Säsongen över efter bortaförlust i kväll

Måndag 9 april 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Luleå Basket hade kontrollen i den största delen av den tredje semifinalmatchen mot Telge Basket, men tappade under den sista quartern sin som mest 17 poäng stora ledning till en poäng innan läget stabiliserades tillräckligt för seger med 91-86. Därmed är säsongen slut för Telge, som förlorade serien med 0-3. Poängbäst blev Tayler Mingo med 24 (nio assists, två returer och en steal) i sällskap med Luleås Adrienne Motley. Taylor Wurtz avslutade med en fin double-double, 22/11, liksom Anna Barthold, 15/11.

Telge satte bara en bråkdel av sina trepoängsförsök och var en av tio efter den första quartern, men ett bättre fungerande tvåpoängsskytte bidrog till att det ändå blev en jämn quarter som slutade 18-17. Returtagningen leddes till en början av Luleå, som i halvtid ledde den med elva, där Anna Barthold stod för åtta av hemmalagets totalt 24. Totalt i matchen plockade Telge dock bara sju returer färre än Luleå (33-40), vilket är den bästa insatsen under semifinalen, en siffra som visar på Telges beslutsamhet mot slutet av matchen.

Luleå drog till en början ifrån några poäng under q2, lett av Adrienne Motley i anfall, men Telge kunde mycket tack vare Chelsea Poppens närvaro i insideområdet hämta ikapp till 42-36 i halvtid. Gästerna började trevande efter halvtidsvilan och stördes av hemmalagets aggressiva försvar som omedelbart ledde till ytterligare några poängs underläge.

Motley satte nästan alla sina halvdistansskott och brydde sig inte mycket om vilken försvarare hon hade mot sig. Linnea Nilssons trea när drygt halva tredje quartern återstod var viktig för Telge som därmed minskade avståndet till elva. Elva blev också poängskillnaden inför de sista tio minuterna, men det var tack vare att Mingo satte två raka treor strax innan den tredje quarterns slut. I övrigt slet Mingo med att hitta rytmen till följd av den hårda press hon utsattes för och blev vid ett antal tillfällen bestulen på bollen.

Gästernas trepoängsskytte fungerade något bättre än i början av matchen och Wurtz trea när strax över sex minuter återstod reducerade ställningen till 74-68. 4:41 minuter kvar: Wurtz satte två poäng och fick ett bonuskast vilket innebar 76-73. 4:21 kvar: repris av Mingo som dock missade straffkastet och därmed 76-75.

Närmare än en poängs underläge kom dock inte gästerna, som gjorde en imponerande upphämtning under q4. Tyvärr räckte det inte för att ta serien tillbaka till Täljehallen och Luleå är nu i SM-final mot en ännu okänd motståndare efter att Visby Ladies överraskande besegrade Udominate Basket med hela 97-73 på bortaplan i kväll.

Basketligan dam, semifinal 3:5, Luleå Basket - Telge Basket 91-86

(18-17), (24-19), (23-18), (26-32) 

Poäng i Luleå: Adrienne Motley 24, Jessica Thomas 20, Chioma Nnamaka 17, Anna Barthold 15, Jennifer Hamson 7, Allis Nyström 6, Silvia Favento 2

Poäng i Telge: Tayler Mingo 24, Taylor Wurtz 22, Chelsea poppens 13, Tilde Ahlin 9, Linnea Nilsson 6, Patricia Elias 5, Moa Filén- Hammarström 4, Ulrica Holmqvist 3

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Snöplig förlust i Luleå.

  Skrivet 2020-02-23

  Telge förlorade mot Luleå efter ett drama med 89-75, men var i ledningen till 20 sekunder återstod och Luleå kvitterade. Luleå vann därefter lätt i förlängningen.

  Läs mer
 • Hemmaförlust mot A3

  Skrivet 2020-02-19

  Det blev en sevärd och övervägande jämn match mellan Telge Basket och A3 Basket Umeå som slutade 73-82 efter en stark sista quarter av gästerna. Poängbäst blev Sarah Toeaina, 29 ...

  Läs mer
 • Förnyat A3 på jakt efter revansch

  Skrivet 2020-02-18

  I morgon onsdag kommer A3 Basket Umeå till Täljehallen för att försöka ta revansch mot Telge Basket, som vann med 70-66 i Umeå Energi Arena i november, i lagens enda ...

  Läs mer
Telge Basket