Revanschlystet Norrköping återvänder

Torsdag 21 april 2016

I finalserien leder Södertälje Kings med 1-0 mot Norrköping Dolphins efter tisdagens hemmaseger. Då saknades Dino Pita som var sjuk, men Vedran Bosnic lät hoppfull kring ett snabbt tillfrisknande. Dolphins Johnell Smith är inte helt återställd efter sin axelskada men har ändå spelat över 30 minuter de senaste matcherna. Enligt egen utsago går det åt rätt håll och förhoppningsvis fortsätter det så trots den höga arbetsbelastningen. Tillbaka i spel efter sin skadefrånvaro är kingscentern Nicholas Spires, som fick ett varmt mottagande av publiken när han byttes in i slutet av den första perioden senast.

– Det kommer bli samma typ av match på fredag, det kommer inte bli lätt. Men med Spires tillbaka blir det en helt annan dimension, han höjer anfallsspelet och innebär ytterligare en spelare i rotationen, sade Skyler Bowlin efter matchen i tisdags.

Att Spires skulle vara tillbaka lagom till finalen var väntat eftersom Bosnic under en tid har indikerat att comebacken varit nära förestående och det lär inte dröja länge innan han på nytt har stärkt sin position inom det målade området. Därmed lättar bördan för Aaron Anderson, som har tagit mycket ansvar under tiden Spires varit borta, också hjälpt av Adam Ramstedts värdefulla inhopp.

Joakim Kjellbom har fått flera utmärkelser i år, bland annat ligans MVP, och det är svårt att låta bli att reflektera över den inverkan han har: med honom i insideområdet tvekar motståndarna att attackera korgen, han förlorar sällan returduellerna och är ovärderlig i pick and roll-spelet. Han är ingen diplomat på planen och drar sig inte för att säga ifrån till den han tycker gör honom orätt eller att diskutera motspelarnas beteende med domarna. Men Kjellboms närvaro väger tungt och trots det hot han utgör tar han för sig på ett sätt som bara hör den rutinerat självsäkre till.

– Vi gjorde inte ett jättebra jobb på Jocke i andra halvan av matchen. Jag har coachat honom i landslaget och vet hur bra han är. Jocke är en av de bästa i ligan på flera sätt, det känns tråkigt att upprepa det men han är väldigt farlig och är en mycket stor del av deras lag. Han är en viktig faktor för Norrköping, sade Bosnic senast.

Liknande problem hade Dolphins med Toni Bizaca, som också var hårdbevakad och höll en låg profil under större delen av matchen innan han mot slutet blixtrade till.

– Bizi tillhör ligans topp tre bästa offensiva spelare. Han sätter tre av fem treor och två av dem är när vi försöker gå för steals. Varför gör vi det? I det stora hela gör vi ett bra jobb på honom men slappnar av. Du kan inte slappna av med honom, kommenterade Adnan Chuk, som inte lade någon större vikt vid att endast två spelare (Kjellbom och Joshua Hairston) i laget kom upp i tvåsiffriga poäng och exempelvis den vasse skytten Mikael Lindquist stannade på blygsamma sju:

– Vi bygger upp ett spel på vissa spelare som gör mer, men visst finns det andra som borde göra lite mer. Men vi gjorde 74 poäng, det var inte anfallet som var problemet, det var vårt försvar, att de gjorde 85.

I morgon fortsätter kampen om guldet och Kings gör bäst i att inte glömma att Dolphins besegrade tabelltvåan BC Luleå i de två första semifinalmatcherna på bortaplan.

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Södertälje Kings