Säsongen över efter förlust i kväll

Tisdag 24 april 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

1 209 personer hade kommit till Täljehallen för att se ytterligare en jämn semifinalmatch mellan Södertälje Kings och BC Luleå som möttes för sjätte gången i rad. Men trots att lagen följdes åt statistiskt sett hade Luleå ett litet övertag under den största delen av matchen och kunde till sist säkra segern med 91-84 vilket innebär final mot Norrköping Dolphins, som i kväll besegrade Borås Basket med 70-56 och 4-1 i matcher. Poängbäst blev Brandon Rozzell med 25 och Toni Bizaca just därefter med 24, båda matchens lirare i respektive lag.

– Först och främst: grattis till Luleå, de slog oss i dag. Sen så var det små marginaler, självklart, det kunde ha gått vilket håll som helst. Med det sagt så tycker jag att vi fajtas, vi ger dem en fajt. Luleå är ett bra lag med många bra spelare. Att ta dem till sex eller att ta dem till sju, det är starkt. Jag är stolt över grabbarna i dag, orkar hålla ihop det och ja, vad ska jag säga, det känns tomt just nu, man vill ju vinna, det är ju inte så att man har förberett sig på att sitta här och prata, sade Kings head coach Ludde Degernäs efteråt och berättade om vännen Vedran Bosnics betydelse liksom familjen, med sambon Stina och de två sönerna som de allra mest centrala: 

 – Han är en av mina bästa vänner i livet, det är en vän som kan fantastiskt mycket basket, som jag vänder mig till. Så det har vart en jättetrygghet. Sen har jag haft fantastisk support från min sambo Stina, fantastisk. Det är inte enkelt att vara coach, jag har stor respekt till alla coacher – Peter, Adnan, Vedran, Kevin – som har hållt på väldigt länge. Man behöver lämna hela sitt hjärta där ute och det tar mycket ifrån familjen och från nära och kära. Så jag har stor respekt för alla coacher där ute. Jag älskar basket, det är min stora passion här i livet. Det jag älskar mest är min familj, min sambo, mina två grabbar, men min stora passion – det är basket. Vilken nivå, det vet jag inte i framtiden, men jag kommer i alla fall vara kvar för jag älskar och se grabbar spela boll alltså, det är nånting utöver det vanliga.  

Luleå startade matchen med stor beslutsamhet och gick upp i några poängs ledning. Tom Lidén, som har hållit en låg profil under semifinalserien, ledde tillsammans med Quinton Upshur till en början poängproduktionen. Gästernas försvar gjorde det svårt för hemmalaget att närma sig korgen och om inte Martin Pahlmblad hade satt tre trepoängare och Bizaca en hade poängskillnaden varit ännu större än elva efter de första tio minuterna.

– Luleå är ett jättebra lag. Det som imponerar med Luleå är att man märker att de har spelat ihop i två år nu. De spelar ju väldigt fritt och det kan vara svårt att scouta i och med att man kan inte säga exakt vad man ska göra. Som andra lag i ligan så kanske man vet vilka ”sets” de kör och så där och ändå så lyckas de hitta, de vet sina roller, vilket är väldigt viktigt, sade Pahlmblad om motståndarna och fortsatte: 

 – Och vi har haft en säsong där vi har haft en spelare in, en spelare ut. En spelare som kommer in skadar sig, kommer tillbaks, skadar sig igen, åker iväg, får in andra spelare som redan är skadad, en ny spelare skadad… Vi försöker få ihop det hela tiden, men ändå bra killar hela tiden och om vi hade haft mera tid hade vi gett Luleå en ännu tuffare semifinalserie. Jag har svårt att se att de kommer få det… Äh, det ska jag inte säga. De fick det tufft mot oss och vi kunde vunnit, absolut. Men big cred till Luleå, väldigt duktiga spelare. Jag var helt säker på att vi skulle ta det till sju och i en sjunde avgörande match där uppe, även fast det är svårt i Luleå, då får man kniven mot strupen och då blir det tajt alltså, oavsett om det är hemma eller på bortaplan.

En annan luleåspelare som tillförde mycket var Adam Rönnqvist, som har gjort en jämn och bra insats i semifinalen. 

– Det har vart en för jävla bra slutspelsserie, tycker jag. Vi bytte poäng där i slutet, vi har Brandon Rozzell som är en av de största matchvinnarna, kanske tillsammans med Toni Bizaca i ligan i år, kanske på ett par år. Nämen, vi gör det bra, vi viker inte ner oss, det gör inte de heller. Det är en jättebra match, det är fysiskt, bra tempo, det är så som en slutspelsmatch ska vara. Vi var nära förra gången, luften gick väl ur oss direkt lite grann så där efter, men vi visste att vi skulle komma ner igen och spela, så det var bara tagga till och det är alltid svårt att spela här nere, men jag tycker vi lyckas bra i dag, vi spelar med mycket energi, som vi ska göra och gör vi det så går det oftast bra och det gjorde det i dag, berättade Rönnqvist. 

Successivt tog sig Kings närmare och började hitta små luckor i motståndarnas så solida försvar, men det gjorde å andra sidan Upshur också och fick emellanåt öppen gata. När en och en halv minut återstod av den andra quartern satte Bizaca två poäng som tog upp hemmalaget i ledning, 42-41, och i halvtid var ställningen 45-45.

– Vi har haft en fantastisk slutspelsserie, jag vet att Södertälje är jätteknäckt nu som man är, med tanke på hur nära det har varit, hur jämnt det har varit, att det hade kunnat gå åt andra hållet. Jag tycker att de har gjort det fantastiskt bra, jag sa det till Ludde efter matchen, jag sa, jag tror vi kommer titta tillbaks på den här semifinalserien sen och gå igenom den och konstatera att den spelas på bra nivå, riktigt bra. Utav den anledningen är man ödmjuk, jätteglad, för att ta sig vidare. Nu ska vi hoppa på ett flygplan och vi hade tur, det gick ett sent flyg, så nu får man sova i egen säng, vi hade ju planerat för en till match, men nu köpte vi oss lite mer tid, det är skönt att komma hem till familj och så vidare, sade Luleås head coach Peter Öqvist.

Fem snabba poäng från Luleå direkt efter halvtidsvilan framkallade en tidig timeout hos motståndarlaget och Rozzell hade vid det här laget kommit upp jämsides med Upshur i poängproduktionen. Kings hade sina chanser, men gjorde det onödigt svårt för sig och kastade bort viktiga bollar, men samlade sig ändå så pass att underläget kunde hämtas upp, också hjälpt av Bizacas offensiva framfart, och inför de sista tio minuterna var ställningen 65-67.

– Jag är supernöjd med sättet vi har kunnat genomföra den här matchen, för Södertälje är vassa och vi får en ledning i början, vi börjar bra, de kommer ikapp och vi måste återsamla oss igen. Det är mentalt skönt i en match att kunna inleda quartrar bra och vi gjorde det flera gånger och det gav oss energi nog att orka genom hela matchen. Sen är det ju jättejättejämnt på slutet och Brandon Rozzell är vass offensivt och kan skapa de där lägena så att vi vinner i dag, fortsatte Öqvist.

Luleå inledde den fjärde quartern med ytterligare en liten run och återigen tvingades hemmalaget ta en timeout. Planen var tydlig: se till att bollen hamnade hos Bizaca, som också lyckades bra med att springa ifrån Anton Saks och reducera till 69-70 med sex och en halv minuter kvar och därmed timeout för gästerna. När fyra minuter återstod foulade Lidén Alexander Lindqvist som därmed fick två plus en och Lidén sin femte foul. Men trots att matchen levde in i det sista lyckades Kings inte kapitalisera på de chanser som gavs – Luleå hade trots allt 19 turnovers - och fick till sist se sig besegrat.

– Quinton Upshur gör ett jättejobb på Toni Bizaca sista minutrarna, så att det inte blir som förra matchen här nere, när han får dra i lite layups och komma igång så där, och sen har vi Brandon i anfall som stänger ner matchen. Det är väl importduon där som gör det jättebra. Och Yannick, jättesäker, när vi ändå har en trepoängsledning eller vad det är, och fortsätter bygga på det där så att de inte kommer ikapp, fortsatte Rönnqvist.

– Detta laget, vi hade absolut chans att vinna i år. Det är så tungt, för att man vill ju vinna mot det laget man förlorade mot, det är inte säkert Luleå har samma lag, man hoppas ju att de har kvar samma lag också, så man får en chans att få revansch. Jag hoppas vi har samma lag, jag hoppas Luleå har samma lag och att vi möts igen, men det är inte så sannolikt tror jag, resonerade Pahlmblad.

Svenska Basketligan, semifinal 6:7, Södertälje Kings – BC Luleå 84-91


(19-30), (26-15), (20-21), (19-24)

Poäng i Kings: Toni Bizaca 24, Martin Pahlmblad 20, Alexander Lindqvist 14, Valter Lindström 9, Auston Barnes 8, Aaron Anderson 4, Mario Blazevic 3, Adam Ramstedt 2

Poäng i Luleå: Brandon Rozzell 25, Quinton Upshur 16, Denzel Andersson 14, Adam Rönnqvist 11, Yannick Anzuluni 8, Tom Lidén 7, Tim Kearney 6, Anton Saks 4 

Av: Lina Agnemar

   

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings