Revanschchans på hemmaplan

Torsdag 5 april 2018

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

I morgon fredag är det dags för returmatchen i semifinalen mellan Telge Basket och Luleå Basket. I den första matchen i Luleå i tisdags vann hemmalaget med 82-74 poäng efter en stark första- och tredjeperiod. Telge är i behov av seger i morgon för att undvika att hamna i ett tufft 0-2-läge inför nästa bortamatch på måndag, eftersom det är bäst av fem matcher som gäller.

Returtagningen fortsätter att vara en akilleshäl för Telge, som bokstavligen kommer till korta mot betydligt större Luleå i insideområdet. I tisdags förlorade Telge returtagningen med 24, vilket innebar ett stort antal extra bollinnehav för motståndarna, trots att det bara skilde åtta poäng i slutresultatet. Så en förbättrad returtagning ger ofrånkomligt en betydligt bättre chans att vinna.

För att lyckas med det måste Telge inte bara höja sig själv i returtagningen, utan också begränsa de främsta returtagarna Allis Nyström, Jennifer Hamson och Anna Barthold under korgarna. I den senaste matchen plockade Hamson 15 returer och Nyström elva, vilket utgjorde nästan hälften av Luleås totala antal (56). Chelsea Poppens comeback innebär ytterligare en resurs på en viktig position samt mer djup i laget, som i jämförelse med Luleås är mer begränsat. Samtidigt måste förväntningarna på vad Poppens kan åstadkomma efter så kort tid vara realistiska.

Telges head coach Viktor Bengtsson har tidigare beskrivit Luleås anfallsspel som snabbt: en tidig screen på boll och en snabb attack inom några sekunder snarare än set offense. Det kräver att försvararna måste springa hem och kvickt samordna lagförsvaret. Defensivt kommer Luleås fokus framför allt att fortsätta vara på Tayler Mingo och Taylor Wurtz, vilket innebär att andra spelare i laget måste steppa upp och prestera på hög nivå. Båda lagen vet vad som krävs för att avancera i slutspel, men Luleå har med sin rutin och sin laguppställning bättre förutsättningar att genomföra det. Därför måste Telge vara den bästa versionen av sig själv och ge allt där ute i morgon. 

SBBK:s styrelse har beslutat att hedra ett antal SBBK-Legendarer genom att hissa deras tröjor i taket på Täljehallen. I samband med matchen mellan Telge och Luleå hedras SBBK-Legendaren Lottie Backner, som var en helt outstanding försvarsspelare. Hon fick alltid spela på motståndarlagets bästa guard och genom sin fantastiska atletism och intensitet tog hon i princip alltid bort sin spelare. Hon var en väldigt viktig defensiv byggsten i både SBBK och landslaget. Lottie är den enda spelare i SBBK som vunnit 9 SM-guld och dessutom i rad.

 Lottie Backners karriär i siffror:

• Tröja # 6

• 415 matcher

• 1.580 poäng

• 3,8 poäng i snitt

• 9 SM i SBBK – i rad!

• 10 säsonger i SBBK

• 40 landskamper

• Landslagsdebut 1980

• Årets SBBK:are 1985

 

Matchen i morgon fredag börjar klockan 19 i Täljehallen. 

Av: Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

Telge Basket