Semin utjämnad till 1-1 efter kingsseger

Fredag 13 april 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Det blev en skön revansch för Södertälje Kings, som besegrade BC Luleå på hemmaplan med 89-69. Poängbäst blev Auston Barnes med 23 och i Luleå Brandon Rozzell, 16. Adam Ramstedt gjorde en imponerande insats i returtagningen och slutade på en double-double, 13 poäng och 14 returer. Ramstedt fick också pris som Årets stjärnskott och Uppsala Baskets Axel Nordström som Årets forward i Svenska Basketligan.

Som Kings head coach Ludde Degernäs nämnde inför matchen behövdes en förändring av matchbilden från sist i Luleå i tisdags. Och visst var det ett helt annat Södertälje som fram till halvtid hade intagit en 18-poängsledning.

– Först och främst vill jag gratulera mina spelare, jag är väldigt stolt över deras insats i dag, de reagerade väldigt bra från förra matchen. Det är viktigt att komma ut från början med aggressivitet och intensitet. Man kan prata om taktik och allting, men det handlar om intensitet och energi, om du har det, sade Degernäs efteråt och lyfte fram Ramstedts utmärkelse:

– Adam är en stor del av det här laget, så det är självklart att laget blir glada och får intensitet och energi av att få såna här priser. Han har haft en jättebra säsong, han är ung, han har fortfarande mycket att lära, men med rätt attityd är han på bra väg. På andra sidan har vi Denzel Andersson som också är en stor talang, som också haft en bra säsong. Det är kul att se att vi fostrar unga, talangfulla spelare inför framtiden. 

En marginellt äldre och mer rutinerad spelare är Kings lagkapten Martin Pahlmblad, som bidrog mycket till lagets utmärkta försvarsinsats och som beskrev fördelen med tätt spelschema i slutspel:

– Vi tog den som vi hade hoppats på. Det är så i slutspel: man behöver inte vänta en, två månader på att nästa match ska komma mot samma lag, utan man får en, två dar, det är det man vill. När man förlorar under säsongen är det vänta en, två månader på nästa, men få en chans direkt och när man får den där feta känslan från att torska uppe i Luleå, det skakar man inte av efter en, två dar, utan den satt kvar och det märktes i dag på grabbarna.

Straffkasten ville till en början inte sitta, men hemmalaget kompenserade med högt tempo, aggressivt försvarsspel, stark returtagning och fint skytte, där Barnes och Valter Lindström var mest produktiva i den första halvleken. Totalt sett satte Kings 12 av 20 trepoängare (54%), vilket är riktigt fina siffror.

– Inte riktigt samma matchbild, vi fick den inte dit vi ville, tyvärr, i dag. De kom ut aggressivt och vi hittade inte riktigt rätt. Det var två väldigt, väldigt olika matcher, det var mycket som skilde, men jag tror de vann returtagningen, det är en skillnad. Det är slutspelsbasket, Södertälje är inget dåligt lag, det visste vi från början. Det är en tuff serie och vi laddar om på måndag. Det är mycket saker som är annorlunda i matchen, det är svårt att peka på en sak, men returtagningen visar att de vill ha bollen, sade Luleås lagkapten Tim Kearney.

I den förra matchen vann Luleå returtagningen med  41-34, i kväll vann Kings den med 40-29, och allra oftast står returtagningen i relation till poängfördelningen, i Luleå sist liksom i Södertälje i kväll.

– Det är skitviktigt, speciellt om man spelar bra defense så att man inte får två, tre skott, för då sätter man det i andra eller tredje, liksom, då kan musten gå ur en; att man spelar bra försvar gör de ändå poäng. Så det är väldigt viktigt att vi får returtagningen att funka, absolut. Och då kan vi springa och vi kan motverka att de gör poäng och offensiva returer och det är ju mycket det de vill göra: springa och hitta lätta möjligheter, fortsatte Pahlmblad apropå returtagningens betydelse.

Värt att notera är att Toni Bizaca inte gjorde ett enda poäng under sina dryga 27 minuter på plan, samt att Alexander Lindqvist slutade på fyra och Pahlmblad på nio, siffror som BC Luleås head coach Peter Öqvist var nöjd med, trots förlusten.

– Jag tycker att vi ska kika på följande: genom hela säsongen tycker jag att Södertälje har varit vass på position två och fyra, på att scora när de är fullt manskap. I dag var det position ett och tre som fick större utrymme i Södertälje. Vi vet att det är ett bra lag, men vi är hyfsat nöjd med försvar på position två och fyra; Bizaca, Lindqvist och Pahlmblad. 

Halvvägs in i den tredje quartern behövde Kings ta en timeout eftersom gästerna knappat in till 40-53. Hemmalaget tenderade att bli lite stillastående i anfall på grund av motståndarnas zonförsvar och med både Rudy Mbemba och Aaron Anderson på fyra fouls blev rotationen begränsad. Samtidigt hittade Luleå också rytmen i trepoängsskyttet och var mot slutet av quartern nästan ikapp. Viktiga för Luleås poängproduktion var Brandon Rozzell och Quinton Upshur. Pahlmblad berättade om hur laget hade förberett sig för en eventuell upphämtning efter halvtidsvilan:

– Vi sa det också: de kommer säkert kanske ha nån run och då är det viktigt att vi liksom behåller huvudet och litar på våra plays och bara spelar och litar på vår skicklighet och på att vi kommer lösa det. Det lyckas vi göra genom mycket bra prestationer.

Vad det pratades om i Luleås omklädningsrum i halvtidsvilan berättade Öqvist en del om:

– Defensiv intensitet, defensiv kommunikation, defensivt behövde vi lyfta, våran intensitet och våran kommunikation. Den blev bättre i tredje, men vi klarade inte av att hålla den genom hela matchen. Offensivt pratade vi bollrörelse, att vi behövde få bättre fart på grejerna, för Södertälje, det var för lätt för dem att bara sätta press på våra vingar. Vi var inte aggressiva offensivt nog för att sätta tryck på dem defensivt. Vi gjorde det bättre genom hela andra halvlek, sen där i fjärde så vi försöker jaga ett resultat, så då går vi bort lite från våra grunder, jaga ikapp och kanske chansa lite grann och då drar det iväg igen med lite större siffror.

Kings tog tillbaka kontrollen under den första delen av q4, där Ramstedt och Barnes bidrog med viktiga returer och poäng. Gästerna stressades av tiden som räknade ned mot slutsignal och kastade bort en del viktiga bollar, så pass att Rozzell till och med missade en fri layup efter en steal. Med de viktigaste faktorerna i Kings favör kunde ledningen successivt byggas upp på nytt, vilket innebär att semifinalserien i bäst av sju nu är utjämnad till 1-1 inför kommande match i Luleå på måndag. 

– Det är intensiteten i defense och returtagningen som är avgörande faktorer. Vi stannar hela banan, vi sätter press på dem, det måste vi fortsätta göra. Om vi inte lyckas göra det kommer det bli svårt. Luleå är ett fantastiskt bra lag, de har coacher som har varit med. Vi ska göra allting vi kan för att vara med och fajtas med dem. Vi måste se till att verkligen spela hundra procent i varje match, sade Degernäs.

Svenska Basketligan, semifinal 2:7, Södertälje Kings – BC Luleå 89-69 

(22-16), (26-14), (15-26), (26-10)

Poäng i Kings: Auston Barnes 23, Valter Lindström, 16, Rudy Mbemba 15, Adam Ramstedt 13, Aaron Anderson 9, Martin Pahlmblad 9, Alexander Lindqvist 4

Poäng i Luleå: Brandon Rozzell 16, Quinton Upshur 11, Adam Rönnqvist 10, Tom Lidén 9, Brice Massamba 6, Tim Kearney 6, Yannick Anzuluni 5, Anton Saks 4, Denzel Andersson 2

Av: Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings