under den fjärde perioden fick bänkspelarna göra entré på planen. Även Dolphins sparade sina mest värdefulla spelare och dess bänk gjorde en bra insats. 

– Jag tycker att våra yngre spelare kommer in med pondus och smartness, tar för sig och gör många bra saker. Om det är något jag är riktigt stolt och glad över, det är faktiskt Felix Terins och Edvin Starks minuter. I en sådan här tuff finalserie, fast matchen har avgjorts är det tillräckligt fysiskt ändå, sade Chuk.

Den stora poängskillnaden var den största mellan Kings och Dolphins i semifinalen hittills och frågan är nu vilken karaktär den femte matchen i Norrköping kommer att ha.

 

Basketligan herr, semifinal 4:7, Södertälje Kings – Norrköping Dolphins 88-68

(28-17), (18-15), (20-16), (22-20)

 

Poäng i Kings:

Tanel Kurbas 24

Thomas Massamba 16

Nicholas Spires 15

Toni Bizaca 12

Davis Lejasmeiers 5

Darien Brothers 5

Henrik Sjölin 3

Adam Ramstedt 3

Lazar Radosavljevic 3

Valter Lindström 2

 

Poäng i Dolphins:

Cole Darling 12

Mikael Lindquist 9

Joakim Kjellbom 9

Dejan Jeftic 9

Edvin Stark 8

Tim Schüberg 6

Fredrik Larsson 5

Johnell Smith 4

Mikkel Plannthin 3

Felix Terins 3

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings