SBBK-legendarer ska hedras: Peter Borg – SBBK-Legendar!

Torsdag 14 februari 2019

SBBK:s styrelse har beslutat att hedra ett antal SBBK-Legendarer genom att hissa deras tröjor i taket på Täljehallen. Detta kommer pågå under klubbens 50:e säsong 2017-2018 och fram till jubileumsdatumet. Motiveringen lyder: "En SBBK-Legendar skall vara en SBBK-produkt eller en spelare som spelat mycket länge i klubben och gjort exceptionella insatser som spelare för föreningen och/eller svenskt seniorlandslag. Utnämningen beslutas av SBBK:s styrelse i varje separat fall. Spelare som erhåller utmärkelsen 'SBBK-Legendar' kommer att få sin tröja upphissad i taket i Täljehallen.”

I samband med fredagens hemmamatch mot Jämtland Basket hyllar SBBK en av de största spelarna i klubbens historia, Peter Borg, och hissar hans tröja i taket. Peter Borg kom till SBBK från Brahe (moderklubb Karlstad) säsongen 84-85. Det skulle bli 11 säsonger i klubben och 5 SM-guld under klubbens dynasti i slutet på 80-talet och början på 90-talet.

Utmärkande för Peters spelstil var hans oerhörda snabbhet för sin storlek. Hans främsta uppgift var alltid att neutralisera motståndarnas stjärnspelare. Men Peter var en väldigt mångsidig spelare som snittade även hela 13,2 poäng över sin karriär i SBBK. Hans ödmjukhet för sin roll gjorde honom till det decenniets bästa lagsspelare alla kategorier.

Bredden på hans register gjorde honom till en internationell forward och han spelade hela 144 landskamper för Sverige. Han debuterade för Sverige mot Island den 11 april 1980 i en match där han gjorde 12 poäng och Sverige vann med 96-73. Höjdpunkten kom under EM-slutspelet 1993 där Sverige besegrade den ”ryska björnen” i en bragdmatch där Peter gjorde 8 poäng.

Efter sina stora framgångar på basketplan minskade inte hans engagemang för SBBK. Han har varit ideellt mycket verksam och lagt massor av värdefulla timmar som ledare bl a som utbildningsansvarig. Peter coachade och startade lag i SBBKs breddverksamhet i sådan takt att det snart var över 100 aktiva barn som deltog i de lag han engagerade sig för.

Han följde som ungdomscoach sina framgångsrika söner Oscar och Tobias genom deras basketkarriärer och med dem lyckades han som coach vinna Scania Cup två år i rad – 2005 och 2006. Denna årskull (P92) spelade, tack vare av Peters och hans fru Anettes driv, i den internationella ungdomsturneringen EYBL och arrangerade slutspelet på hemmaplan här i Täljehallen.

För sitt totalengagemang för klubben tilldelades han 1990 den finaste utmärkelsen i SBBK – Årets SBBK:are.

Idag bor Peter utanför Göteborg och är engagerad i basketklubben Onsala Pirates.

Matchen i morgon börjar 19.04, men se till att vara där i god tid innan dess för att inte missa hyllningen till Peter!

 

Peter Borgs basketkarriär i siffror

 • # 10 i SBBK (tröjnummer)
 • 476 matcher i SBBK 
 • 6.273 gjorda poäng 
 • 5 SM-guld med SBB
 • 11 säsonger i SBB
 • 144 seniorlandskamper
 • Seniorlandslagsdebut 11 april 1980

  

Relaterade nyheter

 • Kings vann mot Köping Stars

  Skrivet 2019-03-19

  Kings stannar på bara sju förluster i grundserien efter segern mot Köping med 94-68.

  Läs mer
 • Ingen Bizaca mot Köping

  Skrivet 2019-03-19

  Det blir inget spel för Toni Bizaca i kvällens match mot Köping. - Vi kommer att låta honom vila inför slutspelet. Ett säkerhetsåtgärd, säger coach Ludwig Degernäs några timmar före ...

  Läs mer
 • Tre kvar för Toni Bizaca

  Skrivet 2019-03-17

  Med tre poäng i matchen mot Köping Stars, så når Toni Bizaca gränsen 6000 poäng och blir då den femte i raden.

  Läs mer
Södertälje Kings